Statuia actorului francez Gerard Depardieu a fost retrasă luni din traseul de vizitare de la Muzeul Grevin din Paris, a anunţat conducerea „Panteonului de ceară al celebrităţilor”, informează AFP și Agerpres.

Gerard DepardieuFoto: Somer / Abaca Press / Profimedia Images

Decizia de retragere a fost luată „în urma reacţiilor negative ale vizitatorilor (care treceau prin faţa statuii din ceară, n.red.), precum şi a celor de pe reţelele de socializare”, a precizat aceeaşi sursă.

Difuzarea recentă a unui reportaj despre starul francez în emisiunea „Complement d'enquete” a postului de televiziune France 2 a provocat o undă de şoc, cu repercusiuni internaţionale.

În acele imagini, Gerard Depardieu, anchetat pentru viol începând din 2020 după acuzaţii pe care actorul le contestă, a făcut o serie de remarci misogine şi jignitoare în timp ce se adresa unor femei.

La sfârşitul săptămânii trecute, starul filmului „1492: Conquest of Paradise” a fost exclus din Ordinul Naţional din Quebec, iar comuna Estaimpuis din Belgia i-a retras titlul de cetăţean de onoare.

În Franţa, ministrul Culturii, Rima Abdul Malak, a anunţat vineri o procedură disciplinară din partea Ordinului Legiunii de Onoare, care ar putea să ducă la retragerea acestei decoraţii. Gerard Depardieu, un monstru sacru al cinematografiei franceze, a declarat în ziua următoare prin intermediul avocaţilor săi că va pune prestigioasa distincţie „la dispoziţia” ministrului.

Familia lui Gerard Depardiu a denunţat apoi „o cabală”, într-un articol publicat în Journal du dimanche, în care a deplâns o „furie colectivă” împotriva actorului francez.

Creat în 1882 la iniţiativa jurnalistului Arthur Meyer, fondatorul Gaulois, un influent cotidian din acea epocă, Muzeul Grevin primeşte 800.000 de vizitatori pe an, majoritatea lor fiind familii cu copii.

Statui din ceară reprezentând 250 de personalităţi istorice şi contemporane sunt prezentate în muzeul parizian. Gerard Depardieu a participat la ceremonia de inaugurare a dublurii sale din ceară în 1981.