„Grandios” sau plin de erori istorice și o punere sub acuzare a unei figuri naționale: părerile diferă în rândul primilor spectatori francezi ai filmului lui Ridley Scott despre Napoleon, care a beneficiat de o primire călduță din partea criticilor, potrivit AFP.

Filmul NapoleonFoto: Riccardo Milani / AFP / Profimedia Images

„Este o porcărie! Nu, nu mi-a plăcut”, a declarat Clément Pillet, la ieșirea de la cinematograful Paradis din Fontainebleau, la sud de Paris.

Deși recunoaște că regizorul britanic s-a ridicat „destul de bine” la provocarea de a „povesti viața lui Napoleon în 2 ore și 40 de minute”, el nu a fost deloc convins de scenele de luptă, în ciuda faptului că acestea reprezintă punctul culminant al filmului, „o grămadă de porcării”.

„Jean-Luc, care nu vrea să își dea numele, a fost și el foarte dezamăgit. El a criticat filmul pentru „erori istorice” și pentru că este „împotriva lui Napoleon”, interpretat de Joaquin Phoenix.

În acest opus, Ridley Scott nu-și ascunde fascinația față de destinul unui lider îmbătat de cuceriri, aclamat pentru arta războiului sau acuzat că a dat foc Europei.

Marie-Laure Jeanmougin a considerat, de asemenea, că această mare figură a istoriei franceze, „cineva excepțional, fie că îl placi sau nu, a fost degradat în anumite scene care nu erau necesare”.

Dar ea a găsit filmul „foarte, foarte frumos”, „așa cum ne așteptăm de la americani, ceva grandios”.

Potrivit site-ului specializat Allociné, această primire călduță a fost împărtășită de criticii de presă francezi, care au acordat filmului o notă medie de doar 2,9 (din 5).

Încă de la avanpremieră, mai mulți istorici francezi au semnalat interpretările istorice ale lui Ridley Scott, unii dintre ei reproșându-i chiar o prejudecată britanică ostilă lui Napoleon.

În săptămânalul Le Point, istoricul Patrice Gueniffey a criticat filmul pentru că este „o caricatură a unui căpcăun corsican ambițios, un lăudăros încruntat care este și dezgustător cu soția sa, Josephine”.