A fost implicat in proiecte ca Agathodaimon, RA, Kumm si Urma, iar in urma cu trei ani a decis sa o ia de la capat in cadrul formatiei Byron, al carei frontman este. Dan Byron (vocalist, chitarist si flautist) a vorbit pentru HotNews.ro despre cel de-al doilea album al actualei sale trupei. Noul disc, intitulat A Kind Of Alchemy, abordeaza subiecte precum creatia, mass-media, ispita facilului, alienarea societatii moderne. Materialul va fi lansat pe 23 octombrie, in clubul Silver Church, de la ora 22:00. "Sa se astepte la haos!", le transmite Dan fanilor care vor fi prezenti la concert.

Cosmin Navadaru: Numele tau de scena, devenit si numele trupei in care activezi acum, aminteste de celebrul poet nebun londonez George Gordon Noel Byron. Cumva ati vrut sa va legati de aceeasi idee de nebunie si pe noul album? Poate ca nu intamplator apari pe coperta in postura sugestiva de alchimist-compozitor "nebun"...

Dan Byron: Pe coperta albumului nu apar eu, sau mai bine zis nu apar numai eu. 6fingers, pianistul grupului, s-a ocupat de artwork-ul albumului si a inventat un personaj facut din bucati din noi toti. I-am dat si un nume - Al Kimi. Pe album ne-am ocupat un pic si de nebunie (vezi piesa King of Clowns), dar in general am vorbit despre ce ni se intampla noua ca artisti in fiecare zi.

C.N.: Dirijorul Madalin Voicu spunea ca "rockul nu suna bine in limba romana", iar in ultima vreme se observa o tendinta a trupelor rock din Romania de a canta in engleza - Byron, Urma, partial Kumm si Luna Amara si cam toate trupele indie. Voi de ce ati ales limba engleza, in detrimentul limbii romane?

D.B.: In primul rand pentru ca ne permite un mesaj universal, sa nu uitam ca engleza e limba oficiala in 53 de tari. Si da, suna mai bine, poate si din cauza ca genul asta de muzica provine din tari anglofone. In romaneste suna bine alte genuri, nascute in tara sau prin imprejurimi.

C.N.: "E bine cand mori, ca atunci devii genial", constata Ioan Gyuri Pascu, imediat dupa decesul lui Michael Jackson. Tu ce parere ai despre fenomenul mediatic si fenomenul consumeristic de dupa moartea lui Michael Jackson? (muzica lui MJ, cartile, filmele cu si despre el se vand incredibil de bine, presa are audiente enorme atunci cand pomeneste numele lui etc.)

D.B.: Michael Jackson a fost idolul copilariei unei generatii din care am facut si eu parte. Tin minte ca in 1990 au dat la TVR secventa din Moonwalker in care canta Smooth Criminal si eu eram pe pereti de isterie. Se misca si canta ca un nepamantean. In 1996 am fost la concert pe Stadionul National si am ramas foarte marcat, mi-am vazut visul cu ochii.

Fenomenul consumeristic de dupa moartea lui e ceva normal, toata lumea incearca sa profite cat poate. M-a enervat insa la culme toata parada familiei lui si bataia de joc de dincolo de vorbele pompoase. La ceremonie au lipsit oameni extrem de importanti pentru el - Diana Ross, Quincy Jones sau Elizabeth Taylor.

C.N.: Ce parere ai despre problema pirateriei, care va afecteaza, desigur, si pe voi?

D.B.: Internetul este si bun si rau, la fel ca orice in viata. Este bun pentru ca informatia poate ajunge direct la oameni, fara filtrele obisnuite, iar ei isi pot da cu parerea sau interactiona cu sursa informatiei. Este rau pentru ca in afara platii unui abonament la un provider practic poti sa iei totul de-a moaca, iar in chestiile pe care le iei s-au investit bani, eforturi, timp.

Eu cred ca totul depinde de bunul simt al fiecaruia. Si sa stiti ca nu sunt vreun sfintisor, si eu fac download-uri, dar atunci cand ceva imi place cumpar.

C.N.: Ai fost implicat in proiecte ca Agathodaimon, RA, Kumm si Urma, pentru ca acum trei ani sa o iei de la capat cu Byron. Unde te-ai simtit cel mai bine? Ce anume iti lipseste din vremurile cand activai intr-o formatie sau alta?

D.B.: Sunt un om destul de bine ancorat in prezent, nu prea ma uit peste umar. Si ma simt foarte bine acum, multumesc de intrebare. Daca ar fi sa intorc capul probabil ti-as spune ca-mi lipsesc chefurile cu fiecare dintre trupele mentionate. Dar nu il intorc pentru ca avem din astea destule si in prezent. E drept, in alta formula.

C.N.: Destul de multi fani Kumm si Urma spun ca au incetat sa le mai asculte muzica in momentul in care tu ai incetat sa mai canti in cadrul lor. La concertul de 10 ani Kumm, sala a "innebunit" cand ai aparut tu pe scena. Te flateaza faptul asta? Crezi ca lipsa ta (ca voce, chitara si flaut) din cadrul Kumm si Urma si-a pus amprenta asupra modului in care cele doua formatii au continuat sa creeze dupa plecarea ta?

D.B.: Cred ca fiecare influenteaza pe fiecare, nu numai in muzica. Kumm si Urma sunt convins ca or sa produca muzica de buna calitate indiferent in ce formula vor fi. Identitatea fiecareia dintre ele este mult prea puternica ca sa depinda de un singur om.

C.N.: Ai fi dispus sa te intorci vreodata la Kumm sau Urma?

D.B.: Nu cred ca e o idee buna, drumul, dupa cum spuneam, duce inainte.

C.N.: Cum vedeti faptul ca vin din ce in ce mai multe formatii straine sa cante in Romania? Este cumva un impediment pentru voi? Pentru ca, intr-un fel, iubitorul de muzica are de ales intre concertul unui artist strain (care probabil va veni pt ultima oara in Romania) si artistii romani ("lasa, ca pe "astia" ii mai putem vedea si luna viitoare").

D.B.: Iarasi, ca in viata, e si bine si rau. Este bine pentru ca publicul roman are ocazia sa se educe. Trupele de afara au automat un alt standard de calitate care va creste pretentiile si asta e important. Rau e, dupa cum spuneai, ca nu mai avem loc de ei cateodata. Compara conditiile trupelor romanesti fata de cele straine de la orice festival din tara asta si o sa te prinzi.

C.N.: La ce sa se astepte fanii care vor veni la concertul de lansare a noului album?

D.B.: Sa se astepte la haos.