​Harvey Weinstein și conducerea companiei sale aflate în faliment au ajuns la o înțelegere financiară care se ridică la 25 de milioane de dolari cu mai multe zeci de victime care îl acuză pe producătorul de film american de abuzuri sexuale, potrivit Mediafax, care citează Reuters.

Harvey WeinsteinFoto: Captura YouTube

Informația a fost făcută publică de The New York Times, care citează avocați implicați în negocieri.

Acordul ar pune capăt unor procese intentate de actrițe și foste angajate ale lui Weinstein, care îl acuză de diverse forme de abuz sexual, de la hărțuire la viol.

Suma ar urma să fie plătită de firmele de asigurări cu care avea încheiate contracte fostul studio de producție Weinstein Co, iar Weinstein nu ar fi obligat să recunoască faptele sau să plătească vreo daună.

Reprezentanții lui Weinstein au refuzat să comenteze informațiile.

Peste 70 de femei, printre care actrițe precum Angelina Jolie, Salma Hayek și Gwyneth Paltrow, l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărțuire sexuală, viol sau agresiune, în urma apariției, la începutul lunii octombrie 2017, a unui articol în The New York Times în care erau oferite detalii cu privire la mai multe plângeri pe numele producătorului de film. Weinstein, în vârstă de 67 de ani, a negat acuzațiile, spunând că relațiile au fost consensuale.

Potrivit Times, reclamantele cu care s-a ajuns la această înțelegere financiară urmează să își susțină cauza în instanță, iar suma de 25 de milioane de dolari ar fi parte dintr-o înțelegere mai mare, de 47 de milioane de dolari, care ar acoperi orice alte obligații ale companiei aflate în faliment.

Litigiul este separat de procesul care va debuta pe 6 ianuarie 2020, la New York, și în care Weinstein este judecat pentru agresarea sexuală a două femei.

Inițial, procesul în care este acuzat Weinstein trebuia să înceapă pe 9 septembrie, dar două noi capete de acuzare pentru comportament sexual agresiv și reclamațiile a două femei privind evenimente din 2006 și 2013 i-au determinat pe avocații apărării să ceară mai mult timp pentru a putea pune la punct o apărare.

Procurorii au arătat că o a treia femeie va veni în fața instanței pentru a povesti cum a fost violată de Weinstein, în 1993. Procurorii au anunțat că Annabella Sciorra, actrița cunoscută pentru rolul din serialul "Clanul Soprano/ The Sopranos", va depune mărturie, în pofida faptului că producătorul nu poate fi condamnat pentru această faptă, care a fost prescrisă.

Săptămâna trecută, procurorii care se ocupă de cazul Weinstein au cerut creșterea valorii cauțiunii acestuia de la 1 milion la 5 milioane de dolari, după ce acesta ar fi încălcat termenii supravegherii judiciare.

La sfârșitul lunii noiembrie, o cerere formulată de Weinstein de a i se anula două capete de acuzare privind abuzul sexual a fost respinsă. Decizia a fost considerată o victorie de către procurori, în condițiile în care pe numele lui Weinstein au fost formulate cinci capete de acuzare privind abuzuri sexuale, inclusiv viol.

Weinstein, cunoscut drept unul dintre cei mai influenți producători de film din ultimele decenii, a pledat nevinovat la cinci capete de acuzare printre care se numără deja violul și comportamentul sexual agresiv. Dacă va fi găsit vinovat riscă pedeapsa cu închisoarea pe viață.

Weinstein este subiectul mai multor anchete ale polițiilor din Los Angeles și Londra. La New York a fost și prima dată când a fost inculpat.

Avocaţii a două dintre reclamantele implicate în litigiu, Doug Wigdor şi Kevin Mintzer, au criticat încheierea acordului financiar despre care au apărut informaţii miercuri. Aceştia sunt de părere că victimele ar primi despăgubiri prea mici şi că mare parte din sumă ar reveni avocaţilor care se ocupă de litigiu. Încheierea acestui acord ar putea să le ofere firmelor de asigurări şi conducerii companiei scuza să nu plătească daune altor victime care au ales să nu se implice în această înţelegere.