Ieri seara, pe 5 noiembrie, Sala Polivalenta a asistat la un adevarat show: cameleonica Roisin Murphy a cantat, a jucat teatru si a dansat din toate incheieturile in fata a 3.500 de spectatori. Piesele electro cu influente de jazz, drum'n'bass si soul, cele 10 tinute schimbate aproape la fiecare piesa si improvizatiile artistei au realizat nu doar un simplu concert, ci un spectacol artistic complet.

Roisin pare un fel de spiridus de neoprit. Ce-i drept, o ajuta si verva tipic irlandeza, insa nu este vorba de verva unui personaj de desene animate: Roisin Murphy imbina veridic inteligenta si intuitia, realizand astfel zeci de combinatii neasteptate. Fie ca imbogateste muzica electro cu diverse adaosuri de reggae, funk sau jazz, fie ca adopta cele mai proaspete si inventive tinute, prezenta cantaretei transmite incredere in propriile forte si mult optimism.

Roisin Murphy
Foto: Hotnews
Roisin si-a inceput concertul in fata a 3.500 de spectatori, deja usor obositi de asteptare, concertul fiind anuntat pentru ora 20.00. Artista si-a facut intrarea pe scena doua ore mai tarziu, dupa deschiderea facuta de trupa romaneasca Sunday People. Odata cu aparitia lui Roisin s-au auzit si primele acorduri din "Overpowered", piesa care da si titlul ultimului sau album, lansat in 2007.

Roisin si-a facut aparitia imbracata intr-o haina bufanta, neagra, facuta din sute de volane mici si sclipitoare. Purta si o palarie alba si plata. Aceste doua motive vestimentare, palariile si volanele, au fost folosite pe tot parcursul spectacolului, cantareata schimband, ca un cameleon, multe bascute, sepci si palarii colorate, precum si haine cu volane, paiete si franjuri. A mai schimbat, direct pe scena, manusi lungi, ochelari de soare, esarfe, haine de blana, ochelari de profesoara si rochii bufante sau pe corp, un adevarat arsenal demn de orice actor de teatru.

Spectacolul artistei nu s-a redus insa la o defilare pe catwalk, pentru ca Murphy nu isi demonstreaza imaginatia doar prin tinutele pe care le adopta, ci si prin muzica pe care o creeaza. A reusit sa treaca, in show-ul de doua ore, printr-o multime de stiluri muzicale si totusi sa ramana fidela genului electro.

Roisin Murphy
Foto: Hotnews
La piesa "Checkin' on me", in care canta despre suspiciunea partenerului de viata, Murphy poarta o pereche mare de ochelari de soare si o haina de piele cu franjuri, ascunzandu-se si strecurandu-se, ca un spion, pe ritmuri de jazz. La "Primitive" surprinde cu un pasaj agresiv, de rock, la fel de primitiv, de eliberator: "I'm gonna let you out of your cage and set you free", canta Murphy, in timp ce-si tranteste chitaristul la pamant si incepe sa cante la chitara lui, agitandu-si pletele si dand din cap fara a se menaja catusi de putin.

Desi s-a agitat pe scena pe durata intregului concert, dansand, sarind, imitand si improvizand, Murphy a reusit sa dezmorteasca publicul mult dupa prima jumatate a concertului. Motivul ar putea fi ca dialogul cu spectatorii s-a redus la un "Ne bucuram mult sa fim aici", la inceputul concertului si la un "Multumim foarte mult, noapte buna" care ar fi incheiat spectacolul, daca spectatorii n-ar fi insistat, timp de minute in sir, revenirea artistei pe scena.

Odata starnit, publicul s-a oprit cu greu: simtind ca Roisin chiar ar fi putut vorbi serios atunci cand a spus "Noapte buna", spectatorii au strigat si aplaudat aproape un sfert de ora, chemand-o inapoi. Sala Polivalenta a duduit ca la trecerea unui tren prin gara, pentru ca fanii au inceput sa loveasca ritmic cu picioarele in podea, toti in acelasi timp, fluierand si strigand numele artistei.

Aceasta a revenit pentru un bis, imbracata intr-un trenci mulat, fara maneci, cu mainile imobilizate ca intr-o camasa de forta. A cantat un cover dupa piesa "Slave to love", lansata de Brian Ferry in 1985 si a incheiat concertul cu "Ramalama (Bang Bang)", spunand ca "va reveni".

Intro - "Overpowered"

"Tell everybody" live la Bucuresti