Prinţul Harry şi-a apărat într-un interviu de televiziune difuzat duminică volumul său de memorii, pe care îl consideră „necesar” şi care ameninţă să dezbine şi mai mult familia regală din Marea Britanie cu patru luni înaintea ceremoniei de încoronare a regelui Charles al III-lea, scrie AFP.

Cartea prințului Harry, o lovitură pentru familia regală britanicăFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rivalitatea cu fratele lui mai mare, înmormântarea prinţesei Diana şi dorinţa de a se reconcilia cu familia regală a Marii Britanii au fost principalele teme abordate de prinţul Harry într-un interviu acordat duminică postului de televiziune britanic ITV, cu doar două zile înaintea lansării oficiale a volumului său de memorii, „Spare” („Rezerva”).

Despre motivele pentru care a scris această carte

Harry a spus că a suferit „la 38 de ani... din cauza unor dezinformări şi manipulări intenţionate”, care l-au determinat să scrie acest volum de memorii, pe care îl consideră „necesar” pentru stabilirea „faptelor istorice”.

„După 38 de ani în care am văzut propria poveste relatată de atât de multe persoane cu deformări şi manipulări intenţionate, mi s-a părut momentul oportun să îmi reînsuşesc istoria şi să o povestesc eu însumi", a declarat ducele de Sussex, scrie AFP, conform Agerpres.

El susține că nu a făcut nimic cu intenția de a face rău familiei sale. „Îmi iubesc tatăl, îmi iubesc fratele, îmi iubesc familia şi o voi iubi mereu. Nimic din ceea ce am scris în această carte nu a fost făcut cu intenţia de a-i răni sau de a le face rău", a insistat prinţul Harry, dând asigurări că speră într-o „reconciliere”, cu condiţia asumării „responsabilităţilor”, în special în ceea ce priveşte mutarea lui alături de soţia sa, Meghan, în California în anul 2020.

Prinţul Harry a spus că a simţit nevoia să se exprime public deoarece „anumiţi membri ai familiei au decis să se alieze cu diavolul pentru a-şi reabilita imaginea” pe seama lui şi a altor membri ai familiei regale britanice.

Potrivit unor paragrafe extrase din această carte, care au ajuns deja în presă după punerea în vânzare dintr-o eroare a volumului, joia trecută în Spania, prinţul britanic nu a scutit de criticile sale aproape pe niciuna dintre rude, mai ales pe fratele lui, prinţul William, moştenitorul tronului, deja vizat în serialul documentar „Harry & Meghan”, difuzat de Netflix în luna decembrie.

Fără rasism

Ducele de Sussex spune că prinţul William este „fratele mult iubit şi inamicul declarat”, acuzându-l că l-a trântit la podea în timpul unei dispute din 2019 ce o viza pe Meghan, cu care Harry se căsătorise în anul precedent.

De asemenea, el l-a acuzat pe fratele său mai mare şi pe soţia acestuia, Kate, că aveau „prejudecăţi” faţă de Meghan, actriţă americană metisă, iar acele prejudecăţi „au creat un obstacol” în calea acceptării depline a soţiei sale de către familia regală. Harry a repetat totodată acuzaţiile formulate împotriva unor membri ai familiei regale, pe care îi consideră „complici” la apariţia unor articole ostile faţă de el şi de soţia lui.

Prinţul britanic a criticat-o în special pe soţia tatălui său, Camilla, devenită între timp regină-consoartă, afirmând că anumite detalii din conversaţii private ce au fost publicate în mass-media „nu puteau să provină decât de la ea”.

Întrebat despre interviul acordat jurnalistei americane Oprah Winfrey în 2021, Harry a negat că ar fi acuzat familia regală britanică de rasism după ce unul dintre membrii acesteia a dorit să afle culoarea pielii copilului său care urma să se nască. „Nu, nu am făcut acest lucru. Presa britanică a spus asta", a declarat Harry, vorbind mai degrabă despre „prejudecăţi inconştiente”pe care el şi Meghan le-au criticat.

Un incident recent, în timpul căruia o prietenă apropiată de regretatei regine Elisabeta a II-a, Susan Hussey, a întrebat-o de mai multe ori pe o activistă britanică de culoare, Ngozi Fulani, despre locul din care aceasta era „cu adevărat originară” reprezintă un astfel de exemplu, a afirmat prinţul Harry.

Despre relaţia cu fratele lui, William

Harry a vorbit despre rivalitatea îndelungată cu fratele lui, William, a dezvăluit că în copilărie aveau obiceiul să se bată, că William îl ignora în timpul şcolii şi că a încercat să îi radă barba înaintea căsătoriei sale cu Meghan. El l-a acuzat pe William că a crezut cu naivitate în maniera în care tabloidele britanice o descriau pe Meghan, iar acest lucru a provocat o altercaţie fizică între cei doi fraţi.

Harry a dezvăluit că William şi Kate erau fani ai serialului american „Suits”, în care Meghan a jucat unul dintre rolurile principale. Însă fratele lui şi cumnata lui nu s-ar fi aşteptat, potrivit spuselor sale, ca el să aibă o relaţie cu această actriţă americană, care este o femeie metisă şi divorţată. „Au existat multe stereotipuri" despre ea, care „au creat un obstacol" în calea acceptării sale complete în cadrul familiei regale.

William „nu a încercat niciodată" să îl convingă să nu se însoare cu Meghan, dar „şi-a exprimat totuşi anumite îngrijorări", a precizat Harry.

„Mingea este în terenul lor”

Harry a lăsat să planeze anumite dubii asupra intenţiilor sale. „Multe lucruri se pot petrece de acum înainte", dar „mingea este în terenul lor", a declarat el în interviul acordat pentru postul de televiziune ITV. „Nu cred că păstrarea tăcerii va îmbunătăţi lucrurile", a spus el, susținând că speră la „o conversaţie" cu familia sa, deşi nu crede că tatăl şi fratele său îi vor citi cartea.

Multe paragrafe din acest volum vorbesc despre trauma provocată de moartea mamei sale, prinţesa Diana, într-un accident de automobil produs la Paris în 1997. În interviul acordat pentru ITV, prinţul Harry a mărturisit că a plâns „o singură dată, la înmormântare" şi a vorbit despre disconfortul resimţit atunci când a trebuit, alături de fratele lui, să strângă mâinile persoanelor venite să se reculeagă la acea vreme în faţa Palatului Kensington din Londra.

În interviul de la ITV au fost difuzate şi câteva pasaje din versiunea audio a cărţii, lecturate chiar de prinţul Harry, inclusiv un fragment în care el povesteşte felul în care tatăl lui l-a anunţat despre decesul mamei sale.

Despre viitor

Harry crede „100%” că poate să se reconcilieze cu familia sa, iar acest lucru ar putea avea „un efect de domino în lumea întreagă”.

El spune că se află acum „într-o bună stare de spirit” pentru a purta o conversaţie delicată cu membrii familiei sale: „A fost greu, nu vreau să vă mint", a declarat el, vorbind despre ultimii ani, dar "adevărul este că nu am fost niciodată atât de fericit”.

Începând de joi, reacţiile din presa britanică alternează între neîncredere faţă de caracterul intim al unora dintre dezvăluirile făcute de Harry, precum pierderea virginităţii şi consumul de droguri, şi indignare faţă de ceea ce este considerat un atac frontal la adresa familiei regale. În special dezvăluirile făcute de Harry despre faptul că ucis 25 de luptători talibani în timpul misiunilor sale militare din Afganistan au provocat un scandal uriaş în presa şi societatea britanică.

CITEȘTE ȘI: