Parchetul din Créteil a cerut miercuri o amendă de 30.000 de euro pentru Jean-Christophe Florentin, directorul de publicație al revistei „Bigard Magazine”, pentru că a publicat în vara anului 2021 fotografii nud furate ale actriței americane Jennifer Lawrence, potrivit AFP.

Jennifer LawrenceFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Aceste cinci fotografii, în care Jennifer Lawrence apare goală sau în lenjerie intimă în ipostaze lascive, au fost publicate într-un număr special dedicat controversatului comediant Jean-Marie Bigard, într-o rubrică intitulată „Les coups de coeur de Jean-Marie Bigard” (Favoritele lui Jean-Marie Bigard).

În octombrie 2021, tribunalul din Nanterre (Hauts-de-Seine) a condamnat Medialyd, editorul revistei, la plata a 20.000 de euro în despăgubiri către actriță, decizie confirmată în apel.

La audierea în fața tribunalului penal din Créteil (Val-de-Marne), Florentin a pledat pentru „neglijență”, susținând că a găsit fotografiile pe internet și nu a știut că acestea fuseseră furate.

„Am avut încredere în Google în mod stupid, din lene”, a declarat bărbatul de 62 de ani.

Acest argument a fost departe de a-l convinge pe procuror, care a considerat că nu se justifică faptul că Florentin, care era reprezentantul legal al Medialyd la momentul respectiv, „se ascunde în spatele lipsei sale de cunoștințe”.

Potrivit avocatului lui Jennifer Lawrence, Vincent Tolédano, publicarea fotografiilor cu clienta sa constituie „pornografie din răzbunare”, o infracțiune care se pedepsește cu 2 ani de închisoare și o amendă de 60.000 de euro.

În octombrie, artistul rus Piotr Pavlnski a fost condamnat la șase luni de închisoare, cu suspendare, obligat să poarte o brățară electronică, pentru că a distribuit imagini cu caracter sexual ale fostului politician Benjamin Griveaux.

O condamnare împotriva editorului revistei „Bigard Magazine” ar servi drept „un memento pentru toți „florentinii” din Franța” că difuzarea de fotografii furate cu femei goale „nu este doar interzisă, ci și dezgustătoare”, a susținut Tolédano.

„Acest caz este pentru mine un caz de violență împotriva femeilor”, a adăugat avocatul, care a cerut o amendă de 15.000 de euro ca daune civile, precum și publicarea hotărârii în trei ziare pe cheltuiala pârâtului.

Avocatul lui Florentin, Emmanuel Ludot, a susținut că infracțiunea nu poate fi calificată și a subliniat că Medialyd se află în lichidare judiciară, ceea ce înseamnă, în opinia sa, că „datoria a fost stinsă”.

Decizia va fi pronunțată la 2 februarie 2024.