Lituania, Muntenegru, Norvegia, Cipru, Slovenia, Polonia, Israel, Letonia, Azerbaidjan si Suedia s-au calificat in finala Eurovision 2015, care va avea loc sambata, dupa ce au trecut, joi seara, de a doua semifinala, care s-a desfasurat pe scena Wiener Stadhalle, din capitala Austriei, potrivit Mediafax.

Voltaj in filala EurovisionFoto: TVR

In semifinala de joi seara au participat, in ordine, Lituania, Irlanda, San Marino, Muntenegru, Malta, Norvegia, Portugalia, Cehia, Israel, Letonia, Azerbaidjan, Islanda, Suedia, Elvetia, Cipru, Slovenia si Polonia.

Cele zece tari calificate in semifinala de joi seara se alatura altor zece tari calificate in prima semifinala, care a avut loc marti seara, printre care s-a numarat si Romania, reprezentata de trupa Voltaj, cu piesa "De la capat/ All Over Again".

Astfel, in finala de sambata vor participa Romania, Grecia, Estonia, Belgia, Armenia, Serbia, Rusia, Albania, Georgia, Ungaria, Lituania, Muntenegru, Norvegia, Cipru, Slovenia, Polonia, Israel, Letonia, Azerbaidjan si Suedia. Acestora li se adauga tarile calificate direct in finala - Marea Britanie, Spania, Germania, Franta, Italia, Australia si Austria.

Ca si marti seara, finalistii de joi - desemnati pe baza votului telespectatorilor si a votului unui juriu de specialitate, in egala masura - au fost anuntati intr-o ordine intamplatoare.

In semifinale au avut drept de vot doar telespectatorii care au urmarit competitia la televiziunile publice in tarile participante in etapa respectiva si in tarile calificate direct in finala (Marea Britanie, Spania, Germania, Franta, Italia, Australia si Austria).

Un numar de 40 de tari au participat la editia din acest an a Eurovision.

Semifinalele Eurovision 2015 au fost transmise live de TVR, iar finala de sambata va fi si ea transmisa in direct de Televiziunea Romana, de la ora 22.00 (ora Romaniei).

Cea de-a 60-a editie a concursului Eurovision are loc la Viena, in Austria, dupa ce artistul travestit Conchita Wurst a castigat editia din 2014 a competitiei, cu piesa "Rise Like a Phoenix".