Beatriz Gutierrez, soţia preşedintelui Mexicului, îl acuză pe creatorul de modă american Ralph Lauren că a plagiat motive indigene pentru crearea unei piese vestimentare, potrivit AFP.

MexicFoto: Pedro Pardo / AFP / Profimedia Images
  • "Ascultă, Ralph, am remarcat că îţi plac mult motivele mexicane (...). Totuşi, prin copierea acestor modele, plagiaţi şi, după cum ştiţi, plagiatul este ilegal şi imoral", a scris soţia preşedintelui Andrés Manuel Lopez Obrador pe contul său de Instagram.

Gutierrez, care este istoric, a însoţit mesajul cu o imagine a unei veste colorate care poartă eticheta "Ralph Lauren".

Haina, publicată pe diferite site-uri ca fiind un "cardigan în dungi cu brâu", costă în medie 300 de dolari, scrie News.ro, citând AFP.

"Sper că veţi face o reparaţie comunităţilor indigene care fac această muncă cu dragoste şi nu pentru profit şi milionari”, adaugă ea.

Motivele folosite în hainele pentru marca americană corespund, potrivit ei, desenelor comunităţii Contla (centru) şi Saltillo (nord).

Legea mexicană privind drepturile de autor prevede ca toate operele considerate populare sau artizanale să fie respectate şi solicită menţionarea clar a comunităţii autohtone din care provin în cazul utilizării pentru comercializare.

În 2021, Mexicul a depus plângere contra companiilor de modă, precum societatea chineză Shein, cea spaniolă Inditex şi societăţile americane Anthropologie şi Patowl, pentru că au folosit motive mexicane în creaţiile lor.

În 2020, Mexicul a depus o plângere împotriva designerului francez de modă Isabel Marant, care ulterior şi-a prezentat scuze guvernului şi unei comunităţi indigene din Michoacan (vest).

În 2019, Ministerul Culturii a indicat că societatea Carolina Herrera, creatoare de modă venezueleană cu sediul în Statele Unite, a reprodus broderii colorate ale comunităţii Tenango (centru).

În Mexic trăiesc 56 de grupuri etnice, ceea ce îi conferă o bogăţie uriaşă în materie de artizanat, în special de textile şi broderii.