Viața îndelungată a Majestățiii Sale poate fi rezultatul direct al somnului excelent și practicării de activități fizice, afirmă cercetătorii din sănătate, afirmă Woman&Home.

Regina Elisabeta a II-aFoto: Victoria Jones / PA Images / Profimedia

Suverana de 95 de ani, care va fi primul monarh din istorie care va celebra un Jubileu de Platină în februarie, a respectat un regim strict de culcare pe parcursul impresionantei sale domnii de șapte decenii. Majestatea Sa se retrage pentru somn de obicei pe la 11 pm, ceea ce garantează 8,5 ore de odihnă – absolut necesare pentru vrednica persoană regală - și se trezește proaspătă în fiecare dimineață și pregătită pentru o nouă zi.

Decizia reginei de a face o prioritate din repausul nocturn pare a fi una tactică. Cercetările au arătat că lipsa unui somn adecvat poate duce în timp la o durată mai scurtă de viață, cei care dorm în medie cinci ore sau mai puțin având un risc mai ridicat de deces.

Se mai spune că regina obișnuiește să aibă o sticlă cu apă caldă în așternut, care să ajute la relaxarea mușchilor tensionați și să-i asigure confort în recile nopți britanice.

Un alt obicei important al Majestății Sale este să doarmă singură. Prințul Philip a murit din păcate la 99 de ani, dar se știe că ea a preferat să doarmă singură de multe decenii.

„În Anglia, clasa superioară a avut întotdeauna dormitoare separate”, a explicat în 2011 verișoara reginei, Lady Pamela Hicks. „Nu vrei să fii deranjată dacă sforăie cineva sau dă din picioare. Dar uneori e plăcut să împarți camera cu altcineva. E plăcut să poți alege.”

Cu un regim de somn atât de eficace, regina are destulă energie ca să mențină și o rutină de activitate fizică. Se pare că practică plimbări regulate pe terenurile de la Windsor Castle sau Buckingham Palace, fie singură, fie în compania prețiosului său cățel corgis. Este de multă vreme amatoare de călărie, activitate care poate surprinzător arde 400 de calorii pe oră.

Royal corgis (Foto: YouTube)

Desigur, apropiindu-se a 96-a aniversare în aprilie, nu e de mirare că vigoarea reginei a mai slăbit în ultimii ani. A fost obligată anul trecut să anuleze unele apariții publice după unele probleme de sănătate și a fost și spitalizată pentru „investigații preliminare” în octombrie.

În ciuda semnalelor de alarmă, Majestatea Sa a reușit să continue multe din obligațiile regale, practic de acasă – o adevărată ispravă la o vârstă atât de înaintată. Se pare că regina își păstrează acum energia pentru Jubileul de Platină din iunie, când va participa la un număr de evenimente de primă însemnătate pe parcursul a patru zile la Londra.