Actorul neozeelandez Russell Crowe a apărut în câteva filme istorice de anvergură, dar a dezvăluit acum că este rudă cu un personaj istoric cât se poate de real: Simon Fraser, al 11-lea Lord Lovat și ultima persoană executată prin decapitare în Anglia, relatează CNN și News.ro.

Russell CroweFoto: Evan Agostini / Associated Press / Profimedia Images

„De ceva vreme sunt în căutarea strămoşilor mei italieni. Poveştile folclorice de familie şi greşelile de ortografie m-au făcut să călătoresc pe o serie de piste greşite”, a relatat Crowe pe pagina sa de „X”, fosta Twitter.

„Se pare că stră-stră-străbunicul meu, din partea mamei mele, care a călătorit în NZ în 1864, a fost Luigi Ghezzi. Născut în 1829 în Ascoli Piceno, Marche, fiul lui Augestine şi Annunziata născută în Parma. Luigi a lucrat în Argentina, a luat un vapor spre India, a naufragiat şi a ajuns în Cape Town. Acolo a cunoscut-o şi s-a căsătorit cu Mary Ann Curtain şi au emigrat în Noua Zeelandă. Fascinant".

Crowe, care a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal grație filmului Gladiatorul din 2001, a explicat că este înrudit cu Fraser prin bunica sa paternă, iar moartea bărbatului - prin decapitare în Turnul Londrei în 1747 - „a dat naştere chiar şi unei expresii”.

Russell Crowe spune că expresia „a muri de râs” e inspirată de stră-stră-străbunicul său

„Se pare că au instalat standuri temporare pentru ca nobilimea să îl privească cum moare”, a scris Crowe într-o postare ulterioară, adăugând că „una dintre aceste tribune s-a prăbuşit, ceea ce a dus la moartea a 9 spectatori. Faptul că i s-a spus acest lucru chiar înainte de a fi condamnat la moarte l-a făcut să râdă. El încă râdea când lama i-a lovit gâtul, 'murind de râs'. Fascinant”.

Căutaţi-l. Este un personaj deosebit. Old Fox aşa cum obişnuiau să-l numească”, a scris Crowe. „Se pare că metodele sale machiavelice l-au ajuns din urmă la vârsta de 80 de ani, şi are dreptul la infamie ca fiind ultimul om căruia i s-a tăiat capul de pe trupul său viu în Turnul Londrei”.

După succesul uriaș înregistrat de Gladiatorul, Crowe a revenit pentru filmări în Italia după mai bine de două decenii datorită filmului Exorcistul papei („The Pope's Exorcist”), bazat pe un personaj real, lansat anul trecut în cinematografe și disponibil acum și în streaming pe HBO Max.