Cappadocia este o regiune, nu un oraș. Pentru multe persoane, înseamnă baloane cu aer cald, dovadă sunt pozele de pe Instagram. Sunt mulți turiști care ajung cu o zi înainte, se bucură de o noapte într-un hotel tip grotă (apropo, toate sunt așa), după care dimineața se duc ori să „se dea o tură” cu balonul ori, mai nou, să le urmărească cu mașina, lucru care a devenit un business în sine pentru localnici.

Baloane cu aer cald pe cer in CappadociaFoto: Hotnews / Florin Barbuta

*Recomandăm să urmăriți și clipul Video, pe lângă cele câteva poze: vezi vedea si cum arata unele camere de hotel din grote.

*Ca să înțelegeți imaginile, trebuie menționat faptul că regiunea cuprinde părți din orașele Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kayseri și Kırşehir. Regiunea este creată de eroziunea straturilor moi formate de lavă și cenușă pulverizate de munții vulcanici Erciyes, Hasandağ și Güllüdağ și modelate de ploaie, vânt și gheață timp de milioane de ani.

De obicei, turiștii ajung acolo zburând de la Istanbul către Nevșehir sau Kayseri.

După ce-și fac pozele, iau avionul înapoi, adică la Istanbul. Totuși, Cappadocia are mult mai multe lucruri de oferit.

Experiența într-un hotel din grotă merită. În general, pentru ca cineva să obțină aprobarea să transforme unele grote în hoteluri trebuie să aștepte chiar și 1 an. N-am văzut hoteluri "normale" acolo. Toate sunt: Cave Hotel.

Baloanele cu aer cald: culori de Instagram

În ultimii 25 de ani a crescut popularitatea baloanelor cu aer cald din Cappadocia: toată lumea își pune poze cu baloane. Pentru asta, trebuie să mergi în Goreme.

Totuși, ideal este să îți rezervi locul din timp. Altfel, prețul e mult mai mare. În plus, pentru a putea zbura, este nevoie de o vreme prielnică: dacă plouă, ninge sau vântul e puternic, e clar că nu se va zbura, deci nu vei vedea baloane pe cer.

O recomandare: mergi cât mai dimineață, poate să ajungi acolo pe la 5:30, deoarece pe la 6:00 deja sunt primele zboruri și este plăcut să vezi cum sunt ridicate de la sol.

În timp a mai apărut un business, anume cel de urmărire a baloanelor cu mașina, taxi, sau un microbuz. Sunt agenții care se ocupă de asta și te plimbă în cele mai bune zone pentru pozele dorite: pentru Instagram, Facebook ori diverse rețele de socializare.

Dacă te uiți cu atenție, vei observa că atunci când un balon urcă, celălalt coboară. Piloții sunt conectați între ei prin telefon pentru a se evita accidentele.

Câți bani se fac din baloanele cu aer cald și cât costă să zbori cu ele

Această activitate s-a transformat într-un adevărat business în ultimii 20-25 de ani. Sunt mulți bani la mijloc.

Poți să iei masa în balon, să ai o ceremonie de logodnă, prețurile diferă de la standard la pachetul de lux. Diferența de preț este dată de mărimea nacelei și de timpul pe care îl petreci în aer.

Zborul standard este între 45 minute – o oră. Cel de lux este de o oră și jumătate.

Dacă întârzii, poți plăti 300 euro pentru un zbor. În condițiile în care în general prețul este de 200 euro/persoană.

Costurile diferă poate nu de la o zi la alta, dar se schimba totuși destul de des pentru că depind de prețul combustibilului.

Companiile fac mulți bani. Dacă te uiți pe cer și vezi baloanele, ca sumă este vorba despre 4-5 milioane de euro (bani încasați) doar dimineața.

„Vezi 4-5 milioane euro în aer”, cum le place unora să spună, fiind 100-150 de baloane pline cu turiști pe cer.

Acest business a început acum să fie dezvoltat și în alte părți din Turcia, chiar și în alte părți din Cappadocia, nu numai în centru, precum în Valea Soganli.

O companie cumpără, de obicei, o licență pentru două baloane pentru a le putea opera, aceasta valorând 5-6 milioane euro.

Ce mai poți vedea în Cappadocia: grote, Hornurile zânelor, Valea iubirii ori Valea Porumbeilor

Cum am spus și la început, turiștii vin în principal pentru baloane și nu pentru biserici, trasee de drumeție, ori pentru a admira peisajele din anumite zone.

Zona are multe de oferit. Ideal este să închiriezi o mașină dacă ai de gând să vizitezi Cappadocia: infrastructura rutieră este foarte bună. Bineînțeles, există și firme care oferă diverse pachete turiștilor, fiind duși să viziteze principalele obiective.

Legat de prețuri, turcii au o vorbă zilele astea: vă pot spune cât costă astăzi, dar nu pot să vă zic cât va fi mâine. Asta pentru că inflația este foarte ridicată.

La tot pasul vei vedea fost locuințe săpate în grote.

Hornurile zânelor pot fi admirate în foarte multe părți, având senzația că nu te afli pe pământ.

Valea Drevrent ar trebui vizitată, mai ales dacă mergi dinspre Zelve către Urgup. Acolo sunt cele mai tinere hornuri de zâne din regiune, iar simbolul este hornul în formă de cămilă.

Dacă tot am vorbit despre formațiuni interesante, ar trebui să mergeți și la Valea Iubirii (Love Valley) și Lavanta Panorama (în acele grote se ascundeau oamenii când atacau inamicii).

Valea Iubirii:

De asemenea, Valea porumbeilor nu ar trebui ratată. În trecut, oamenii strângeau de acolo găinațul porumbeilor pentru a-l folosi ca îngrășământ. Astăzi, din cauza turiștilor, nu mai sunt acolo.

Apropo de drumeții, ca am menționat mai devreme asta, acolo este un traseu numai bun de făcut.

Dacă vreți să vă faceți poze instagramabile, atunci o fugă la Galeria Ikman, magazin oriental covoare. Multă lume își face poze aici, unele persoane închiriază spațiul pentru sesiuni speciale, folosind chiar haine tradiționale.

Bisericile din Goreme și Fecioara Maria care zâmbește, comparată cu Mona Lisa

Un alt punct turistic important ce trebuie vizitat: Bisericile din Goreme (la Göreme Open Air Museum). Este un muzeu în aer liber cu biserici: unii îl numesc drept locul de naștere al creștinismului ortodox.

Biserica întunecată este cea mai importantă atracție acolo, datând de la sfârșitul secolului XI, începutul secolului XII. Din păcate, sunt interzise pozele în interior.

Dacă vă uitați cu atenție la picturi, veți observa lucruri diferite față de ceea ce știați. De exemplu, conform acestora, Iisus a fost răstignit singur, nu alături de 2 hoți.

Dacă mergeți la Gumușler, indicat este să ajungeți la Mănăstirea Gumușler (datând din secolele VIII-XII). La fel, un ansamblu de grote. Veți vedea acolo singura reprezentație din lume a Fecioarei Maria, cu pruncul în brațe, ea zâmbind, datând de secolele 12-13.

Mulți spun că zâmbetul este la fel de enigmatic ca cel din tabloul Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci.

De precizat că în toată Cappadocia sunt aproximativ 600 de biserici.

Pentru mumii, vizitați Muzeul Nigde

Pentru cei care vor să afle mai multe despre istoria regiunii ar fi indicat Muzeul Nigde. Nu este foarte mare, dar veți afla mai multe.

Arheologia Anatoliei Centrale este prezentată în ordine cronologică: de la unelte din obsidian, la arme și bijuterii.

Aveți ocazia să vedeți și mumiile unor bebeluși și a unei fete tinere, cu părul blond, care a murit la vârsta de 20 de ani.

Din păcate, mai multe informații nu există despre ea: de ce a murit, cine a fost etc.

Ce să mănânci neapărat: sarmalele lor și gozleme

Oriunde mergi în Cappadocia ar trebui să încerci sarmalele. Le numesc la fel ca noi: sarma, doar că sunt puțin diferite.

Multe persoane merg să facă cursuri de gătit în Valea Regilor. Acolo puteți învăța să faceți sarmale în stil turcesc de la un Chef: unele ingrediente, precum mentă proaspătă și uscată, ori bulgur dau un gust special.

Imagine de la Dreamspot

Când vine vorba de gozleme, trebuie să știi ce vrei. Dacă îți dorești o priveliște extraordinară, atunci ideal ar fi să alegi Dreamspot.

Totuși, cel mai bun gozleme l-am mâncat în Valea Regilor, același loc unde se fac celebrele cursuri de gătit. Pentru că am menționat Valea Regilor, aceasta este o zonă bună pentru drumeții.

Ceramica lui „Einstein”: olărie la Chez Galip

Dacă îți place sau nu olăritul, trebuie să vizitezi Chez Galip, în Avanos (Nevșehir). La prima vedere, Galip seamănă, fizic, cu Einstein.

Face lucruri extraordinare din ceramică, iar de ceva ani a transmis arta fetelor sale, deși se obișnuia ca tradiția să fie transmisă doar băieților.

Cum a avut numai fete, ele ar urma să preia afacerea în viitor. Muzeul și magazinul trebuie vizitate, chiar dacă nu cumpărați nimic.

Veți cunoaște o vedetă: mulți artiști au venit acolo pentru a se poza cu el. Sunt anumite zone în care puteți cumpăra produse, dar nu și să faceți poze.

Două teorii despre numele Cappadocia

Sunt două teorii cu privire la numele regiunii Cappadocia.

1. Numele ar proveni de la perșii antici. Când au venit în Anatolia au văzut cai frumoși și au numit zona: Katpatuka (Tinutul cailor frumoși).

Apoi, cu timpul, Karpatuka s-a transformat în Cappadocia. Aste este explicația generală numelui.

Acum, dacă te uiți cu atenție la perșii antici, dacă vrei să spui „Ținutul Cailor Frumoși” ar trebui să zici Kuaspa.

2. O altă explicație este legată de un râu din partea sudică a regiunii care purta numele de Cappadox.

Acum fiecare poate să creadă ce variantă vrea. Teoria populară este cea legată de frumoșii cai.