Actrița și cântăreața Jane Birkin, cunoscută pentru duetul „Je t'aime... moi non plus” cu Serge Gainsbourg, a murit la vârsta de 76 de ani, au anunțat duminică mass-media franceze.

Jane Birkin și Serge Gainsbourg în anii '70Foto: Universal Archive/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia

Artista anglo-franceză, care a inspirat celebrele poșete de designer Hermès Birkin, a fost găsită moartă în locuința sa din Paris, a relatat duminică postul francez BFMTV, citat de Sky News.

Birkin, de origine britanică, și-a început cariera ca actriță, dar a dobândit faima internațională mai ales pentru relaţia ei profesională şi personală cu muzicianul francez Serge Gainsbourg.

Cei doi s-au cunoscut în timp ce jucau împreună în comedia romantică „Slogan” din 1969, iar apoi au lansat și un album de debut în același an. Albumul conținea inclusiv melodia cu tentă sexuală explicită „Je t'aime... moi non plus”.

După despărțirea lor în 1980, Birkin a continuat să lucreze, ea apărând în mai multe filme și înregistrând numeroase albume solo.

Jane Birkin a fost, de asemenea, model și a fost considerată o inspiraţie în materie de stil în anii '60 şi '70.

Cântăreaţa de origine londoneză, care şi-a petrecut aproape toată cariera artistică în Franţa, se retrăsese de ceva vreme de pe scenă, după ce îşi reluase activitatea în urma unui atac vascular cerebral suferit în 2021, relatează Agerpres. În martie anul acesta, stafful ei anunţase anularea concertelor sale timp de două luni, iar la sfârşitul lunii mai au fost anunţate noi anulări.

În 1968 a decis să se mute în Franţa, unde l-a întâlnit pe Serge Gainsbourg

Născută la Londra pe 14 decembrie 1946, Jane Birkin a fost fiica unui ofiţer şi a celebrei actriţe Judy Campbell, ceea ce a adus-o în contact direct cu cinematograful încă de la o vârstă fragedă.

Primele sale roluri au fost în două filme premiate la Festivalul de Film de la Cannes, „Le Knakck”, de Richard Lester, în 1965, şi, mai ales, „Blow-Up”, de Michelangelo Antonioni, în 1967.

Cu această experienţă, în 1968 a decis să se mute în Franţa, unde l-a întâlnit pe cântăreţul Serge Gainsbourg, cu care a trăit o poveste de dragoste care s-a concretizat în câteva titluri senzaţionale şi scandaloase, în special duetul „Je t'aime...”, care a marcat istoria cântecului francez.

Deşi cuplul Birkin-Gainsbourg s-a despărţit în 1980, compozitorul şi cântăreţul a scris pentru ea, trei ani mai târziu, unul dintre cele mai prestigioase albume ale sale, „Baby alone in babylone”, pentru care a fost recompensată cu un disc de aur. A mai primit unul pentru „Arabesque” în 2002.

Problemele sale de sănătate au obligat-o să-şi întrerupă temporar cariera în 2012 din cauza unei pericardite acute, ce-i impunea să se odihnească. În luna decembrie a anului următor, ea şi-a pierdut fiica cea mare, Kate. În 2017, ea însăşi a povestit că a urmat un tratament pentru leucemie.