Metallica - un nume care nu mai are nevoie de prezentare, dupa ce trupa rezista de mai bine de 25 de ani. Dupa moartea unuia dintre membri - Cliff Burton, plecarea altuia - Jason Newsted si adoptarea unui nou basist - Robert Trujillo, "metallicii" nu se lasa: strang in continuare mii de oameni la concerte si urmeaza sa lanseze un nou album - "Death Magnetic", in luna septembrie 2008. Penultimul episod din seria celor patru povesteste despre internarea lui Hetfield la dezintoxicare, plecarea bassistului Newsted si cooptarea lui Trujillo, inlocuitorul acestuia.

In 2000, Metallica a descoperit ca un demo al piesei lor - "I disappear" - era difuzat pe un post de radio. La o cautare mai atenta, baietii au descoperit ca fisierul era pus spre downloadare pe reteaua Napster. Trupa a dat Napster in judecata pentru incalcarea legii copyright-ului, iar in lupta lor impotriva incalcarii drepturilor de autor s-a alaturat si rapperul Dr. Dre. In cele din urma, Napster a fost de acord sa blocheze accesul utilizatorilor care puneau spre downloadare diverse piese fara a se fi obtinut si acordul artistilor, arata CNN la acea vreme.

In 2001, Jason Newsted a parasit trupa. Motivele acestuia au fost unele "personale, laolalta cu daunele fizice pe care le-am suferit de-a lungul anilor in care am cantat muzica pe care o iubesc", conform mtv.com. Din punctul de vedere al trupei nu exista un motiv clar, pe care sa poti pune degetul. A fost vorba de probleme mocnite, care nu au fost clarificate la vremea lor si care, dupa un timp, au izbucnit, explica trupa pe site-ul sau oficial.

Multi au crezut, din nou, ca acesta va fi sfarsitul trupei, insa baietii au vrut sa inceapa inregistrarile pentru un nou album. Cand totul era stabilit, Hatfield s-a hotarat ca este timpul sa intre la dezintoxicare, din cauza problemelor cu alcoolul si drogurile. A simtit ca trebuie sa se odihneasca, sa-si puna ordine in viata si sa inteleaga ce trebuie sa schimbe pentru a lasa ceva in urma.

S-a internat pentru o jumatate de an, timp in care ceilalti membri ai trupei au avut timp sa recupereze la capitolul "viata personala" si sa se linisteasca. Cand Hetfield s-a externat, trupa s-a reintors in studioul de inregistrari, in primavara lui 2002. Munca baietilor a fost inregistrata sub forma documentarului "Some kind of monster".

Trupa a lucrat la albumul "St. Anger", cu Bob Rock la bass, in locul lui Newsted. La versuri au contribuit toti membrii trupei iar, dupa incheierea lucrului la album, Metallica a inceput cautarile unui inlocuitor permanent pentru Newsted. Dupa trei luni de auditii, fostul bassist al trupei Suicidal Tendencies si al lui Ozzy Osbourne - Robert Trujillo - a devenit noul membru Metallica. Atitudinea vesela, relaxata, calda si entuziasta, combinata cu cei 15 ani de experienta l-au facut pe Robert "solutia naturala" pentru ceea ce cauta trupa.

In iunie 2003, s-a lansat albumul nr.8, "St. Anger" si, un an mai tarziu, piesa care da titlul albumului a castigat titlul "Best Metal Performance" la premiile Grammy.

I disappear