Un judecător britanic a respins vineri recursul editorului tabloidului Daily Mail prin care publicaţia încerca să pună capăt acţiunilor înaintate în justiţie de prinţul Harry şi de cântăreţul Elton John, printre alte personalităţi, pentru colectare ilegală de informaţii, informează AFP și Agerpres.

Printul HarryFoto: Paul Edwards / News Licensing / Profimedia

Decizia Înaltei Curţi de la Londra deschide calea unui proces într-una din numeroasele cauze lansate de fiul cel mic al regelui Charles al III-lea împotriva presei britanice, care a fost foarte critică la adresa lui.

Ducele de Sussex, alături de alte şase celebrităţi britanice, au acuzat Associated Newspaper (ANL) că a recurs la metode ilicite pentru a colecta informaţii, angajând, spre exemplu, detectivi, recurgând la ascultarea telefoanelor sau pretinzând că sunt alte persoane pentru a obţine date medicale.

Editorul Daily Mail, care neagă toate acuzaţiile, a cerut judecătorului, cu prilejul unei audieri preliminare, în martie, la Londra, să nu dea undă verde procesului, motivând că recursul juridic a fost depus „mult prea târziu”.

Cea mai mare parte a faptelor denunţate datează din perioada 1993-2011, iar unele din 2018.

Fiul cel mic al lui Charles al III-lea a demarat o luptă juridică împotriva mai multor publicaţii din presa de scandal, pe care o consideră vinovată de moartea mamei sale, Diana, în 1997, într-un accident de maşină, la Paris, în timp ce era urmărită de paparazzi, şi pe care a acuzat-o că a tratat-o în aceeaşi manieră pe soţia sa, Meghan Markle.

Prinţul, în vârstă de 39 de ani, care s-a mutat în Statele Unite după ce a renunţat în 2020 la îndatoririle regale, a surprins după ce şi-a făcut apariţia la această audienţă, în rândul publicului, un gest foarte rar pentru un membru al familiei regale.

În iunie, a depus mărturie în cadrul unei alte proceduri, vizând de data aceasta Daily Mirror. A devenit cu acel prilej, al doilea membru al familiei regale britanice prezent în boxa martorilor după Eduard al VII-lea, care a depus mărturie într-un proces de defăimare din 1891.