Paula Seling, Alexandra Ungureanu, Luminita Anghel, Dalma, Anda Adam si Connect-R se afla printre cele 16 nume alese de juriu pentru Selectia Nationala - Eurovision 2010, scrie tvr.ro. Printre finalisti se mai numara si Ovi (Ovidiu Jacobsen), un norvegian de originie romana, care a castigat Cerbul de Bronz si Premiul de Popularitate in cadrul concursului Cerbul de Aur de anul trecut. Printre invinsi se numara Florin Salam, Blaxy Girls si Andreea Crepcia, finalista a primei editii a concursului Megastar.

Desi regulamentul prevede selectarea a maxim 15 piese, juriul a decis sa acceada in urmatoarea etapa primele 16 cantece, datorita egalitatii de puncte a ultimelor trei melodii. De asemenea, in cazul a patru piese (Searching for Perfect Emotion, Come As One, Baby si See You in Heaven, Michael), juriul le-a recomandat compozitorilor sa schimbe vocile pentru finala.

111 piese au trecut de etapa verificarilor documentatiei, cateva dintre ele fiind eliminate pe parcurs. Astfel, melodia Poti schimba (compozitori Robert Anghelescu si Dragos Dinca, interpreti Bogdan Marin si Marcel Pavel) a fost descalificata din cauza ca fusese interpretata inainte de data preselectiei. A fost eliminata si o piesa acuzata de plagiat (Eurovibe - compozitor si interpret Inia Ghinda).

Fiecare piesa a fost audiata si apreciata cu note de la 1 la 10, iar clasamentul final al pieselor a fost stabilit de totalul notelor obtinute de la fiecare dintre cei 11 jurati.

Juriul care a stabilit cei 16 finalisti pentru Selectia Nationala Eurovision 2010 a fost alcatuit din Calin Geambasu (compozitor), Dana Dorian (critic muzical), Andrei Kerestely (compozitor), Sanda Cepraga (regizor muzical), Dida Dragan (interpret), Adrian Despot (compozitor), Cornel Fugaru (compozitor), Andrei Partos (realizator de emisiuni radio), Titus Andrei (realizator de emisiuni radio si presedinte al juriului). Coproducatorii au fost reprezentati de Horia Romanescu (director programe TVR) si Alexandru Catalan (director comunicare Adevarul), iar selectia s-a desfasurat in prezenta notarului public Sabina Mihai.

Selectia Nationala se va desfasura pe data de 6 martie, iar castigatorul va reprezenta Romania in finala europeana a concursului Eurovision de pe 29 mai 2010 (Oslo, Norvegia).

Piesele finaliste la Eurovision 2010

 1. Come As One - David Brian (juriul recomanda schimbarea interpretului, conform regulamentului). Puncte: 97
 2. It's Not Too Late - Paula Seling si Kamara. Puncte: 97
 3. Searching for Perfect Emotion (juriul recomanda schimbarea interpretului, conform regulamentului). Puncte: 93
 4. Running Out of Time - Trupa Pasager. Puncte: 90
 5. Playing With Fire - Paula Seling si Ovi. Puncte: 89
 6. See You in Heaven, Michael - Mircea Romcescu (juriul recomanda schimbarea interpretului, conform regulamentului). Puncte: 89
 7. Come Along - Lora ex-Wassabi si Mihai Preda. Puncte: 88
 8. Jackpot - Razvan Krivach. Puncte: 88
 9. Round Around - Catalin Josan. Puncte: 85
 10. Crazy - Alexandra Ungureanu. Puncte: 83
 11. Love Is War - Tina Geru (ex-Pops). Puncte: 82
 12. I'm Running - Dalma. Puncte: 81
 13. Save their Lives - Luminita Anghel. Puncte: 80
 14. Baby - Maria Sanchez (juriul recomanda schimbarea interpretului, conform regulamentului). Puncte: 79
 15. Lay Me Down - Zero. Puncte: 79
 16. Surrender - Anda Adam & Connect-R (ultimele trei piese au fost la egalitate cu 79 de puncte). Puncte: 79