​Se anunță un weekend destul de liniștit în București, deși va fi unul canicular. Avem promisiunea unor mici ploi de vară, care să mai răcorească un pic atmosfera, dar și certitudinea că orașul va fi ceva mai gol datorită festivalului Neversea de la mare. (avem recomandări de going out în Constanța aici).

Concert Deep Purple, Spania, iunie 2023Foto: Europa Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

În timp ce petrecăreții vor merge pe litoral, familiștii vor da fuga, cel mai probabil, la răcoarea de la munte, dacă n-au migrat deja spre concediile din Grecia.

Apropo de asta, e bine să ții cont că s-ar putea să faci mai puțin până în Thassos, decât până la Brașov, în condițiile în care pe o bună bucată din DN1 (între Predeal și Brașov) se va circula pe o singură bandă timp de o lună.

Acestea fiind spuse, iată ce poți face în oraș în acest weekend în orașul în care vara te topești dacă stai pe loc.

O cafea bună poți să bei la Sip Sip (bld. Mircea Vodă 52), o cafenea de specialitate recent deschisă, căci aproape în fiecare săptămână se inaugurează locuri dedicate acestei nișe, care nu prea mai e nișă - a iubitorilor de cafea de specialitate.

Au aici tot felul de alte lucruri bune, precum gelato de la Friddi, patiserie care să meargă cu cafeaua, dar și tot felul de alte produse artizanale care să te ungă pe suflet sau să te facă să ridici o sprânceană (cum ar fi chipsurile Favr. din pulpă de fructe și legume, malț și cereale care provin de la producătorii locali de băuturi artizanale).

Sip Sip Social Place. FOTO: Pagina de Facebook/ Sip Sip Social Place

La Switch.eat (Horei 34) luna iulie vine cu surprize. După câteva luni de pauză revine brunchul în meniu, iar asta înseamnă că în fiecare sâmbătă și duminică aici se va deschide mai devreme cu o oră, de la 11:00.

Brunchul va fi servit în exclusivitate până la 12:00, urmând ca apoi să reintre și meniul clasic în joc, iar meniul de brunch merge în paralel până la ora 15:00.

Meniul de brunch conține: ouă benedict, salate, chicken&waffles, loaded fries, deserturi, băuturi de vară etc. Dar nu uita că aici găsești și unii dintre cei mai buni burgeri din oraș.

Un loc care funcționează de ceva vreme, dar pe care abia acum l-am descoperit este Arco (Mareșal Averescu 15 B/C), situat pe lângă Arcul de Triumf, cum sugerează și numele. Este vorba despre un restaurant cu specific italienesc, care are și cafea de specialitate și terasă.

Un plus este că folosesc doar ingrediente italienești, dar și că este în apropierea unei zone frumoase de promenadă - fie că te vei îndrepta spre Domenii, fie că vei lua calea Herăstrăului sau a bulevardului Kiseleff.

Pentru că tot a fost Ziua Americii, pe 4 iulie, ne-am gândit că poate vrei să încerci în acest weekend și un preparat american pe care nu-l mai găsești prin alte părți ale orașului.

Este vorba de un corndog la Corndog Caravan, un food truck în care gătește chiar un american și care e parcat pe terasa Hop Hooligans Taproom (Jean-Louis Calderon 49).

Specialitatea americană pe care o vezi în majoritatea filmelor în care se sărbătorește 4 of July, este un crenvurst dat prin făină de porumb și ou și prăjit în ulei. În plus, aici poți să mai încerci și alte chestii deep fried, cum ar fi o ciocolată Mars. În fine, nu spune nimeni că e sănătos, dar YOLO.

Și dacă tot ești în curte la Hop Hooligans, te vei lungi și la niște beri bune și deosebite, pentru că băieților le place foarte mult să experimenteze.

The Corndog Caraven. FOTO: pagina de Facebook/ The Corndog Caravan

Seara o poți încheia pe socializare, la T5 Social (Olimpului 13). Și nu oricum, ci la o socializare la niște board games cu turiști cazați în hostelul foarte cool care funcționează aici, dar care are și o terasă foarte prietenoasă și răcoroasă deschisă și pentru localnici. Sigur o să cunoști oameni interesanți și puși mai mult pe discuții decât pe câștigat la jocuri.

Concerte & Evenimente

Știm sigur cine nu va merge la Neversea și va veni, în schimb, în București: rockerii. Asta pentru că celebra trupă britanică Deep Purple revine în România pe 9 iulie la Romexpo în aer liber. În deschidere va cânta trupa austriacă de space rock psihedelic, Mother's Cake. Biletele costă între 320 și 530 lei.

Altfel, în Expirat (Constantin Istrati 1) are loc un mic festival de hip hop, muzică și arte conexe, numit Family Affair (8-9 iulie). Vlad Dobrescu, ⅓ din trupa CTC, va fi headliner, dar vor mai exista și multe alte evenimente, dar și un after party la Platforma Wolff (tot din cadrul Halelor Carol), găzduit de colectivul Hip-Hop la Feminin și unde va pune muzică Sătănel. Biletele costă între 100-150 lei.

În schimb, clubul Control (Constantin Mille 4) vine pentru acest weekend cu o ofertă de festival de țoale cool (Home Grown Design) și viniluri (Paradis Paradis) pe timp de zi, iar pe noapte cu haosul și aglomerația caracteristică unui local la mare căutare în rândul publicului cool, al expaților, turiștilor și curioșilor.

Festival e și în Grădina Botanică - Festivalul Culturii Indiene. Care se va ține pe 8-9 iulie, între orele 9:00 - 20:00, și care propune o grămadă de lucruri interesante pentru cei care sunt pasionați sau doresc să intre în contact cu cultura indiană: cursuri de yoga și meditație, spectacole și ateliere de dans, concerte de kirtan, lansări și prezentări de carte, pictură cu henna, cursuri introductive de limbi indiene, ateliere de creație pentru copii și adulți etc.

Prețul unui bilet este de 15 lei.

Teatru & Film

„Tatăl” - duminică, 9 iulie, ora 19:00, la Bulandra, sala Liviu Ciulei - este ultima piesă în care mai ai ocazia să-l vezi pe genialul Victor Rebengiuc jucând (preț bilet 40-80 lei).

„Palace Escape aka Opturi Supranaturale” este un spectacol de cabaret unde invitații nu vor intra în sală cu telefoanele mobile, pentru a se lăsa purtați prin cronologia divertismentului din ultimul secol.

Spectacolul ce poartă semnătura artistei Andrea Gavriliu, care împreună cu Corina Boboc, Mihai Dobre și 17 artiști ai UNATC ne va purta prin captivantul univers al cabaretului, al umorului și a sensibilității artistice. Biletele costă 130 - 160 lei.

Pe marele ecran poți vedea în acest weekend mai multe filme noi și cel puțin interesante. De exemplu, un must see este hitul basarabean „Carbon”, premiat la TIFF și la multe alte festivaluri, dar care se bucură și de o recomandare masivă din partea publicului care a apucat deja să-l vadă (premiera a avut-o pe 7 iulie).

Sinopsisul sună astfel: „În Moldova anilor ‘90, Dima, un șofer de tractor, decide să se înroleze în armată și să ia parte la războiul de la granița cu Transnistria alături de Vasea, un veteran al războiului din Afghanistan.

Pe drum spre front, descoperă un cadavru carbonizat care nu prezintă interes pentru nimeni, nici măcar pentru autorități. Dima și Vasea se hotărăsc să-i ofere o înmormântare cuvenită și pornesc într-o călătorie plină de aventuri și situații limită în încercarea de a afla identitatea cadavrului.”

Pentru fanii genului horror, există acum la cinema „Insidious: The Red Door”. Este neapărat de văzut mai ales de fanii francizei Insidious, pentru că în „Ușa roșie” distribuția originală se întoarce pentru ultimul capitol din saga terifiantă a familiei Lambert.

Pentru a-și înfrunta demonii odată pentru totdeauna, Josh (Patrick Wilson) și Dalton (Ty Simpkins), ajuns la facultate, trebuie să meargă mai adânc în „Lumea de dincolo” decât oricând, confruntându-se cu trecutul întunecat al familiei lor și cu o serie de demoni noi și înfricoșători care se ascund în spatele ușii roșii.

Bineînțeles, blockbusterul care va fi cel mai căutat în cinematografele din România în acest weekend va fi cel cu nemuritorul Tom Cruise - „Mission: Impossible - Dead Reckoning, Part One”.

Contrar așteptărilor, acel part 1 este acolo nu pentru a semnaliza că odată cu apariția celei de-a doua părți, Tom Cruise își va lua adio de la franciză. Chiar dacă el joacă în filmele Mission Impossible de mai bine de 27 de ani, nu e pregătit să renunțe la acest univers.

Sinopsisul pentru acest blockbuster sună astfel:

„De această dată, Ethan Hunt (Tom Cruise) și echipa sa de la IMF pornesc în cea mai periculoasă misiune de până acum: să dea de urma unei noi arme terifiante care amenință întreaga omenire, înainte ca aceasta să cadă în mâinile greșite.

Cu controlul asupra viitorului și soarta lumii în joc, și cu forțele întunecate din trecutul lui Ethan care se apropie periculos de el, începe o cursă mortală în jurul globului. Confruntat cu un inamic misterios și atotputernic, Ethan este forțat să se gândească la faptul că nimic nu poate conta mai mult decât misiunea sa - nici măcar viețile celor la care ține cel mai mult. Clasic!

PS: Tom Cruise încă-și face singur toate cascadoriile… și nu are decât 61 de ani.

În partea a șaptea a francizei MI s-a implicat într-una dintre cele mai periculoase cascadorii posibile. Ține minte atunci când vezi filmul că Tom Cruise e acolo, nu un alt cascador de 20 și ceva de ani sau o treabă generată pe calculator.