Numeroase vedete vor păşi, duminică, pe covorul roşu al galei Premiilor Grammy, distincţiile supreme ale industriei muzicale americane, printre acestea numărându-se în special legendarele Adele şi Beyoncé, transmit AFP și Agerpres.

Premiile GrammyFoto: Don EMMERT / AFP / Profimedia

Kendrick Lamar, Harry Styles şi Taylor Swift figurează, de asemenea, printre favoriţii celei de-a 65-a gale a Premiilor Grammy, care reuneşte un număr mare de artişti renumiţi. Printre ei se află şi Bad Bunny, Lizzo, Steve Lacy sau Mary J. Blige.

Topul nominalizărilor din acest an este condus de vedeta pop Beyoncé, prezentă în nouă categorii, urmată de rapperul Kendrick Lamar, cu opt nominalizări. Adele din Marea Britanie şi starul american de folk-rock Brandi Carlile sunt la egalitate, cu câte şapte nominalizări fiecare.

Ceremonia, prezentată din nou de comediantul Trevor Noah şi echivalentă, pentru lumea muzicii, cu gala premiilor Oscar, ar urma să încoroneze un an 2022 plin de albume de mare succes, printre care ”Renaissance”, lansat de Beyoncé şi ”30” al cântăreţei Adele.

Cele două se vor confrunta în cadrul celor mai prestigioase categorii, la şase ani de la un duel pentru categoria dedicată celui mai bun album al anului, câştigat de Adele.

Beyonce vs Adele

În 2017, artista britanică şi-a zdrobit concurenţii de la principalele categorii, câştigând cinci premii cu albumul său ”25”, în detrimentul cântăreţei născute în Houston, al cărei album ”Lemonade”, acum un clasic, a trebuit să se mulţumească cu Premiul Grammy pentru cel mai bun album de muzică urbană contemporană”.

Pe scenă, Adele a adus un omagiu emoţionant ”reginei” Beyoncé, iar Academia Naţională de Arte şi Ştiinţe ale Înregistrării, care acordă premiile, a fost acuzată încă o dată că a lăsat în plan secund artiştii de culoare.

Potrivit speculaţiilor revistei de specialitate Billboard, Premiul Grammy pentru cel mai bun album ar ajunge mai degrabă la Beyoncé, iar Adele ar câştiga distincţia ”cea mai bună melodie a anului” pentru ”Easy On Me”. Cu toate acestea, surprizele din ediţiile anterioare invită la precauţie în formularea predicţiilor.

Oricare ar fi rezultatul, cu nominalizările pentru această ediţie, Beyoncé egalează recordul soţului ei, Jay-Z pentru artistul cu cele mai multe nominalizări din istoria acestor premii.

Iar dacă Beyoncé este deja artista feminină cu cel mai mare număr de distincţii în formă de gramofon auriu, ediţia din 2023 i-ar putea permite să preia definitiv conducerea şi să-l depăşească pe dirijorul Georg Solti la numărul de victorii.

Taylor Swift ar putea câștiga la categoria „piesa anului”

Rapperul portorican Bad Bunny, un artist care a cunoscut un succes comercial major în întreaga lume în 2022, este nominalizat la trei categorii, inclusiv „cel mai bun album”, pentru „Un verano sin ti”. Este primul album exclusiv în limba spaniolă care concurează la una dintre categoriile importante.

Taylor Swift, care provine din zona country şi a devenit o imensă vedetă pop, ar putea să câştige în sfârşit un Premiu Grammy la categoria „piesa anului” cu versiunea extinsă a melodiei ”All too well”. O piesă lansată în 2012, însă reînregistrată cu suficiente diferenţe pentru a putea concura din nou.

După câţiva ani în care favoriţii au fost destul de clari - Olivia Rodrigo, Megan Thee Stallion şi Billie Eilish - cursa pentru ”revelaţia anului” este larg deschisă la ediţia din acest an a Premiilor Grammy. Printre artiştii nominalizaţi se numără cântăreaţa braziliană Anitta, rockerii italieni Maneskin, rapperul Latto... Artişti propulsaţi de TikTok, care a devenit o pepinieră de revelaţii.

În cursă se află şi grupul BTS, vedetă pe scena K-Pop, în prezent într-o perioadă de pauză muzicală.

Academia, compusă în special din autori, compozitori, ingineri de sunet, a nominalizat, de asemenea, o serie de artişti consacraţi în industria muzicală, printre care Bonnie Raitt, Willie Nelson şi ABBA.

După un spectacol memorabil la ediţia Premiilor Grammy din 2019, cântăreaţa Brandi Carlile revine pe scenă şi concurează în acest an la mai multe categorii de top. Ea a declarat recent pentru AFP că s-a simţit ”foarte bucuroasă” pentru toate aceste nominalizări, ”mai ales că Premiile Grammy sunt ca o familie, însemnând că alţi muzicieni sunt de părere că am făcut o treabă bună anul acesta”.

Cea de-a 65-a ediţie a ceremoniei decernării Premiilor Grammy va avea loc la 5 februarie, la Crypto.com Arena din Los Angeles.