Un podcast controversat care folosea inteligența artificială pentru a-l imita pe umoristul american George Carlin, decedat în 2008, a fost fost retras de pe platforme după un acord stabilit pe cale amiabilă cu moștenitorii, potrivit AFP.

Kelly Carlin-McCall, fiica lui George CarlinFoto: Slaven Vasic / Getty Images / Profimedia

Membri ai familiei acestuia depuseseră o plângere împotriva celor două persoane responsabile de podcastul „Dudesy”. Aceștia publicaseră un episod în care comediantul era „invitat”, folosind inteligența artificială (AI) pentru a-i imita vocea și stilul glumelor.

Podcastul stârnise controverse, în special după greva care a paralizat Hollywood-ul anul trecut și a evidențiat potențialul amenințător al AI pentru industriile creative.

„Sunt încântată că această problemă a fost rezolvată rapid și pe cale amiabilă”, a declarat fiica artistului, Kelly Carlin. Ea s-a declarat „recunoscătoare” celor doi realizatori „pentru că au acționat în mod responsabil, eliminând rapid videoclipul pe care l-au realizat”.

Termenii acordului nu au fost dezvăluiți.

„Sper ca acest caz să servească drept un semnal de alarmă cu privire la pericolele pe care le reprezintă tehnologiile de inteligență artificială și la necesitatea unor măsuri de protecție adecvate, nu doar pentru artiști și creatori, ci pentru fiecare ființă umană de pe planetă”, a adăugat Carlin.

Inteligența artificială este din ce în ce mai mult folosită în industria de divertisment pentru a produce conținut.

Această tehnologie ridică numeroase probleme, deoarece uneori se bazează pe munca artiștilor fără consimțământul sau remunerația acestora. De asemenea, ea ridică probleme de ordin moral, din cauza capacității sale de a imita persoane decedate.

„Aceasta nu este o problemă care va dispărea de la sine”, a insistat avocatul beneficiarilor comediantului, Josh Schiller, subliniind că AI a fost folosită pentru a imita vocea președintelui Joe Biden într-o campanie de prospectare telefonică sau pentru a genera fotografii nud false ale unor celebrități.