In perioada 14-16 august, intr-un orasel ridicat langa aerodromul Tariceni, la 40 de km de Capitala, s-a desfasurat Sirnaville Arts & Crafts Festival. In prima zi, Highlight Kenosis a promovat lumina in muzica rock, The MOOod a avut cea mai buna prestatie a trupei in 2009, Grimus a sarbatorit cu artificii concertul cu numarul 150, Blazzaj ne-a invatat "dansul complicat al degetelor in aer" cu al lor jazz alb, iar The Amsterdams ne-au oferit lectii adolescentine cu piese de pe albumul Adolessons. Desi incheiat prematur din cauza unei defectiuni tehnice, concertul Suie Paparude a strans cel mai numeros public si i-a purtat pe fani "deasupra undelor crestate".

Seria concertelor din cadrul Sirnaville Arts & Crafts 2009 a fost deschisa de o trupa tanara, infiintata la sfarsitul anului 2007. Highlight Kenosis, promotori ai luminii in muzica rock, au adus vineri seara un metal progresiv melodic, prin piese ca Glowing (da si titlul primului album al trupei), Flying Machine sauA Drop Of You(primul videoclip al formatiei). Au urcat pe scena doar trei dintre membrii HK - Oana Stoica, Matei Damian Ulmu (ex - Bere Gratis) si John Ciurea (tobe), absenta basistul Dragos Serbanescu fiind scuzata de o mana rupta in urma cu cinci zile.

The MOOodau ridicat lumea de pe iarba cu piese ca Invisible, Lies, Hey, Back In The Shop siExtasy."Hai sa ne strangem si mai aproape de scena", au cerut ei si au rasplatit multimea cuTwo Times, "prima piesa pe care am compus-o vreodata".Nu au lipsit surprize ca Silence Please ("o piesa mai noua, e mai balada, asa..." ) sau Get Away ("o piesa noua, tot cea mai noua", la sfarsitul ei venind marturisirea dezarmanta: "multumim, nu ne-a iesit foarte bine, dar ideea e buna"). Si, cu voia organizatorilor, au facut si un bis, ca pentru a completa ceea ce avea sa fie probabil cel mai bun concertul The MOOod din 2009, cum aveau sa spuna bateristul trupei pe pagina de myspace: "I think this was our best concert this year. The crowd was great (thanks boys and gals!), Gopo was SPECTACULAR, Mircea really started to nod his head, Horia unplugged his bass a couple of times.. and I... I was just happy that everybody was having a great time".

Formatia Grimusa sarbatorit la Sirnaville concertul cu numarul 150, motiv pentru solistul trupei sa pozeze pentru fotografi intr-o pozitie interesanta: cu artificiile in... dinti. Nu au lipsit deja celebrele lor instrumente: girofarul si megafonul. "Dar de ce stati jos?"a intrebat frontman-ul, argumentandu-si nedumerirea cu piese ca Addiction ("When the music’s over/ The world is gray"), Attracted To People Suffering From Serious Problems, Confused, Illusions Have No Flaws, Insanity. "Vreau sa vad multi oameni in picioare si multe maini sus. Apropiati-va de noi!"a cerut din nou inainte deFractured, pentru ca apoi sa prezinteIn A Glimpse, al carei videoclip a fost terminat de Tudor Giurgiu cu doar o saptamana inainte de Sirnaville.

Concertul a continuat cu Taxi Driver ("datorita voua, piesa asta a stat multa vreme pe locul intai la Guerilla"), Political Animals, precum si cu o piesa"dedicata celor care nu pot trece peste ce nu pot avea", pentru ca Solitude, una dintre cele mai bune piese ale trupei, sa incheie recitalul.

"Iiii-haaaaaa!"a venit celebrul salut onomatopeic al lui Octavian Horvath, aka Vita. Semnal clar ca urmau "in concert asta seara cei de la Blazzaj". Cu ajutorul Leliei, actuala voce feminina a trupei formatie (inaintea ei au fost Mara si Cristina), am fost dusi inca de la inceput "pe acea carare cu vise in miscare" (Hai si tu).

"CFR-ul mai incolo..." i-a linistit Vita pe fanii care cereau inca de la inceput una dintre piesele de rezistenta ale trupei.

"Stand up and feel the groove", a venit noul indemn, iar Vita a cerut "degetelele sus! Sa incepem dansul complicat al degetelor in aer. Il incep eu!" "Va iubiiim", a fost raspunsul unui fan blazzat.

Dupa Soldatii de funkam fost din nou adusi pe taramuri onirice: "Da-mi un vis, vis, da-mi un vis,/ Da-mi un vis ce nu m-arunca-n abis", caci "Ce poate fi mai speed decat un cal maiastru?", "Ce poate fi mai speed decat un pui de curca?"

"Un perete curprins de condens/ Ma face sa dansez vesel si intens", a venit explicatia ghidusului Vita pentru energia trupei, iar fanii au reactionat mimetic, caci"Blazzaj, blazzaj, sade-n peisaj/ Pe un drum arid piatra de marcaj".

S-a cantat despre piticul de gradina care a inceput revolta impotriva geamurilor termopane din Ghetoul de Aur, despre Mersul trenurilor ("CFR-ul nu ne-a nimicit, CFR-ul, CFR-ul"), iar la final ne-a fost oferit Mai mult. Si pentru caMai mult... nu a fost suficient, fanii au primit si un bis,Macadam ("iarba-i moale si nu ma doare").

"Sesiunea e deschisa cu Razboinicul Luminii. Forta fie cu voi!", au decretat cei de la Suie Paparude, adica Bean, Dobrica si Michi, undeva dupa 1 noaptea. "Stii aroma, stii care-i treaba. Romanian People!"

"Sirnaville, vreau sa faceti putina galagie pentru Suie Paparude si pentru stelele cazatoare", a cerut Dobrica de la cel mai numeros public al primei zile de festival. "Orice ai face, nu te opri!"l-a sprijinit Bean inainte deArmada verbala.

"You better watch out! It's Suie Paparude! Fii atent, fii pe faza!"am fost avertizati intai (Watch Out ), pentru a fi apoi adusi, Cu zambetul pe buze, "deasupra undelor crestate". Pentru inimine-a oferit palpitatii pe versurile "pentru ca inima ta moare, atunci cand sunetul dispare", caci trupa a dat sunetul mai incet, in mod intentionat, pret de cateva secunde.

Cu tigara intr-o mana si cu sticla de whisky in cealalta, Michi a oferit o piesa nou-nouta, la care s-au adaugat A fost odata ("daca-l stii, canta-l!", a cerut Bean) si Soundcheck, "noul nostru single, am filmat videoclipul marti; ii dam drumul undeva-n septembrie".Din nefericire, aceasta piesa a adus serioase probleme tehnice, care au facut ca Suie sa-si incheie concertul fara a mai canta ultima piesa din program:Cea mai buna zi.

Prima seara de Sirnaville s-a terminat cu The Amsterdams, care au reusit sa scoata lumea la dans la ora 3 noaptea, cu piese ca Laika, Taking Care Of Anna si Autobahn Sleeping Machine.Au reusit sa "puncteze" si la capitolul "comunicare cu publicul": "Ni s-a reprosat ca nu vorbim intre piese. Pai de ce? Ca sa spunem tampenii cum spun eu acum?"a glumit unul dintre membrii trupei.