Doar o scară cu trepte masive din piatră, care se oprește în bazarul de chinezării de la Aleea Castanilor, mai amintește cunoscătorilor că exact pe locul unde se află acum mallul Sun Plaza a existat o comoară: splendida Mănăstire Văcărești, monument de arhitectură al secolul al XVIII-lea, „o încununare a stilului brâncovenesc în Țara Românească”.

Lucrări de restaurare a ansamblului Mănăstirii VăcăreștiFoto: AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA

Cea mai izbutită și mai mare mănăstire din sud-estul Europei (ansamblul avea o suprafață în plan de 18.000 de mp), ctitoria lui Nicolae Mavrocordat (1680-1730), primul domnitor fanariot în Țara Românească și Moldova, a fost demolată în anii 1980 cu utilaje grele, inclusiv o macara cu bilă de trei tone care a pulverizat străvechile ziduri de cărămidă.

De la locul acestei crime de patrimoniu au fost recuperate doar câteva resturi, panouri de frescă reprezentând doar 5% din cei 2.500 mp de pictură murală care acoperea în interior Biserica Domnească.

Li se adaugă și un număr de peste 350 de elemente din piatră, dintre care majoritatea sunt la Palatul de la Mogoșoaia. Printre ele se află trei din cele patru coloane monumentale ale pronaosului și coloane din pridvorul bisericii, de la foișoarele paraclisului și ale Casei Domnești.

Dar astăzi nu știm, de exemplu, unde se află osemintele lui Nicolae Mavrocordat, pierdute în timpul demolării.

Citește, pe B365.ro, despre proiectul clădirii Lapidarium de la Palatul Mogoșoaia, care ar trebui să expună și să pună în valoare rămășițele unei construcții glorioase și, implicit, dovezile unui sacrilegiu.