Un document scris de mână găsit sub o pernă de canapea în casa Arethei Franklin constituie un testament valabil, a decis, marţi, un juriu al unui tribunal american care a audiat o dispută între copiii "reginei muzicii soul" decedată în 2018, potrivit presei americane.

Aretha Franklin intr-un concert din 2008Foto: Mary Altaffer / AP / Profimedia

Contractele Arthei Franklin prevedeau ca organizatorii spectacolelor „să-i înmâneze fizic 25.000 de dolari în numerar ” și nu permiteau plata cecurilor decât pentru ceea ce depășea 25.000 de dolari. Banii urmau să fie înmânați doar ei, cu excepția cazului în care se primise o autorizație scrisă prealabilă semnată de Aretha Franklin.

Legendara cântăreaţă americană, care a murit la 16 august 2018 în oraşul său natal Detroit, nu a lăsat un testament oficial, dar documentele scrise de mână descoperite ulterior la domiciliul său au alimentat o dispută de ani de zile între cei patru fii ai ei. Averea financiară a cântăreței depășea 80 de milioane de dolari, în momentul decesului.

Documentele, care sunt greu de citit, par să împartă bunurile sale, în special proprietăţi, dar şi bijuterii, blănuri, echipamente stereo şi drepturi muzicale.

Unul dintre ele, datat 2010, a fost descoperit într-un dulap încuiat. Un altul, datat 2014, fusese găsit sub pernele canapelei.

Doi dintre fiii săi, Edward şi Kecalf Franklin, au preferat documentul din 2014.

Un altul, Ted White Jr, spune că documentul din 2010 din dulap este legitim.

Cele două testamente par să indice o împărţire egală a drepturilor de autor între aceşti trei fii.

Potrivit New York Times, Clarence Franklin, primul copil al cântăreţei, suferă de probleme de sănătate mintală şi trăieşte sub tutelă legală, fraţii săi angajându-se să se ocupe de el.

Decizia juriului format din şase persoane este deosebit de favorabilă lui Kecalf Franklin şi copiilor săi, care urmează să moştenească reşedinţa principală a cântăreţei, un conac într-o suburbie bogată din Detroit.

De asemenea, se aşteaptă ca ei să moştenească şi maşinile mamei lor.

Procesul s-a concentrat pe semnătura de pe documentul din 2014, pe care scria "A. Franklin", cu un mic desen în formă de faţă zâmbitoare în prima iniţială, despre care Kecalf Franklin a spus că este "caracteristic" scrisului de mână al mamei sale.

Juriul a ajuns la decizia sa după o oră de deliberare, încheind un proces de două zile. Timp de ani de zile, administratorii averii Aretha Franklin au achitat datorii şi au plătit restanţe fiscale, generând în acelaşi timp redevenţe din muzica ei.

"Regina muzicii soul" a murit la 76 de ani pe 16 august 2018 în Detroit din cauza unui cancer pancreatic, după o carieră de şase decenii care a transformat-o într-una dintre cele mai respectate artiste americane.

Interpretă de neuitat a piesei "Respect",deținătoare a 18 premii Grammy, diva a fost, de asemenea, o figură a luptei pentru drepturile civile ale americanilor de culoare, cântând la funeraliile lui Martin Luther King în 1968.