Audienţa Emmy Awards, echivalentul premiilor Oscar pentru televiziunea americană, a înregistrat luni seară un nou minim istoric, în pofida unei gale lăudate de critici pentru distincţiile oferite anul acesta, relatează AFP și Agerpres.

Actori prezenti la gala Premiilor Emmy de anul acestaFoto: Fox TV / Backgrid UK / Profimedia Images

Amânată timp de patru luni din cauza grevelor de la Hollywood, cea de-a 75-a ceremonie de decernare a premiilor a fost urmărită de doar 4,3 milioane de telespectatori, potrivit cifrelor provizorii publicate marţi de postul Fox, care a difuzat gala.

Este un nou record negativ pentru acest eveniment, care suscită din ce în ce mai puţin interes în Statele Unite. În 2022, premiile Emmy au fost vizionate de doar 5,9 milioane de telespectatori. Mai puţin chiar decât ediţia din 2020, supranumită „PandEmmys”, când vedetele au rămas acasă din cauza măsurilor de izolare din timpul pandemiei de COVID-19.

Chiar dacă ceremonia nu a atras multă lume în faţa ecranelor, a oferit totuşi un spectacol frumos, punctat de omagii nostalgice aduse mai multor seriale - The Sopranos, Ally McBeal, Grey's Anatomy - care au marcat istoria televiziunii americane.

Seara, dominată de serialele Succession şi The Bear, a fost pe larg lăudată de criticii americani. Los Angeles Times a notat chiar că au fost „cele mai bune premii Emmy din ultimii ani” - insuficient, însă, pentru a rezista tendinţei potrivnice.

Premiile Emmy își amintesc cu nostalgie de epoca lor de aur

Gala Premiilor Emmy se desfăşoară de obicei în luna septembrie, însă grevele actorilor şi scenariştilor de la Hollywood le-au perturbat complet calendarul. Industria a fost complet paralizată timp de şase luni, actorii neputând să-şi promoveze activitatea în timpul grevei, ceea ce a forţat amânarea ceremoniei de decernare a premiilor până în ianuarie.

Cea de-a 75-a ediţie a premiilor Emmy a fost, din păcate, intercalată între câteva evenimente importante din sezonul premiilor de la Hollywood, inclusiv Globurile de Aur şi anunţarea nominalizărilor la Oscar. Totodată, din cauza amânării, au fost recompensate seriale ale căror sezoane nominalizate au început, în unele cazuri, în urmă cu 18 luni, o eternitate în lumea divertismentului.

Foarte departe de epoca lor de aur, toate marile ceremonii de premiere americane se confruntă cu un anumit dezinteres din partea publicului larg, în special din partea celor mai tineri, care petrec mai mult timp pe reţelele sociale sau pe platformele de streaming decât în faţa televizorului.

Însă, în lumea post-pandemie, cifra de audienţă a Oscarurilor şi a Globurilor de Aur a cunoscut o uşoară revigorare, spre deosebire de cea a premiilor Emmy.