Celebra actriță Isabelle Adjani a fost condamnată joi la Paris pentru fraudă fiscală și spălare de bani la doi ani de închisoare cu suspendare și o amendă de 250.000 de euro, verdict la care va face apel, potrivit AFP.

Isabelle AdjaniFoto: JT Vintage / Zuma Press / Profimedia

Actrița în vârstă de 68 de ani, care a intrat în atenția publicului în 1974 în „La Gifle” (The Slap), de Claude Pinoteau, când încă avea 20 de ani, a fost găsită vinovată de toate acuzațiile care i-au fost aduse între 2013 și 2017. În opinia instanței, aceste fapte „demonstrează (dorința ei) de a ascunde informații de autoritățile fiscale” și „aduc o atingere gravă egalității cetățenilor în fața autorităților fiscale”.

Câștigătoarea a cinci premii César, care și-a susținut nevinovăția, a fost găsită vinovată de faptul că și-a stabilit în mod fraudulos domiciliul în Portugalia în 2016 și 2017, sustrăgându-se astfel de la plata impozitului pe venit în valoare de 236.000 de euro.

De asemenea, ea a fost condamnată pentru că a transferat în 2013 o sumă de două milioane de euro de la Mamadou Diagna NDiaye, un influent om de afaceri și prieten al actriței, președinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Senegal și, de asemenea, membru al Comitetului Olimpic Internațional.

În opinia instanței, această sumă, declarată ca împrumut, a fost o „donație mascată”, care i-a permis inculpatului, care se afla în dificultate financiară la acea vreme, să se sustragă de la plata a 1,2 milioane de euro reprezentând taxe de transfer.

În sfârșit, Isabelle Adjani a fost găsită vinovată de spălare de bani pentru că a transferat 119.000 de euro în Portugalia printr-un cont „nedeclarat” în Statele Unite - instanța constatând că „condițiile materiale și juridice ale acestei operațiuni nu puteau avea altă justificare decât aceea de a ascunde originea și destinația acestor fonduri”.

Avocații lui Isabelle Adjani au declarat că au fost „consternați” la aflarea deciziei, „mai ales că Isabelle Adjani nu a putut să se explice în fața instanței (iar) principalul martor al evenimentelor a declarat de mult timp că nu poate fi prezent”.

Procesul din 19 octombrie s-a desfășurat fără actrița, cunoscută pentru rolurile sale din „L'été meurtrier” (1983), „Camille Claudel” (1988), „La Reine Margot” (1994) și recent „Mascarade” (2022), care se afla în Statele Unite, și fără Diagna NDiaye, care fusese citat ca martor.

Apărarea sa a cerut o amânare a audierii, dar instanța a respins această cerere, declarând că se îndoiește de „intenția reală” a acestuia de a se prezenta la bară.