Americanul Terry Martin care a furat cei mai faimoși pantofi roșii de la Hollywood, purtați de Judy Garland în „Vrăjitorul din Oz”, în urmă cu aproape 20 de ani, a fost condamnat luni la un an de închisoare cu suspendare, potrivit AFP.

Pantofii purtați de Judy Garland Foto: Richard Tsong-Taatarii / AP / Profimedia

În vârstă de 76 de ani, el va rămâne în libertate, sub supraveghere condiționată, din cauza stării sale de sănătate, bărbatul fiind internat în spital la îngrijiri paliative și având mai puțin de șase luni de trăit, potrivit New York Times.

Procurorii nu au cerut o pedeapsă cu închisoarea pentru Martin, care a apărut în instanță într-un scaun cu rotile și cu o butelie de oxigen.

Faimoșii pantofi cu paiete ai lui Dorothy au dispărut în mod misterios în 2005 de la Muzeul Judy Garland din Grand Rapids, orașul natal al actriței din Minnesota.

Apoi, ca prin farmec, dar mai ales datorită FBI, prețioasele accesorii - una dintre cele patru perechi rămase după filmările pentru filmul din 1939 - au reapărut în 2018.

Terry Martin explicase că furase pantofii crezând că sunt încrustați cu rubine adevărate și că apoi încercase să le vândă pe piața neagră.

De-a lungul anilor, valoarea recompensei oferite pentru găsirea pantofilor a crescut vertiginos, iar un patron a mers atât de departe încât a oferit un milion de dolari. Procurorii din Dakota de Nord îi evaluează acum la 3,5 milioane de dolari.

Potrivit Departamentului de Justiție, acești pantofi cu rubin sunt „considerați a fi una dintre cele mai faimoase recuzite din istoria cinematografiei americane”.

În filmul muzical adaptat după romanul cu același nume, Dorothy, tânăra eroină, își ciocnește de trei ori tocurile pentru a-și îndeplini cea mai dragă dorință: să se întoarcă acasă, în Kansas.