Solistul trupei Green Day, Billie Joe Armstrong, a anunțat în timpul unui concert susținut în Londra că vrea să renunțe la cetățenia americană și să se stabilească în Marea Britanie, fiind revoltat de decizia Curții Supreme de vineri de a revoca dreptul la avort în Statele Unite, asigurată de legea federală Roe v. Wade, scrie news.ro.

Billie Joe Armstrong, solistul trupei Green DayFoto: Dafydd Owen / Avalon / Profimedia

În plin turneu "Hella Mega", alături de Fall Out Boy şi Weezer, liderul grupului Green Day, Billie Joe Armstrong, a reacţionat la decizia Curţii Supreme luată vineri de a revoca dreptul la avort în Statele Unite, asigurată de legea federală Roe v. Wade.

Pe scena de la London Stadium, cântăreţul a declarat că intenţionează să renunţe la cetăţenia americană şi să se stabilească în Marea Britanie.

"Sunt prea multe prostii în lume ca să te întorci în această ţară mizerabilă. Nu glumesc, veţi auzi mai multe de la mine în următoarele zile", a declarat el mulţimii, înainte de a striga: "Fuck America", potrivit BFM TV.

Mai mulți artiști denunță revocarea dreptului la avort

După decizia luată de Curtea Supremă americană, numeroşi artişti s-au mobilizat pentru a denunţa această revocare. Unii, precum Taylor Swift, Olivia Rodrigo şi Phoebe Bridgers, s-au folosit de reţelele de socializare sau de scenă pentru a-şi striga revendicările.

Alţii, precum Lizzo sau Rage Against the Machine au anunţat că fac donaţii în beneficiul programelor americane de planificare familială.

Curtea Supremă a eliminat dreptul constituțional la avort

Emblematica lege Roe v. Wade, care din 1973 a garantat dreptul femeilor americane de a avorta, a fost revocată pe 24 iunie 2022, majoritatea judecătorilor considerând-o astăzi „total nefondată”. Prin urmare, fiecare stat este acum liber să o interzică.

Guvernatorii din California, Oregon şi Washington au anunţat deja o iniţiativă comună pentru a garanta accesul la avort. Dar mai multe state, după Missouri, care a anunţat pe 24 iunie că este „primul” care interzice avortul, au luat deja aceeaşi decizie.