Bob Dylan a multumit in scris Academiei Suedeze care i-a atribuit premiul Nobel pentru literatura in luna octombrie si va fi reprezentat de cantareata si scriitoarea americana Patti Smith la ceremonia oficiala de inmanare a distinctiilor create de inventatorul dinamitei, ce va avea loc la Stockholm, pe 10 decembrie, informeaza publicatia Le Figaro, citata de News.ro.

Bob Dylan si Patti SmithFoto: Pinterest

Bob Dylan, premiat de Academia Suedeza pe 13 octombrie 2016, a anuntat deja ca nu va putea sa participe la acea ceremonie oficiala de pe 10 decembrie la Stockholm. Doua luni mai tarziu, artistul american a multumit, in sfarsit, institutiei suedeze, prin intermediul unui mesaj scris.

  • Starul american va fi reprezentat la ceremonie de cantareata Patti Smith, care va canta unul dintre cantecele lui Dylan, "A Hard Rain's A-Gonna Fall"


Atunci cand nimeni nu se mai astepta, la aproape doua luni de cand a castigat Nobelul pentru literatura, Bob Dylan a trimis Academiei Suedeze textul cu discursul sau de multumire, a anuntat, luni, Fundatia Nobel.

"Laureatul premiului Nobel pentru literatura din acest an, Bob Dylan, nu va participa la Saptamana Nobel, dar ne-a trimis un text care va fi citit in timpul dineului oficial", a precizat Academia Suedeza intr-un comunicat.

Aceasta scrisoare de multumire - cateva cuvinte ce vor fi citite la finalul banchetului oficial de pe 10 decembrie - nu il scuteste insa pe starul american de obligatia de a sustine un discurs de acceptare a premiului. Potrivit agentiei de presa suedeze TT, scrisoarea de multumire adresata de Bob Dylan va fi citita la banchetul de pe 10 decembrie de Horace Engdahl, unul dintre membrii Academiei Suedeze.

Dupa ce a primit premiul Nobel pentru literatura, Bob Dylan s-a dovedit a fi un laureat mai putin obisnuit. In seara zilei decernarii premiului, pe 13 octombrie, starul american a sustinut un concert in Las Vegas si nu a rostit niciun cuvant pe aceasta tema. Un membru al Academiei Nobel nu a ezitat sa il numeasca "grosolan" si "arogant".

La sfarsitul lunii octombrie, intrebat in legatura cu participarea sa la ceremonia oficiala de inmanare a premiilor Nobel si la banchetul de dupa aceasta, Bob Dylan a facut urmatoarea declaratie pentru Daily Telegraph: "Absolut. Daca va fi posibil".

Pe 16 noiembrie , intr-un mesaj catre Academia Suedeza, Bob Dylan s-a declarat "incantat" de acest premiu si a spus ca nu va putea sa vina la Stockholm din cauza "altor angajamente".

La ceremonia de inmanare a premiilor Nobel, cantareata americana Patti Smith, admiratoare a lui Bob Dylan, va interpreta unul dintre cantecele acestuia - "A Hard Rain's A-Gonna Fall".

Potrivit Academiei Nobel, "exista sanse mari ca laureatul sa vina la Stockholm anul viitor"si va putea sa isi sustina, atunci, discursul de acceptare a premiului.

Bob Dylan nu este singurul laureat al premiului Nobel pentru literatura care nu se prezinta la banchetul oficial pentru a-si primi premiul.

Scriitoarea austriaca Elfriede Jelinek, in 2004, si dramaturgul britanic Harold Pinter, in 2005, nu au participat nici ei la banchetele din acei ani.

Legendarul cantaret folk american Bob Dylan a devenit primul cantaret din lume care a castigat premiul Nobel pentru literatura, pe 13 octombrie 2016, pentru "crearea unor noi expresii poetice in marea traditie a cantecului american", potrivit motivatiei oficiale a Comitetului Nobel.

Desi fanii si colegii de breasla ai artistului american l-au felicitat in numar mare pentru castigarea premiului, artistul, in varsta de 75 de ani, nu a vorbit in mod public despre acest trofeu prestigios pana la sfarsitul lunii octombrie, cand a acordat un interviu pentru The Telegraph, in care a spus ca apreciaza foarte mult aceasta distinctie literara.

In mod traditional, toti laureatii premiilor Nobel sunt invitati in fiecare an sa participe la o ceremonie de inmanare a premiilor, la Stockholm, in Suedia, pe 10 octombrie - data la care se comemoreaza moartea lui Alfred Nobel. Trofeele sunt inmanate de regele Carl XVI Gustaf al Suediei, iar laureatii trebuie sa sustina discursuri de acceptare a premiilor in cadrul unui banchet oficial.

Bob Dylan are statutul unei legende. Influenta lui asupra muzicii contemporane este profunda, iar el este obiectul unui flux constant de "literatura secundara", reprezentand sursa de inspiratie principala pentru numerosi scriitori.

Prin versurile sale, publicate in volume sau transpuse pe muzica, Bob Dylan a marcat cultura americana in a doua jumatate a secolului al XX-lea. Majoritatea compozitiilor sale au devenit embleme ale miscarilor anti-razboi si pentru drepturile civile la scara mondiala.