Vlad Gorneanu, solistul trupei Z.O.B., s-a aflat in redactia HotNews.ro si a discutat online cu cititorii despre punk, despre cultura emo, dar si despre telenovele. Cunoscuta si ca "the biggest band in the universe", Z.O.B. isi va lansa la sfarsitul lunii un album intitulat "Zulu Oscar Bravo".

  • Intalnirea s-a incheiat

Intalnirea online a fost urmata de un interviu inregistrat in Studioul HotNews.ro.

Descarca interviul in format MP3

Fragmente din interviu

  • Despre noul album. Albumul e submediocru, insa are 12 piese extraordinare. [...] Sunt mult mai multe chitari [...] poate ca piesele rapide de pe Printre nori. Sunt si pe asta vreo doua mai linistite asa, dar chiar au fost scrise ca asa au iesit ele. N-au fost: "hai sa scriem o piesa mai usoara". [...] Tot se spunea ca n-avem mesaj... poate n-avem cine stie ce mesaj nici acuma, insa sunt cu tema sociala, le raspund intr-un mod foarte dragut prietenilor mei - jandarmii. [...] Eu zic ca e o realizare pentru peisajul muzical din clipa asta, care e mort. Deci in afara de "Romania the land of bullshit", nu iese nimic. Bine, acolo e si ala care... nu mai zic.. ala care a ajuns sa ia bani si de la stat. Ar trebui sa fiu un pic mai condescendent, sa fiu mai dragut, sa am respect. Ei bine, nu am nici un respect fata de un om care a imbecilizat mai mult un popor deja - ma rog, o generatie deja facuta praf.
  • Sunt al mai mare fan Beatles din sud-estul si centrul Europei. Pai daca am mers mii de kilometri sa apuc sa mai vad ce a mai ramas din McCartney... Ma rog, a ramas bine si mult... [...] Cand astepti ceva care timp de 20 de ani ai vrut sa vezi, in clipa aia ti se pare asa, un pic... La Paris, pe Stade de France, iti dai seama, cu 70 000 de oameni, cand au cantat "Hey, Jude", mi s-a ridicat parul de pe mine.
  • Despre incidentul din 2006, de la Dinamo-Steaua. Greseala in sine mi-a apartinut ca m-am dus pe stadion. Puteam sa nu ma duc si nu se intampla nimic. Atunci, din cauza unor descreierati, care apuca sa se bata cu ailalti descreierati, care n-au nimic in cap - nici unii, nici altii, de fapt -, atunci am furat-o foarte multi pe nedrept. [...] Atata timp cat jandarmii ne-au bagat pe toti in aceeasi oala, acolo, si au dat fara sa se uite cine si de ce si cum si ce a facut, pai scuza-ma, eu ce sa fac? Da, ii bag pe toti in aceeasi oala, sunt toti niste... ce am spus mai demult... niste viermi. [...] Si n-o sa-mi schimb parerea asta pentru nimic in lume. Adica nici macar o scuza n-a venit atunci.
  • Eram cu un prieten al meu [...] si am stat ultimii, am vrut sa iesim ultimii, ca sa iasa galeria, sa se duca, sa se vada ca n-avem treaba cu ei. Nu, cand au venit vacile astea, vitele astea de jandarmi, ei i-au luat pe astia din spate. Si m-au vazut pe mine si pe asta mai mare asa: hai pe ei! Eram singur. In clipa in care o gloata din aia fara creier, precum sunt jandarmii, se apuca si te inconjoara, scaparea e fuga. Numai ca atunci nu mai aveam pe un' sa fug. [...] Am ramas cu sechele groaznice. [...] Am vrut sa-i dau in judecata si diferiti oameni mi-au spus: ba, copile, stai cuminte, ca si asa nu se intampla nimic, pierzi timpul, pierzi banii. Imi pare rau acuma ca nu i-am dat in judecata, ca le luam tot bugetul imbecil pe care-l au. Asta sunt: niste asasini in slujba statului. Asasini legali. Nici nu-mi pare rau ca zic asta, ca oricum statul de drept e o mizerie. Astia sunt niste slujbasi fara creier, care au indeplinit conditiile - IQ 1 - sa vina in jandarmerie.
  • In general, oamenii care se urasc si se bat de la meciuri de fotbal mi se par cam ciudati cel putin. Deci nu sunt adeptul extremelor sub nici o forma. Eu ma duc la meciuri ca la un spectacol, mai primesti un pulan pe spate, te mai distrezi un pic... Dar deja cand sunt 200 de pulane, nu te mai distrezi.
  • La inregistrari, de pilda, numai pana reusesc eu sa inregistrez o piesa, ori ca-i cu bas, ori ca-i cu vocea, pai aia e o distractie totala. Ca tre s-o trag de 16 ori, de la cap la coada. Pentru ca, intamplator, nu stiu sa cant. Stiu asa... vag... si imi iese din cand in cand. Dar recunosc treaba asta: habar n-am sa cant! Si colegii se distreaza pe tema asta. La un moment dat, pentru mine e frustrant, ca eu stau acolo, in borcanul ala, si incerc sa dau: "baaaa, n-a iesit bine nici acuma?" "Nu, mai incearca" Pana la urma, vine vesnica replica: "Da, ba, las-o p-asta!"
  • Despre incidentul cu AC/DC. Ce a incercat aici a fost doar inceputul drumului in a incepe sa se dea tepe. Si am inteles ca teapa a fost de 10 000 de euro, ceea ce mi se pare mai degraba slabut. Cand tu puteai sa pleci cu sute de mii sau milioane, tu ai plecat cu zece mii de euro. Hai, frate! Inseamna ca esti prost, nu mai esti tepar.
  • Despre curentul emo. Ceea ce ma deranjeaza pe mine sunt extremele - ca nu-s nici aia multi, sunt 10-15 probabil, hai 20 in toata tara, de kiddy de astia. Ce inteleg ei din aia e sa se apuce sa se drogheze si sa-si planga de mila cat de grea le e viata. Si unii isi mai inchipuie ca sunt pasari, se mai arunca de la etajul 8, altii isi mai taie o vena: "Ia uite, fata, ce mi-am taiat azi, mi-am facut trei taieturi". "Da? Proasto, mi-am facut sapte!..." Iar chestia aia ma deranjeaza profund, dar numai aia. Curentul emo in sine... n-am nimic cu el. Ce-as putea sa am cu un curent care apare si mai ales cum as putea sa-l combat, daca as vrea? Ca n-ai putea. Daca-mi combate mie cineva maneaua, combat si eu emo, desi n-am motive.
  • Poporul asta e imbecilizat complet. [...] In clipa in care ti se baga gat cu ghiotura numai prostii, numai porcarii, numai porcarii, numai porcarii. Si ti se baga cu lopata... pai ce asteptari mai ai de la oameni? Sa depaseasca IQ 2? Au reusit unii, au facut 5. Dar tot scriu "m-ati" cu "ma-ti" nu stiu... fermecat. Sunteti domnul Diaconescu... "sunte-ti" cel mai bun.
  • Ai nevoie putin sa nu cresti numai cu "0 TV" si cu Dan Diaconescu, frate! Sau cu meciuri: "hau! hau! hau!" Sa-l omoram pe ala ca-i stelist, sa-l omoram pe ala ca-i dinamovist... Stai, frate, mai calm, fumeaza si tu iarba frumos, lejer, uita-te la cer, vezi ca trece o bila alba, rosie, citeste o carte, du-te frumos la munte... 
  • Despre aparitia ca actor in serialul "Baieti buni". Actor? Hai sa fim seriosi! Am jucat execrabil acolo, am facut minut la montaj oamenii de la Media Pro. Acuma nu stiu cat a fost adevar sau baliverna, dar da, cica le-a placut cum am jucat. Nu, ei bine, mie nu mi-a placut si nu sunt nici 1% actor.

Fie ca se "traduce" prin "Zombies of Bucharest", "Zdrentele orasului Bucuresti", "Zaraza ofteaza bolnava", "Zambetul omului beat" sau, mai nou, "Zulu Oscar Bravo", formatia Z.O.B. este compusa din Vlad Gorneanu-Vlase (voce, bas), Mosu (voce, chitara), Lonti (chitara), Forrest (tobe). Influente muzicale: "din sfera paranormalului si din strafundurile gindirii".

Inceputurile ZOB pot fi datate in 1988, cand Lonti, Mosu si Forrest - colegi la liceul Basarab din Bucuresti - formeaza trupa Rock Didactic. In 1990, odata cu venirea lui Vali Purza la bas, numele trupei devine Trafic. Un an mai tarziu, formatia isi schimba iarasi numele (in Puzzle), dar si componenta: Vali paraseste formatia, dar este cooptat Vlad. Anul 1992 aduce o noua titulatura (Jad) si un nou membru (Feri), care paraseste trupa in 1993. Tot in '93, trupa se opreste asupra denumirii Z.O.B. Debutul oficial sub aceasta titulatura are loc la Tehnic Club. Odata cu ei vor debuta trupele Ura de dupa usa si Suie Paparude.

In 1995, Z.O.B. inregistreaza cateva piese pentru un split 7 impreuna cu prietenii de la UDDU, pentru ca in 1996 sa fie lansat primul album, intitulat "Parodisiac" (o culegere de parodii ale unor piese celebre, atat din repertoriul autohton, cat si cel international). Ii vor urma "Telenovelas" (1998), "III" (2000) (desemnat cel mai bun album de rock alternativ la Premiile Industriei Muzicale Romanesti) si "Printre nori” (2004). Anul acesta, trupa Z.O.B. se pregateste pentru lansarea unui nou album, de 12 piese: "Zulu Oscar Bravo" (Z.O.B.).

Printre realizarile trupei se numara un recital sustinut pe scena festivalului Cerbul de Aur (1995), deschiderea concertului Dio (1998), pentru ca in 2001 cei de la Iris sa le propuna sa cante in deschiderea concertului "Digital Atheneaum", in turneul facut in august-noiembrie.

Printre cele mai importante piese ale formatiei se numara "Telenovele", "Prietena", "Doar in vis", "Printre nori", "Oficial exist", "Cantec de dragoste" (feat. Mara).