David “Dave” Prowse, actorul cunoscut mai ales pentru faptul că a jucat rolul Darth Vader în trilogia originală Războiul Stelelor, a murit la vârsta de 85 de ani, a anunțat agentul său, Thomas Bowington, potrivit Guardian.

Darth VaderFoto: Capital Pictures / Profimedia

Prowse, fost culturist, a avut o serie de roluri de monștri sau personaje negative înainte să fie invitat de George Lucas să dea o probă pentru rolurile Vader și Chewbacca.

El a ales să fie Darth Vader, iar când a fost întrebat de ce, a răspuns: „Toată lumea își amintește personajul negativ”.

Născut în Bristol, în 1935, Prowse a fost crescut de mama sa și nu și-a cunoscut niciodată tatăl. El a făcut o pasiune pentru culturism și haltere și a participat la competiția Mr. Universe, unde s-a împrietenit cu Arnold Schwrzenegger. De asemenea, a câștigat de trei ori campionatele britanice de ridicare a greutății.

Primul rol al lui Prowse a fost Casino Royal (1967), în care a jucat rolul monstrului lui Frankenstein. Deși fusese distribuit în acest film datorită staturii sale, el a devenit tot mai interesat de actorie și a decis să-și facă o carieră în film.

El a mai jucat și în capodopera A Clockwork Orange și a fost antrenorul personal al lui Christopher Reeve pentru rolul lui Superman din 1978.

Prowse a purtat costumul lui Darth Vader în aproape toate scenele în care apărea acest lord Sith și chiar rostea replicile pe platoul de filmare, chiar dacă ele au fost dublate cu vocea actorului american James Earl Jones în procesul de post-producție.

Multe dintre scenele de luptă ale lui Darth Vader au fost făcute de fapt de scrimeurul olimpic britanic Bob Anderson.