Florin Chilian a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre furturile din cultura romana si despre "manariile" care se fac in Ministerul Culturii si Cultelor (MCC). In urma cu doar cateva zile, folkistul a trimis un comunicat prin care facea un apel catre "limbrici - marii artisti romani".

  • Intalnirea s-a incheiat
  • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Intalnirea online a fost urmata de un interviu inregistrat in Studioul HotNews.ro

Asculta interviul

Descarca interviul in format MP3

De asemenea, Chilian si alte noua personalitati ale muzicii autohtone au trimis o scrisoare deschisa catre MCC, prin care cereau sustinerea initiativei europene de schimbare a termenului de protectie a inregistrarilor sonore de la 50 la 95 de ani.

Folkistul le cere artistilor romani sa-si apere drepturile, in conditiile in care "ceva mai mult de 98% din muzica romaneasca este furata". "In doi ani (2007 si 2008) s-au strins, la organismele de colectare si gestionare a drepturilor de autor si conexe, aproape 90 (nouazeci) de milioane de euro", afirma Chilian, care prezinta o schema "prin care sintem furati de ani de zile" si in care sunt incluse firme aflate in "paradisuri fiscale". La varful acestei "suveici" este pus Adrian Iorgulescu, fostul ministru PNL al Culturii, cu care artistul are un conflict mai vechi.

In 2007, Florin Chilian a dat in judecata Ministerul Culturii si Cultelor si a cerut instantei sa constate incalcarea drepturilor de autor si a drepturilor conexe asupra piesei "Zece". Respectiva compozitie muzicala fusese folosita in 2005 pentru realizarea campaniei "Mai bine o carte", fara ca folkistul, autor al piesei respective, sa-si fi dat acordul scris. Artistul a cerut despagubiri de un milion de euro pentru ca Ministerul i-ar fi incalcat drepturile de autor. Instanta i-a dat castig de cauza lui Chilian in ianuarie 2009.

Tot la inceputul acestui an, fostul Ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu (PNL), a facut plangere impotriva lui Florin Chilian pentru calomnie si a cerut daune in valoare de 100 000 de lei, ca urmare a afirmatiilor "defaimatoare" ale artistului privind modul in care politicianul a promovat imaginea Romaniei in UE.

Florin Chilian este unul dintre cei mai apreciati folkisti romani. A scos pana in prezent doua materiale discografice "Iubi - Interfata la realitate" si "Zece Porunci - Raport despre starea natiunii 1989-2004. Primul pas", urmand sa lanseze in curand un nou album, intitulat "Autistul - Nu-l mai goniti pe Brancusi!"

Fragmente din interviu

  • Lumea nu mai stie ce e aia artist. Adica artist ce e? Tarky? Aia ar trebui sa raman si eu? Sau Piticul Porno sau Simona Senzual? Sau Iorgulescu, care fura banii de 1 milion de ani? 
  • Nu am nici o treaba cu domnul Adrian Iorgulescu, este doar un nume, este un personaj trist la istoriei contemporane, ca asta e. [...] Eu n-am facut altceva decat sa-mi pun notorietatea castigata prin muzica [...] in slujba demersului unui om, domnul Marius Marina Solea, consilier in Ministerul Culturii, functionar public, care se lupta in numele nostru pentru cultura romana. Nenorocirea e ca pentru media, el nu este interesant. Si atunci cand vine unul ca mine care este cunoscut pentru ca, muzician fiind, artist sa zicem, am mai mult arici la presa, la mine vine presa, la el nu.  
  • Domnul Solea a fost pur si simplu ridicat, luat pe sus de Politie, la Circa 2 dus si trebuiau sa vina niste baieti pe arest, aranjament cumva, cat statea el peste noapte, ca sa-l convinga sa taca din gura.
  • Nu inteleg cum un Partid National Liberal poate sa accepte un asemenea personaj in randurile lui. Domnul Iorgulescu este dat in judecata. Trebuia sa vina, sa se prezinte vinerea trecuta la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in calitate de invinuit. [...] El mi-a promis - Iorgulescu - ca ma da in judecata, diferenta e ca eu o facusem cu cativa ani inainte. Si acum, pe principiul legilor romanesti, am ajuns aici. Si procurorii care au anchetat o sa aiba o surpriza neplacuta din partea mea. 
  • Meciul meu a pornit de la faptul ca PNL-ul, cat era la guvernare, mi-a furat piesa "Zece" [...] Si atunci am aflat cu stupoare ca, de fapt, piesa "Zece" a costat - la drepturi de autor - in jur de opt milioane de euro, bani care s-au decontat pentru ca cineva ar fi declarat ca piesa este a lui si nu a mea. Si asta e motivul pentru care nu mi-au trimis actele alea sa le semnam si sa facem legal totul. Si atunci am zis "Stop!" Si i-am dat in judecata, am castigat procesul, mi-a venit si decizia instantei, desi [...] prima decizie a instantei este ca n-ar avea obiect cererea mea, deci eu nu compusesem "Zece" niciodata. Si o sa fac foarte curand o solicitare la organele superioare care tin de judecatori sa-mi explice si mie de ce doua decizii complet diferite la aceeasi problema.
  • Am contracte care dovedesc ca Ministerul Culturii, pe cai oficiale, dar oculte, au fost platite in zeci de milioane de euro pentru lucruri care nu exista. 
  • Eu cred ca domnii judecatori au facut misto de mine. Eu le-am cerut un milion de euro si ei mi-au dat zece mii. 
  • M-am folosit si de asta, de procesul asta, ca sa scot la iveala faptul ca - uite! - sunt milioane de euro platiti pe drepturi de autor pentru lucruri care nu exista. Lumea se plange ca nu sunt bani, ca e deficit financiar?
  • Un alt organism al statului care acopera furturile [...] este Curtea de Conturi a Romaniei. [...] Si pe ei i-am chemat in instanta. Si o surpriza foarte placuta din partea justitiei e ca a admis cererea.
  • Spre marea mea mirare si dezamagire profunda, unul dintre oamenii care a fost trimis sa-mi inchida gura, oferindu-mi functii in Uniunea Compozitorilor, a fost Mihai Pocorschi. Si pot sa sa va redau textual, pentru ca dezamagirea a fost enorma. "Stii cum se fac bani, ai lucrat cu Motu Pittis in radio, nu e frumos sa dai in breasla din afara, mai bine intram inauntru, ne rezolvam si cu banii". Si uitati-va ce s-a intamplat cu Moga, ca si el a fost sunat [...] a intrat in UCMR in board, la fel si un baiat de la HiQ, domnul Alexandru Arsinel vad ca nu mai apara drepturile de la CREDIDAM, ci a devenit purtatorul de cuvant al institutiei. 
  • Au incercat sa-mi cumpere nu tacerea, ci complicitatea la moartea domnului Gil Dobrica. Si toti acesti oameni de care am amintit [...] sunt complici la moartea lui - sunt coautori, de fapt - la moartea artistilor romani. [...] Pentru ca au fost cumparati ieftin, dupa mintea mea. La mine au incercat cu tot felul de demnitati si functii publice. 
  • Artistul trebuie sa fie mai puternic decat arta lui, pentru ca trebuie sa si-o apere. Si aici e si predicatul, nenorocirea noastra: care artisti, care arta? [...] Dar daca noi suntem bieti copisti ordinari, infractori?
  • Procurorii sunt de partea infractorilor, nu mai departe directorii ORDA, care in loc sa cumpere 5 milioane de holograme cu 200 de lei au cumparat 15 milioane cu 800, fiind anchetati de catre DNA, cu sechestru pe case, adica tot... le-a inghetat urmarirea penala pentru ca erau bolnavi. Va aminteste ceva de Gorbunov asta? Exact acelasi lucru. 
  • In marile trusturi de presa si pe audio-vizual sunt foarte multi oameni care au legatura cu acea suveica prin care artistii romani sunt furati. 
  • Inainte de 2000, Adrian Iorgulescu si Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania s-au asociat si au facut o alta firma: Muzica 2001. Acea firma, care are sediul in Magazinul Muzica, alaturi de multe firme pe care le vedeti acolo, in suveica aia - toate au sediul in Magazinul Muzica. Toate firmele pe care le vedeti voi in Magazinul Muzica [...] sunt ale Uniunii Compozitorilor, toate alea au contract cu Muzica 2001. Si de acolo ar fi trebuit sa vina bani catre muzicienii romani. [...] Dupa care Domnul Iorgulescu si cu un mare textier in viata, domnul Eugen Rotaru, s-au asociat si au facut Star Media Music, firma care le-a furat drepturile de autor Angelei Similea si domnului Cornel Constantiniu, un om bolnav de Parkinson.
  • Potrivit presei, din cate am inteles, Iorgulescu, pe langa faptul ca ar fi fost turnator la Securitate (am citit in Catavencu), este si ofiter inca activ, sub acoperire, al SIE. 
  • Eu nu inteleg ce le trebuie astora de la Serviciile Secrete sa fure din muzica. Pentru ca, potrivit unei note oficiale a Ministerului de Afaceri Externe, ei au trimis - ca tine de diplomatie culturala - 10 mii de pachete pe 20 noiembrie. Cu multe tiruri, cu foarte multe eforturi. Nenorocirea e ca, potrivit notelor interne din Ministerul Culturii, acele pachete au fost receptionate cu o luna mai tarziu. Si atunci: ce Dumnezeu au trimis aia cu o luna inainte? Nici macar nu existau, nici nu incepuse sa se faca licitatia pentru acele obiecte. Si cel mai grav dintre toate: acele obiecte au fost expediate de catre Serviciile Secrete [...] profund ilegal, pentru ca nu existau banii. 
  • Stefan Gheorghiu de la CREDIDAM ne ameninta cu SRI-ul la un moment dat. "Bai, daca nu va potoliti, pun SRI-ul pe voi!" Nu pe mine, ci pe doamna Mihaela Mihai, pentru ca practic dansa a inceput prima lupta asta acum multi ani. [...] Doamna Mihaela Mihai este initiatoarea legii privind drepturile artistilor. 
  • Imi gasesc fani prin cele mai neasteptate locuri. Unul din procurorii de la OLAF, de la Uniunea Europeana, a stat in Romania vreo 10 ani si-i place foarte mult ce fac eu ca muzica. Si m-a contactat lunile trecute, afland din presa romaneasca despre ce e vorba. Si i-am trimis absolut toate documentele care sunt la DNA. Eu le-am spus procurorilor de acolo ca eu nu dau doi bani pe ei si ca nu cred in eforturile lor de a scoate adevarul la iveala.
  • "Dom'le, stai ca e aranjat, deci e degeaba!" Bun, o sa fie degeaba, pierd absolut tot ce tine aici pe justitia din Romania si ma duc la Uniunea Europeana, mai departe, dupa. Daca nu cumva mi se intampla vreun accident intamplator inainte...
  • Mie, a doua zi dupa ce am depus cererea de audit, de pilda, mi-au intrat in cont 6000 de euro. Probabil ei credeau ca tac cu ocazia asta.
  • Domnul Gil Dobrica n-a avut 200 de lei pe luna sa-si ia medicamentele de guta. Toti oamenii astia sunt responsabili pentru toate marile disparitii din arta romana, din ultima vreme. Toti astia care au facut "pace". Astia care s-au vandut. Ii sfatuiesc in primul rand sa fie artisti. Pentru ca arta tine de o forma de exaltare, cred eu. Probabil ca si de aici discursul asta al meu care tine de o forma de exaltare. 
  • Un artist trebuie sa se manifeste ca un artist. Nu te poti astepta de la mine sa fiu Isarescu: rece, impasibil si egal in toate. Nu, arta inseamna pasiune in primul rand.