În Centrul Vechi, la intersecția dintre strada Poștei și strada care îi poartă numele se ridică micuța biserică Stavropoleos. O frumusețe printre clădirile înalte care o înconjoară și care îți atrage privirea ca un magnet.

Biserica StavropoleosFoto: Agerpres

Denumit de istoricul Constantin C. Giurescu drept „gingașa ctitorie”, lăcașul de cult împlinește în această toamnă 299 de ani.

Istoria bisericii începe pe vremea domnitorului Nicolae Mavrocordat, mai exact în anul 1721, când arhimandritul grec Ioanichie Stratonikeas a venit în București de la Mănăstirea Gura, eparhia Pogonianei (Epir, la granița dintre Grecia și Albania de azi). El a cumpărat de la jupâneasa Despa terenul din centrul orașului, un loc care încă de pe atunci era extrem de viu, fiind împânzit de prăvălii, biserici și hanuri. Întâi de toate, Ioanichie a ridicat hanul său, în 1722, iar abia apoi s-a apucat de construirea bisericii. Pentru a avea destul spațiu, serdarul Grigoraşcu Greceanu îi vinde lui Ioanichie „un stânjen de loc”, pentru a avea spațiu și pentru un altar cuviincios al bisericii.

Dar povestea abia începe! Citește, pe B365.ro, tumultoasa istorie a unei bijuterii