Timp de aproape doua luni de zile Roma a fost impanzita cu sute de afise ale sale, lipite pe garduri, tomberoane si pe stalpii de la iesirea din metrou. Cotidianul "Il Messaggero" i-a dedicat o intreaga pagina, numindu-l "rasfatatul comunitatii", iar Ramona Badescu i-a comparat melodiile cu cele ale grupului "Gipsy Kings". Nicolae Guta- despre el este vorba- si-a programat un turneu in Italia, cu un mega-spectacol initial la Roma, intr-o sala cu circa 2500 de locuri. Pretul biletului a fost stabilit la 20 de euro. Dar duminica, 3 iunie, data la care manelistul urma sa urce pe scena, in arena "Atlantico Live" s-au prezentat mai putin de 200 de spectatori.

Afis Guta 2Foto: Hotnews

"Spectacolul de duminica a fost anulat din lipsa de public, cei care au platit bilete vor primi banii inapoi", ne-a confirmat un responsabil de la Atlantico. Dupa concertul anulat al lui Guta la Roma a ramas insa un lucru concret: nemultumirea unor cetateni ai Romei, care s-au declarat "satui" sa vada pe monumentele orasului afisele cu invitatia la concert. In urma semnalarilor sosite la PICS- biroul care se ocupa de pastrarea curateniei in capitala Italiei, politia muncipala a deschis o ancheta penala "pentru a-i gasi si pedepsi pe cei care au lipit abuziv afise".

Comandantul PICS Roma, ne-a dat detalii in legatura cu operatiunea in curs si nu a exclus ca insusi Nicolae Guta sa fie audiat in cursul anchetei. Campania de promovare a mega- concertului a demarat la sfarsitul lunii aprilie. In cartierele cu cele mai numeroase comunitati de romani: Anagnina, Cinecitta', Centocelle. Aici au inceput sa apara afise cu fotogafia lui Nicolae Guta, data si locul spectacolului, precum si detalii cu privire la turneul in Italia si datele de contact pentru achizitionarea biletelor, in valoare de 20 de euro.

Afis Guta

Afis Guta

Foto: Hotnews

Afisele au fost puse peste tot: pe tomberoane, pe stalpi, pe cabinele de telefon, pe zidurile cladirilor, pe garduri si la intrarea in statiile de metrou, desi legea interzice lipirea de afise sau fluturasi pe edificiile publice sau in alte locuri decat cele autorizate. De popularizarea artistului la Roma s-au ocupat si jurnalistii de la Il Messaggero. Au remarcat "afisele lipite abuziv aproape peste tot", astfel incat locuitorii Romei "au inceput sa se intrebe cine o fi Nicolae Guta", acel barbat "putin grasut, mustata draguta, imbracaminte excentrica, ochi plini de viata", care "surade bland" in poze. Este "rasfatatul comunitatii care iubeste manelele", explica cu ironie cotidianul italian, incercand sa satisfaca curiozitatea cititorilor.

Mai mult decat curiozitate, afisele lui Nicoale Guta au starnit exasperarea altor italieni. Cativa dintre ei s-au dezlantuit pe un site care se ocupa de pastrarea curateniei in capitala. Unii au recunoscut ca, din furie, au rupt sau dezlipit posterele. Dar, de multe ori, spun ei, anunturile au fost lipite din nou, in aceleasi locuri, la "Termini, la Tiburtina, la Barberini, in cartierul Nuovo Salario" .

"Fotografia acestui tip, care din afise pare sa fie o incrucisare intre un mafiot din Casamonica si un camorrist, a invadat toate statiile de metrou. Lucru incredibil: dimineata le indepartez si seara le regasesc. Intr-o tara normala, in ziua de 3 iunie, la ora 19, cu ocazia concertului, autoritatile ar trebui sa se prezinte la fata locului pentru a impiedica inceperea spectacolului. In schimb, ma tem ca acest concert se va tine netulburat si ca acel numar de telefon nu va fi dezactivat cu scopul de a face inutile aceste expuneri abuzive de afise", scrie unul din utilizatorii blogului "Romafaschiffo".

Titlul semnalarii este un mesaj ofensiv si vulgar, adresat direct manelistului: "Nicoale Guta hai rotto il c---o" Semnalarile au ajuns astfel, atat la Biroul pentru protectia mediului din cadrul Primariei Romei, cat si la Politia Municipala, care a demarat o "ancheta judiciara cu scopul depunerii unei plangeri penale pentru murdarire si deteriorare de bun public".

"Ne ocupam de protejarea edificiilor publice si combaterea afisarilor publicitare sau anunturilor in locuri neautorizate, ne explica Anselmo Ricci, Comandantul Sectiei PICS de la Politia Municipala- Roma. Pentru lipirea unor simple anunturi, putine la numar, se aplica o amenda de 413 euro. Dar, atunci cand afisele sunt numeroase, suntem obligati sa demaram o ancheta pentru a stabili responsabilitatea penala a celor care pun afisele. Preventiv, putem suspenda numerele de telefon care apar pe afise".

Guta in Messaggero

Guta in Messaggero

Foto: Hotnews

In legatura cu cazul afiselor lui Nicolae Guta, comandantul Ricci ne-a declarat: "Ancheta este in curs de desfasurare. Ceea ce va pot spune e ca vom incerca sa stabilim cine a lipit posterele. De circa o luna de zile primim semnalari de la populatie. Procedura este urmatoarea: noi ii chemam pe cei de la AMA (Compania de salubritate a capitalei, n.r.), care rup afisele si curata locurile unde erau lipite. Bineinteles, totul pe banii administratiei, iar costurile vi le puteti imagina. Este foarte probabil ca solistul nici sa nu fie la curent cu campania. De obicei este o raspundere tripla: de la solist, la impresar si de la impresar la agentia care se ocupa de publicitatea evenimentului. Uneori, agentiile recurg si ele la alte agentii mai mici. Nu este exclus, insa, sa fie audiat chiar solistul, in cadrul aceleiasi anchete".

Am sunat la numarul de telefon indicat pe afis. Ne-a raspuns un barbat care nu a dorit sa-si decline identitatea. El a confirmat ca spectacolul a fost anulat, pentru ca "a venit putina lume, circa 150 de persoane". Potrivit aceleiasi surse, nici celelalte concerte programate in turneul italian (Napoli, Milano,Verona, Bologna, n.red) nu vor mai avea loc. Barbatul a mai declarat ca nu stie nimic de ancheta cu privire la afise si nici despre reactia dura a italienilor. El a precizat ca "nu a facut parte dintre organizatori", desi numarul lui de telefon apare pe afise.