A plagiat unul dintre regii muzicii pop, britanicul Ed Sheeran, celebrul cântec „Let's get it on” al lui Marvin Gaye pentru hitul său „Thinking Out Loud”? Un juriu, a cărui selecție a început luni la un tribunal federal din New York, trebuie să răspundă la această întrebare, anunță AFP.

Ed SheeranFoto: Alessandro Bremec/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

În aprilie 2022, cântărețul și compozitorul în vârstă de 32 de ani a câștigat o bătălie juridică similară, dar separată, când Înalta Curte din Londra a respins cererea a doi muzicieni care l-au acuzat că le-a copiat una dintre lucrări pentru mega-hit-ul său „Shape of You”.

De data aceasta, reclamanții sunt moștenitorii lui Ed Townsend, un muzician și producător american care a scris „Let's get it on” împreună cu Marvin Gaye. Lansat în 1973, acest clasic soul este încă celebru pentru notele de chitară și vocea senzuală a prințului Motown.

În plângerea lor privind încălcarea drepturilor de autor, moștenitorii lui Townsend, printre care se numără și fiica sa, susțin că există „asemănări izbitoare” cu „Thinking out loud”, lansat în 2014.

Ei subliniază faptul că trupa Boyz 2 Men a mixat cele două melodii pe scenă. Ed Sheeran însuși interpretase liniile vocale foarte diferite ale celor două hituri peste aceleași armonii de chitară, o secvență care încă poate fi văzută pe internet.

Această „dovadă” este contestată de avocații cântărețului, care susțin că „există zeci, dacă nu sute, de melodii înainte și după Let's get it on care folosesc aceeași progresie de acorduri sau una similară”.

Hitul lui Ed Sheeran a ajuns pe locul 2 în topul Billboard Hot 100 și a câștigat premiul Grammy pentru cel mai bun cântec al anului în 2016.

Plângerea, depusă în 2016, a fost inițial respinsă din cauza unei probleme de procedură și apoi depusă din nou în 2017, tot împotriva Sony.

Ed Sheeran venise în persoană pentru a-și apăra melodia „Shape of you” în procesul anterior de la Londra, un caz despre care a spus că este emblematic pentru practicile abuzive care subminează creația.

Vedeta ar putea fi prezentă și în timpul procesului de la New York, care urmează să înceapă marți, după ce luni se va încheia selecția juriului, potrivit unui avocat.