Laptele matern protejeaza impotriva bolilor in perioada adulta?
Alimentatia naturala pare a proteja impotriva aparitiei obezitatii, concluzie sustinuta de date obtinute din numeroase studii epidemiologice si clinice. Acest efect de protectie (reducere pana la 20% a riscului de obezitate), desi modest, are implicatii majore pentru sistemul public de sanatate.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a descris cresterea recenta, dramatica a obezitatii ca fiind cea mai importanta problema de sanatate publica, atat pentru tarile industrializate, cat si pentru cele in curs de dezvoltare. Copiii par sa fie din ce in ce mai afectati de sindromul obezitatii.
Programarea nutritionala a obezitatii
Studiile efectuate pe animale sustin ca supraalimentatia precoce, postnatala, favorizeaza acumularea de tesut gras la varsta adulta.
Hranindu-ne copiii cu alimente-surogat (lapte praf, piureuri de fructe din comert), le-am putea influenta starea sanatatii pe viitor. Laptele matern este, fara indoiala, cea mai buna sursa de alimentatie pentru nou-nascut.
Potentialele mecanisme prin care laptele matern protejeaza impotriva obezitatii la varsta adulta sunt legate de compozitia unica a laptelui uman. Compozitia nutritionala a laptelui uman include elemente nutritive bioactive si un continut redus in proteine si calorii, ceea ce protejeaza organismul de acumulare adipoasa la maturitate.
Parintii care aleg alimentatia naturala pentru nou-nascut au un mod de viata sanatos. Alimentatia naturala ofera nou-nascutului capacitatea de auto-reglare a cantitatii de lapte, a aportului energetic.
S-a demonstrat ca sugarii alimentati artificial, cu un aport exagerat de proteine, au un indice de masa corporala mai mare decat cei alimentati natural, la varsta de 7 ani.
Concluzie
Exista astazi argumente solide pentru a sustine efectele benefice ale alimentatiei naturale asupra riscului de aparitie a obezitatii la varsta adulta. Alimentatia naturala reprezinta o strategie preventiva cu potential benefic imens pentru sanatatea publica.
Sursa: Dr. Ramona Nicolescu
Fundatia Pentru Alimentatie Sanatoasa
www.fpas.ro

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite