Topul celor mai fericite tari din lume: Norvegia, pe primul loc, Romania se afla pe locul al 57-lea
Tarile nordice au cele mai fericite populatii, potrivit World Happiness Report 2017, intocmit de Sustainable Development Solutions Network (SDSN), o initiativa globala ce a fost lansata de ONU in 2012.
Tarile din Africa Subsahariana, alaturi de Siria si Yemen, ocupa in 2017 ultimele locuri in raportul anual al fericirii - ce include 155 de state -, realizat pentru al cincilea an consecutiv de ONU.
Clasamentul este realizat pe baza unui punctaj global care include sase factori: PIB-ul per locuitor, Sprijin social, Speranta pentru o viata sanatoasa, Libertatea de a face schimbari in viata, Generozitate si Incredere.
In clasamentul din 2017, pe primul loc se afla Norvegia, cu un scor general de 7,537. Topul 10 al celor mai fericite tari din lume este completat de Danemarca, Islanda, Elvetia, Finlanda, Olanda, Canada, Noua Zeelanda, Australia si Suedia.
Sudanul de Sud, Liberia, Guineea, Togo, Rwanda, Tanzania, Burundi si Republica Centrafricana ocupa ultimele locuri in clasament.
In acest an, Romania se afla pe locul al 57-lea, cu un scor mediu de 5,825.
Germania se afla pe locul al 16-lea, Marea Britanie pe locul al 19-lea, iar Franta pe pozitia a 31-a. Statele Unite au pierdut un loc fata de clasamentul de anul trecut si se afla pe locul al 14-lea.
In 2016, pe primul loc s-a clasat Danemarca, al carei punctaj a fost de 7,526, urmata de Elvetia, Islanda, Norvegia si Finlanda. Romania se afla pe pozitia a 71-a cu un scor mediu de 5,528.
Obiectivul acestui clasament anual este acela de a furniza un nou instrument folositor guvernelor, companiilor si societatii civile, pentru a ajuta tarile din lumea intreaga sa gaseasca metode mai bune pentru a asigura bunastarea cetatenilor lor.
Autorii raportului au indemnat guvernele lumii sa urmeze exemplul Emiratelor Arabe Unite si al altor tari care au infiintat ministere ale Fericirii.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
2. Depinde de definiția depresiei și ce se face cu ea. În timp ce la ei oamenii recunosc că au o depresie și caută tratament pentru ea în România se tratează de genul "Tu ai probleme? Stai să vezi ce probleme am eu"
Rata suicidului în Norvegia e mai mică decât în România deși românii sunt mai "puțin depresivi".
In alta ordine de idei, daca in Norvegia sunt mai multi depresivi decat in Franta (sau Olanda, ori Suedia, Danemarca), de ce se spune ca sunt cei mai fericiti in Norvegia? Misterul amane in picioare.
Nivelul de trai nu e chiar meritul lor, au beneficiat din plin de prețurile uriașe la petrol din ultimii 40-45 de ani. Până în 1974 erau doar o țară de pescari. Nu au construit autostrăzi cum a construit Germania și nici căi ferate de mare viteză cum a construit Franța , așa că au avut ocazia să se bucure de bani și să-i folosească pentru servicii sociale. Ca Barnevernet, de exemplu. Or fi fericiți norvegienii, dar liberi sigur nu sunt
Nici măcar uzine nucleare nu au construit, ar fi fost lipsit de sens, date fiind cantitățile de petrol și gaze naturale de care dispun ei.
bagati la puscarie cu averile confiscate pe marii ciorditori ai tarii !
M-am cutremurat de cata meschinarie putea sa dospeasca in mintea individului ala, care expusese pentru vanzare pantofi scalciati, papusi dezarticulate si flacoane goale de parfum.
Ma indoiesc ca era un om foarte fericit, desi avea o casa frumoasa pe dinafara si o masina relativ noua.
Fericirea obtinuta pe datorie e de scurta durata.
Poate ca unul din parametrii care ar trebui luati in coniderare la estimarea fericirii unei natii ar putea fi gradul de indatorare a populatiei.
PS: Topurile astea pe tari sunt chestii imprecise, subiective, nematematice, etc
Dar chiar ma intrebam cand apar postacii dobi care sa conteste locul Romaniei in clasament :)