Filmul Avatar a ajuns in atentia ziaristilor de la Vatican. Postul de radio si ziarul Vaticanului au scris despre pelicula "simplista", care "flirteaza cu doctrinele moderne si promoveaza venerarea naturii, ca substitut al religiei". Avatar incearca sa transforme "ecologia intr-o religie a mileniului", sustin jurnalistii de la postul de radio amintit, potrivit News.yahoo.

Purtatorul de cuvant al papei Benedict al XVI-lea, parintele Federico Lombardi, a declarat ca aceste critici, desi fara greutate din punct de vedere teologic, reflecta opiniile Papei in ceea ce priveste pericolul transformarii naturii intr-o "noua divinitate".

Controversele nascute de filmul regizat de James Cameron nu se opresc, insa, la Vatican. James Balcer, consilier municipal al orasului Chicago, "a declarat razboi" peliculei pe care o considera anti-americana si anti-militara. Balcer este veteran al marinei americane, decorat in razboiul din Vietnam si sustine ca filmul ii face pe puscasii marini sa arate nebuni. In realitate, "noi suntem o tara buna si generoasa, care ajuta oamenii", a declarat el pentru CBS2Chicago.

Critici au venit si din partea unora dintre spectatori. Spectacolul oferit de Avatar a fost "un pic prea real" pentru o parte din cei care au vazut filmul la cinematograf si care spun ca au cazut in depresie si au avut ganduri de sinucidere, dupa ce au vazut pelicula. Motivul: s-au bucurat prea mult de frumusetea lumii Pandora, informeaza CNN.