Muzica lui Neil Young revine pe Spotify, platformă pe care artistul american născut în Canada a boicotat-o timp de doi ani din cauza asocierii acesteia cu controversata gazdă de podcasturi Joe Rogan, amintește The Guardian, citat de News.ro.

Neil Young si Joe RoganFoto: Alice Chiche / AFP / Profimedia Images

Young şi-a retras întregul catalog muzical de pe cea mai mare companie de streaming audio din lume în ianuarie 2022, în semn de protest faţă de podcastul lui Joe Rogan.

Rogan a fost acuzat că a răspândit informaţii eronate despre vaccinurile anti-Covid prin intermediul podcastului, nu doar de Young, ci şi de un grup de 270 de oameni de ştiinţă şi profesionişti din domeniul sănătăţii, care au declarat că dezinformarea lui Rogan a fost „o problemă sociologică de proporţii devastatoare, iar Spotify este responsabil pentru că a permis ca această activitate să prospere pe platforma sa”.

Young a pus Spotify să aleagă între el și Joe Rogan

Young a numit Spotify „casa dezinformării despre Covid care pune în pericol viaţa. Vânzarea de minciuni pentru bani ... Îl pot avea pe Rogan sau pe Young. Nu pe amândoi”.

Muzica sa a fost retrasă de pe platformă, un purtător de cuvânt al Spotify afirmând la momentul respectiv că:

„Regretăm decizia lui Neil de a-şi elimina muzica de pe Spotify, dar sperăm să-l primim din nou în curând”.

Rogan şi-a cerut scuze în ianuarie 2022 cu privire la informațiile false prezentate în podcastul său, spunând că „nu întotdeauna am dreptate” şi adăugând că va încerca să „echilibreze lucrurile” cu „experţi cu opinii diferite”.

Directorul executiv al Spotify, Daniel Ek, şi-a cerut, de asemenea, scuze, spunând că „avem obligaţia de a face mai mult pentru a oferi echilibru şi acces la informaţii acceptate pe scară largă din partea comunităţilor medicale şi ştiinţifice”.

Cântărețul acuză platformele care găzduiesc podcasturi că promovează dezinformarea

Începând cu luna februarie a acestui an, podcastul „The Joe Rogan Experience” nu mai este exclusiv pe Spotify. Gazda a semnat un nou contract multianual, despre care se crede că are o valoare de 250 de milioane de dolari (196 de milioane de lire sterline), care permite ca interviurile să fie distribuite şi de alte platforme, inclusiv Apple Podcasts, YouTube şi Amazon Music.

Young a declarat acum că nu-şi poate susţine opoziţia pe fiecare dintre platformele de streaming şi, prin urmare, va permite difuzarea muzicii sale pe Spotify. Scriind pe site-ul său web, el a spus:

„Decizia mea vine în contextul în care serviciile de muzică Apple şi Amazon au început să servească aceleaşi funcţii de dezinformare a podcasturilor cărora m-am opus la Spotify. Nu pot să părăsesc pur şi simplu Apple şi Amazon, aşa cum am făcut cu Spotify, deoarece muzica mea ar avea foarte puţine ieşiri în streaming pentru iubitorii de muzică, aşa că m-am întors la Spotify”.

Young, în vârstă de 78 de ani, continuă să fie la fel de deschis şi astăzi ca şi în faimoasele sale scandări muzicale împotriva războiului, a guvernului american, a distrugerii mediului şi nu numai. În noiembrie, el a boicotat X (fosta Twitter) după ce proprietarul său, Elon Musk, a promovat un tweet antisemit.

„Tesla ar trebui să arboreze steaguri ale iubirii - nu ale urii”, a scris rockerul.