Chef Florin Dumitrescu a avut o primă reacție în scandalul cu Antena 1, după ce el și colegii săi Sorin Bontea și Cătălin Scărlătescu au decis să nu mai participe la filmările unui nou sezon al emisiunii „Chefi la Cuțite”. Dumitrescu vorbește despre notificări pe care le-ar primi de la avocații trustului și spune că și-ar fi pierdut dreptul la liberă exprimare, dreptul de a fi cine este și „toate drepturile posibile”, „doar pentru că a semnat un contract”.

Chef Florin DumitrescuFoto: captura foto

Florin Dumitrescu spune, într-un mesaj video publicat pe Facebook, că sunt multe lucruri pe care nu le poate clarifica în acest moment, din cauza contractului de confidențialitate cu trustul.

  • „Sunt foarte multe chestii de clarificat şi sunt multe aspecte pe care nu le pot clarifica fără să fiu apoi acuzat de cine ştie ce. În condiţiile în care mă aflu acum, cu procesul pe rol, cu ameninţări de la avocați, cred că nici ameninţări nu pot să spun, cu notificările pe care le tot primesc de la avocaţii fostului trust cu care am colaborat.
  • E sensibilă povestea. Nu ştiu cum să fac legătură cu toate articolele negative din presă din ultima perioadă şi cu toate conturile de TikTok care mă dau divorţat de familie şi în care apar tot felul de probleme personale care nici măcar nu sunt reale, cu situaţia în care ne aflăm.
  • Nici nu ştiu, am voie sau nu am voie să fac legătura, am voie sau nu am voie să fac acest filmuleţ public”, își începe Dumitrescu mesajul pe Facebook.

„E un pic dubios şi un pic cam greu de dus”

El spune că simte că și-ar fi pierdut dreptul la liberă exprimare și dreptul de a fi cine este, explicând că a ajuns să aibă două procese pe rol cu trustul media.

  • „Mi se pare că e aşa într-o zonă din asta super gri în care eu, ca persoană, mi-am pierdut dreptul la liberă exprimare, mi-am pierdut dreptul de a fi cine sunt, mi-am pierdut toate drepturile posibile, doar pentru că am semnat un contract.
  • E un pic dubios şi un pic cam greu de dus. Ca să ştiţi, să înţelegeţi situaţia prin care trec. Am două procese pe rol. În civil. Pentru, să spunem aşa, interpretarea unor clauze din contract. Interpretare pe care o va decide judecătorul de partea cui este dreptatea, de partea angajatorului sau de partea mea.
  • Confidenţialitatea pe care eu am semnat-o în acest contract mă împiedică să vorbesc şi să spun despre ce este vorba şi despre cum stau lucrurile. Nu pot să fac asta, am o confidenţialitate semnată, am un NDA”, explică Dumitrescu.

Celebrul chef spune că a crezut că a lucrat într-un loc „mișto” și vorbește despre compromisurile pe care ar fi fost nevoit să le facă de-a lungul vremii.

  • „Nu pot nici să reacţionez public la băţul băgat prin gard de diverşi oameni sau diverse articole. Bă, dar începe să deranjeze un pic. Şi de-aia spun: Dumnezeu e sus şi vede. Şi tot răul ăsta pe care îl fac unii oameni, gratuit şi din simplă răzbunare, se va întoarce împotriva lui.
  • Nu le doresc asta, eu nu trăiesc cu speranţa că se va întoarce împotriva lor, dar aşa e firesc, aşa e viaţa, karma. Faci rău, ţi se întoarce. Eu, personal, vă spun sincer, timp de nouă ani de zile am crezut că am lucrat într-un loc mişto şi mi-am dedicat aceşti ultimi nouă ani cu speranţa că fac bine.
  • Bă, s-au şters cu buretele. Nouă ani de zile eu n-am existat din punct de vedere profesional. Şi atunci ce fac? Nu stau eu liniştit lângă familia mea? Un timp pe care l-am pierdut efectiv departe de ei, cu compromisurile toate pe care le-am făcut de-a lungul vremii?
  • Compromisuri de care habar nu aveţi niciunul dintre voi la ce compromisuri am fost „supus”, să zicem, doar pentru că aveam un contract semnat”, spune Florin Dumitrescu.

„Nu ştiu cât o să mă coste chestia asta, poate încă un proces”

Florin Dumitrescu spune că nu știe care vor fi urmările după ce a decis să vorbească public despre situația cu fostul său angajator, Antena 1.

„De-aia, mă oameni buni, aveţi grijă pe cine lăsaţi în casa voastră şi aveţi grijă în ce casă intraţi. Atât! M-am răcorit. Nu ştiu cât o să mă coste chestia asta, poate încă un proces, dar cine ştie, că libertatea de exprimare se pare că e doar de o anumită tabără, nu o avem toţi. Şi în orice caz nu o avem toţi egală”, susține Dumitrescu.

Antena Group, care deţine Antena 1, i-a dat în judecată pe cei trei chefi cu care a colaborat timp şapte ani - Florin Dumitrescu, Cătălin Scărlătescu şi Sorin Bontea.

Antena Group a intentat în 23 noiembrie câte un proces fiecăruia dintre chefi, la Tribunalul Bucureşti, potrivit Paginademedia.ro. Obiectul procesului este „obligarea să execute contractul de prestaţii artistice”, adică să-i oblige să revină în emisiune.

Antena 1 a renunțat, în octombrie 2023, la cei trei jurați ai show-ului culinar „Chefi la Cuțite” - Florin Dumitrescu, Cătălin Scărlătescu şi Sorin Bontea - care au fost ani de zile la cârma uneia dintre cele mai urmărite emisiuni ale postului. Potrivit Paginademedia.ro, anunţul despărţirii a fost făcut chiar de Antena 1, printr-un comunicat de presă, joi seară.

„Motivul despărţirii - refuzul celor 3 juraţi de a participa la filmările din octombrie 2023, conform calendarului de filmare comunicat către ei în martie 2023, refuz exprimat cu foarte puţin timp înainte de data stabilită pentru filmările sezonului 13”, arată comunicatul postului de televiziune Antena 1.

În decembrie 2023, Antena 1 a anunțat că noii jurați ai emisiunii „Chefi la Cuțite” sunt Richard Abou Zaki, Alexandru Sautner, Ştefan Popescu şi Orlando Zaharia.

Citește și: