Înregistrări video incriminatorii, prezentate în premieră de procurorii americani, sugerează că actorul american Alec Baldwin a indus în eroare opinia publică în legătură cu acțiunile sale dinaintea împușcării fatale a regizoarei de imagine Halyna Hutchins în timpul filmărilor pentru lungmetrajul „Rust”, relatează revista Variety.

Alec Baldwin in secventa de dinaintea impuscarii Halynei HutchinsFoto: Santa Fe County Sheriff / The Mega Agency / Profimedia Images

Înregistrările video au fost arătate de procurori la procesul Hannei Gutierrez Reed, armurierul filmului „Rust”, judecată într-o acțiune penală separată pentru rolul său în evenimentele care au avut loc în data de 21 octombrie 2021 și care au culminat cu moartea Halynei Hutchins.

Una dintre înregistrări arată că regizorul filmului, cineastul american Joel Souza, a strigat „acțiune” iar Baldwin a ieșit dintr-o magazie din lemn și s-a îndreptat spre cameră, trăgând cu un pistol vechi. Imediat după ce a auzit „Stop!”, actorul a vrut să mai filmeze o dublă.

„Încă una! Încă una! Încă una! Imediat! Haide să reîncărcăm!”, a strigat Baldwin. Revista Variety, care a avut un corespondent la procesul lui Gutierrez Reed, scrie că înregistrările arată că armurieul în vârstă 24 de ani la momentul respectiv s-a grăbit să pună mai multe cartușe oarbe în armă în timp ce Baldwin era vizibil nerăbdător.

„Haide să începem! Haide!”, a mai îndemnat Alec Baldwin. „Ar trebui să avem două pistoale în timp ce reîncărcăm”, a mai spus el.

Procurorii americani îl acuză pe actor de omor prin imprudență

Atât Baldwin, cât și Gutierrez Reed sunt acuzați de procurorii americani de omor prin imprudență. Însă în cazul lui Baldwin procurorii susțin că el este în culpă și pentru că a apăsat trăgaciul armei care a ucis-o pe Hutchins și în virtutea rolului său de producător al filmului.

Noile imagini au fost prezentate de procurori în timpul procesului lui Gutierrez Reed, în timp ce îl interogau pe Bryan Carpenter, un armurier veteran pe care l-au chemat în instanță ca martor expert al acuzării.

Carpenter a arătat numeroase greșeli și ignorări ale normelor de siguranță în timpul imaginilor difuzate de procurori, incriminatorii și pentru Gutierrez Reed și Baldwin.

De exemplu, într-o altă secvență Baldwin a putut fi văzut stând întins pe jos pe spate în timp ce ținea un pistol. El a gesticulat cu arma, explicând echipei de filmare cum urmează să se ridice și să tragă cu ea. „Nu vreau să trag înspre voi, voi trage aproape de voi”, le-a spus el.

„Folosește arma ca un băț cu care să arate”, a declarat Carpenter.

Armurierul filmului „Rust” s-ar fi temut să impună normele de siguranță pe platoul de filmare

Într-o altă secvență Gutierrez Reed poate fi auzită avertizând echipa de filmare: „Toată lumea aflată în calea armei, vă rog să vă trageți”.

Carpenter a concluzionat pe baza înregistrărilor prezentate de procurori că armurierul părea să se teamă să îl corecteze pe Baldwin, ceea ce a dus la unele din problemele legate de siguranța de pe platoul de filmare.

Însă săptămâna trecută procurorii au prezentat în instanță și mesaje text care arătau că Gutierrez Reed afirmase că a fumat „pentru a se droga” chiar în noaptea de dinaintea accidentului care a dus la moartea lui Hutchins și rănirea regizorului Joel Souza.

Gutierrez este, de asemenea, acuzată de falsificare de probe pentru că ar fi înmânat o pungă de cocaină unui coleg de echipă după incident pentru a împiedica poliția să o găsească.

Procesul lui Alec Baldwin începe în luna iulie

În ceea ce privește procesul lui Alec Baldwin, un judecător din statul New Mexico a stabilit la finele lunii trecute ca el să înceapă în data de 10 iulie. Revista Variety notează că înregistrările video prezentate la procesul lui Gutierrez Reed vor fi arătate foarte probabil și la procesul actorului.

Baldwin a declarat în mai multe interviuri acordate după incidentul fatal că de-a lungul carierei sale a respectat mereu cu strictețe normele de siguranță de pe platourile de filmare.

Într-un interviu acordat în decembrie 2021 el a declarat inclusiv că nu a apăsat pe trăgaciul armei care a ucis-o pe Hutchins, sugerând că aceasta s-a descărcat accidental.

„Ei bine, trăgaciul nu a fost apăsat. Eu nu am apăsat pe trăgaci”, i-a spus actorul jurnalistului George Stephanopoulos de la ABC News.

„Deci nu ai apăsat deloc pe trăgaci? l-a întrebat apoi Stephanopoulos. „Nu, nu, nu. N-aș îndrepta niciodată o armă către nimeni și nu aș apăsa un trăgaci. Niciodată”, a subliniat Alec Baldwin.

Hutchins a murit după ce o armă de recuzită a fost încărcată din greșeală cu un glonț real pe platoul de filmare.