​Mauritius este un loc in care traiesc in armonie mai multe civilizatii si religii. Populatia majoritara este cea indiana, iar religia lor este hindu (aproape jumatate). In Mauritius nu vei vedea la fel de multe temple pe strazi si nici procesiuni foarte dese, asa cum sunt in Bali, insa in unele magazine de cartier am gasit mici temple si locuri de rugaciune, precum si aranjamente florale asa cum am mai vazut si in Sri Lanka, de exemplu. Iar daca la noi ideea de casatorie pe plaja pare desprinsa din basme sau filme romantice, in Mauritius casatoriile pe plaja sunt la ordinea zilei. Nu stiu daca este cel mai frumos loc din lume, dar in mod cert insula merita luata in calcul pentru o vacanta la Oceanul Indian.

Insula MauritiusFoto: Razvan Pascu

In urma cu o luna, eu impreuna cu Andra, sotia mea, si cel mic ne-am facut bagajele pentru Mauritius.

Iata care sunt primele impresii si fotografii din Mauritius.

A fost primul zbor intercontinental in trei: nu numai ca nu este imposibil sa calatoresti 11 ore cu un copil de cateva luni, insa avionul a fost plin de copii de toate varstele, dat fiind vacanta elevilor din Franta si pasiunea francezilor pentru plajele din Mauritius.

Pentru pasionatii de pesti tropicali care ajung in Mauritius, acvariul merita vizitat doar daca sunteti cazati in zona Trou Aux Biches, pentru ca e mic si fara mari pretentii. Zilnic, la orele 11:00 si 15:00, poti participa la hranirea pestilor, iar „vedetele” sunt broastele testoase si cativa rechini de mici dimensiuni. Pentru cei care nu se tem de scufundari, Mauritius este si unul dintre locurile din lume in care poti face scuba diving sau snorkeling, multe dintre plaje fiind protejate de diverse specii de corali, unii la adancime de peste 5 metri, altii mai la suprafata. Pentru cei care nu fac scufundari, in zona Trou Aux Biches, in care am fost noi, am vazut pesti tropicali colorati care vin pana foarte aproape de mal.

Dincolo de animatia si galagia specifica oricarei destinatii de plaja, in resorturile Beachcomber din Mauritius exista si aceste mici oaze de liniste, „silent pool”, pentru cei care vin aici exclusiv ca sa se odihneasca.

Sega Dance: dansurile traditionale din Mauritius, cu influente din Africa continentala. Interesant este ca, desi aceste dansuri provin de la cei care pe vremuri erau vanduti ca sclavi ai Marilor Puteri, muzica si dansul nu sunt triste, ci sunt despre bucuria vietii, despre dorinta de fericire si viata de pescar. Sunt cantece vesele, cu un ritm alert, iar unii experti spun ca Sega este de fapt un fusion intre diverse culturi (europene si africane), cu influente inclusiv din religie.

Probabil v-ati baut deja cafeaua de dimineata. Dar stiati cum arata planta?

– Arborii de cafea sunt de dimensiuni mici, nu prea depasesc 9 metri inaltime.

– De multe ori, arborii de cafea sunt plantati printre straturi de palmieri, pentru ca acestia din urma sa ii protejeze de soare si vant.

– Fructul este rosu si contine 2 boabe de cafea.

– Cand este plantata in regiunile muntoase, cafeaua este culeasa manual.

In imagine este sortimentul Arabica, probabil cel mai des intalnit in lume. L-am gasit pe o plantatie in zona de sud din Mauritius.

Mauritius este o insula foarte verde. In perioada asta a anului ( n.r. - luna februarie ) ploua cam o ora in fiecare zi, insa apoi iese imediat soarele si temperatura nu scade sub 32 de grade cu umiditate foarte mare. Este o perioada cand toate hotelurile de pe insula sunt pline, pentru ca este vacanta copiilor in Franta si multe familii vin aici pentru concediu. Pe langa plaje si vacantele pentru scuba, snorkeling si sporturi nautice, sunt multi care vin in Mauritius doar pentru natura. Desi altitudinea nu depaseste 828 metri, exista vulcani si munti cu varfuri foarte ascutite, pentru pasionatii de escalada, iar agentiile locale au tururi in natura chiar si de o saptamana: excursii cu autocare, cu masina privata, cu cai, cu elicopterul si multe alte optiuni de adventure tourism. Mauritius traieste din turism: 1,3 milioane locuitori si 1,1 milioane turisti pe an. Rusii sunt turistii care cheltuie cel mai mult, iar chinezii se pare ca sunt cei mai detestati turisti aici.

Mauritius este un loc in care traiesc in armonie mai multe civilizatii si mai multe religii. Populatia majoritara este cea indiana, iar religia lor este hindu (aproape jumatate). Localnicii creoli ne-au spus ca indienii sunt din ce in ce mai multi si au acces la cele mai importante resurse ale tarii. Din acest punct de vedere nu seamana cu arhipelagul Seychelles, care se afla nu foarte departe, tot in Oceanul Indian, si unde religia catolica este majoritara, ci seamana mai mult cu insula Bali din Indonezia, o oaza hindu intr-o tara musulmana uriasa (cea mai mare). In Mauritius nu vei vedea la fel de multe temple pe strazi si nici procesiuni foarte dese, asa cum sunt in Bali, insa in unele magazine de cartier am gasit mici temple si locuri de rugaciune, precum si aranjamente florale asa cum am mai vazut si in Sri Lanka, de exemplu.

La inceputuri, cand intalneam asa ceva prin calatoriile mele, nu prea eram incantat. Apoi am ajuns „prieteni”: eu ii accept prin camera sau pe langa usa, iar ei ma protejeaza de tantari. Imi aduc aminte ca la prima calatorie in Africa gaseam la hotelurile din Tanzania gecko intr-un bol la receptie, puteai lua unul si sa ti-l duci in camera, pe perete, ca sa manance eventualii tantari care ar fi atentat cu malarie impotriva ta. I-am intalnit si in Asia, si in Africa, si in America de Sud, inclusiv la hoteluri de lux. Fac parte din peisaj, de multe ori. In Mauritius am avut unul mic pe tavan prin camera.

Mancarea e foarte buna in Mauritius si are multe influente europene, fiind desavarsita de bucatari scoliti prin Franta. Se mananca bine, preturile sunt cam ca la noi, iar restaurantele pentru turisti sunt curate. In imagine, fructe de mare cu salata de palmier, pui gatit cu sos de foie gras si trufe, plus creme-brulee cu aroma de vanilie si portocala, cu serbet de fructul pasiunii.

Cam jumatate din populatia din Mauritius este de origine indiana. Vreo 15% dintre acestia sunt Tamil, adica se trag din al doilea cel mai puternic stat din India, Tamil Nadu. Religia lor este, in majoritate, tot hindu. Populatia indiana de pe insula se trage din indienii care au fost adusi de britanici la munca la trestia de zahar, ca sclavi prin anii 1800. Indienii din Mauritius controleaza astazi mare parte din economia tarii si inclusiv politic ei sunt bine reprezentati, majoritatea celor aflati la putere avand legaturi cu populatia de origine indiana. Inclusiv din acest motiv, in Mauritius vei da si peste astfel de temple.

Casatorie pe plaja. Aproape in fiecare zi am asistat la o noua ceremonie.

Port Louis este capitala statului Mauritius si cel mai mare oras de pe insula, fondat prin anii 1600. Este o combinatie interesanta de culturi: africani, europeni, chinezi si indieni. Peste oras au trecut de-a lungul timpului numeroase tragedii, incendii, furtuni tropicale sau boli, insa orasul a rezistat si acum este unul dintre cele mai importante porturi ale Africii, castigand si acum, ca si in secolele trecute, din comertul cu bunuri intre Est si Vest. Mauritius este un stat mai dezvoltat decat ati crede initial, si nu doar datorita turismului, desi si acesta are un rol foarte important. Mauritius s-a dezvoltat inclusiv datorita porturilor, datorita industriei textile, datorita fabricilor de zahar si de prelucrare a trestiei, iar in ultimii ani a fost dezvoltat inclusiv un Cybercity, Mauritius devenind un loc important pentru firmele de IT sau pentru companii din toata lumea care isi dezvolta aici call-centere, profitand de faptul ca limba oficiala aici este engleza, iar franceza este vorbita de aproape toti locuitorii, deci o forta de munca vorbitoare de limbi straine (inclusiv chineza si hindi – limba din India). Chiar si internetul 4G a fost introdus in Mauritius, conexiunile la internet merg foarte bine, iar transformarea insulei in hub-ul de internet al Oceanului Indian se pare ca se datoreaza fostului prim-ministru de stanga, cu origine franceza, Paul Bérenger).

Mauritius este un exemplu de armonie in religie (hindu, catolici si musulmani) si diferitele rase umane care traiesc aici (indieni, chinezi, europeni si populatia creola – care este un mix intre africani si europeni). Sunt peste 1,3 milioane de locuitori acum, limba oficiala este engleza, insa foarte multi vorbesc creola, iar influentele imigrantilor se vad inclusiv in mancare, muzica sau arhitectura. In imagine este o casa coloniala, asa cum erau multe in perioada in care colonistii olandezi, francezi sau britanici erau sefii plantatiilor de trestie de zahar, iar sclavii din Africa si India produceau banii. Casele erau construite din lemn, cu o structura foarte simpla, fara holuri sau antecamere, doar camere care comunica si care pot fi traversate, asezate pe 2 randuri, iar bucatariile si baile erau de obicei construite in curte.

La fel ca arhipelagul Seychelles, Mauritius a fost nelocuit pana au ajuns aici primii colonizatori europeni, portughezii, in 1507. In 1598 au ajuns aici olandezii si au declarat insula privincie olandeza. Nu ii interesa sa ramana aici, ci sa foloseasca Mauritius ca punct de stop in drumurile lor spre Asia. Dupa ce prezenta lor pe insula a dus la disparitia speciei de pasari numita Dodo (cea mai mare din lume, mai mare si decat strutul), olandezii au abandonat insula si au lasat-o populata doar cu sclavii pe care ii adusesera din Africa (va povesteam anul trecut in martie, cand am fost in Tanzania, ca cel mai mare targ de sclavi de pe partea de est a Africii era in Zanzibar si acolo erau cumparati sclavii care erau adusi la munca in Mauritius, Seychelles si pe alte insule din Oceanul Indian). Tot olandezii sunt si cei care au adus trestia de zahar in Mauritius. Dupa olandezi au urmat francezii, iar insula a inceput sa se dezvolte, in special capitala Port Louis. A urmat apoi perioada piratilor, pentru ca prin aceasta zona treceau navele pline de bogatii, in special condimente, ale britanicilor. In 1810 britanicii s-au stabilit in Mauritius ca parte din planul lor de a controla Oceanul Indian, au eliberat sclavii in 1835 si au adus forta de munca din India si China (asa se explica influentele actuale, intrucat multi dintre cei 500.000 de indieni adusi atunci au ramas aici). Mauritius si-a castigat independenta in 1968.

Mark Twain spunea “retine ideea ca mai intai a fost facut Mauritius si apoi raiul si ca raiul a fost copiat dupa Mauritius". Nu stiu daca este cel mai frumos loc din lume, dar in mod cert insula merita luata in calcul pentru o vacanta la Oceanul Indian. Un sejur de o saptamana aici poate sa coste cat o saptamana in Turcia, la un hotel bun, all-inclusive, in plin sezon, adica 1400-1500 euro. Cel mai probabil va veti simti bine in ambele destinatii, depinde doar ce va doriti sa vedeti.

* Razvan Pascu este Consultant in Marketing Turistic la Travel Communication Romania si Asociatia Travel Focus. Are studii in Marketing, un MBA la WU Vienna University si a fost nominalizat de Forbes in generatia "30 sub 30". Scrie pe blogul sau - razvanpascu.ro - si pe Facebook despre calatorii si antreprenoriat.

Citeste si Recomandere de vacanta: ce trebuie sa stii inainte sa vizitezi Sicilia