Televiziunea publică elvețiană (RTS) a exclus filmele în care Gérard Depardieu joacă „unul dintre rolurile principale”, în urma difuzării în Franța a unui documentar șocant, a anunțat duminică un purtător de cuvânt, citat de AFP.

Gerard DepardieuFoto: Somer / Abaca Press / Profimedia Images

„De la ultimele dezvăluiri despre Gérard Depardieu, RTS a evitat să difuzeze filme în care acesta joacă unul dintre rolurile principale. Prin urmare, unul sau două filme au fost suspendate în perioada sărbătorilor”, a declarat Marco Ferrara pentru AFP, confirmând o informație apărută în săptămânalul elvețian Matin Dimanche.

„Atunci când simțim că majoritatea publicului ar putea fi jignit de o operă sau de o personalitate acceptată până acum, o lăsăm ocazional în afara programului nostru”, a explicat el.

Monstru sacru al cinematografiei franceze, Gérard Depardieu se află în plină agitație de la difuzarea, la începutul lunii decembrie, a unui reportaj din cadrul emisiunii „Complément d'Enquête”, difuzată de France 2, în care este văzut proferând o serie de insulte misogine, inclusiv comentarii cu tentă sexuală la adresa unei tinere.

Reportajul a revenit, de asemenea, asupra inculpării sale pentru viol în 2020, în urma unei plângeri depuse de o actriță de 20 de ani, Charlotte Arnould. El respinge aceste acuzații.

Depardieu, în vârstă de 75 de ani, face de asemenea obiectul unei plângeri pentru agresiune sexuală depusă de actrița franceză Hélène Darras pentru fapte a priori prescrise, precum și a unei alte plângeri în Spania, depusă de o jurnalistă, Ruth Baza, care îl acuză de viol în 1995.

Decizia de a suspenda difuzarea pe RTS a filmelor în care actorul francez joacă un rol principal este „o alegere pragmatică, pe care o vom reexamina în funcție de evoluția situației, fără un calendar stabilit dinainte și cu respectul cuvenit pentru procesul judiciar”, a declarat Ferrara.

„În calitate de serviciu public trebuie să avem grijă să rămânem pe marginea părților implicate și să nu emitem judecăți: ne limităm la a acționa în interesul public, care include și simpatia sau, dimpotrivă, respingerea unei opere”, a spus el.

Depardieu, apărat de zeci de artiști care denunță un „linșaj”

Aproximativ 60 de artişti francezi au denunţat într-o scrisoare deschisă "linşajul" la care este supus actorul Gerard Depardieu, acuzat de viol încă din anul 2020 şi aflat în centrul unui scandal după recenta difuzare la televiziune a unui documentar.

Citește și: