E nevoie de un sat ca să crești un copil, zice o vorbă. Nu prea mai e clar ce poate însemna asta în mediile urbane și mereu pe fugă, într-o societate care se schimbă pe repede-înainte. Azi, când se vorbește tot mai mult despre parenting și noi abordări în creșterea și educarea copiilor, acel sat poate reprezenta cu totul altceva.

Parinti si copiiFoto: Inquam Photos / George Calin

Pe grupuri de Facebook sau WhatsApp, în workshop-uri, conferințe, webinarii, seminarii, găsești evenimente de amploare pe această temă. Sunt întâlniri în cadrul cărora actualii sau viitorii părinți vin în căutare de sfaturi despre cum să-și crească copiii. Sau participă pentru că vor să obțină răspunsuri despre cum să se crească pe ei înșiși în preajma celor care vin din urmă. Oferta e variată și, cu foarte puține excepții, contra-cost.

La modul general și ca obiectiv pe termen lung, parentingul își propune să pregătească noile generații pentru un viitor altfel, prin intermediul părinților.

În România, s-a dezvoltat în ultimii ani o întreagă industrie în jurul acestui fenomen cultural global. E o industrie care a înflorit și din cauza incapacității statului de a ține pasul cu nevoia părinților de a învăța cum să se comporte cu copiii.

Acest nou tip de „școală”, unde părinții merg să învețe, nu e lipsit însă de controverse. A adunat în jurul său și critici, și laude. Ca în parentingul de zi cu zi, toată lumea are păreri despre cum se crește un copil – sau un părinte, toată lumea e într-o tabără sau alta.

Citește articolul integral pe Panorama.ro