Nu are rost să spunem foarte multe despre deliciile Turciei când ne referim la mâncare. Zona de coastă a Mării Negre, regiunea Paflagonia mai exact (sau Tărâmul Cailor de Fier), oferă multe experiențe plăcute din acest punct de vedere. Acolo este locul unde turcii se duc să mânânce. Bucătăria locală este diferită.

Plimbare in Paflagonia, TurciaFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Ideal, dacă vrei să vizitezi toată zona, ar fi bine să închiriezi o mașină ori să conduci până acolo. Pur și simplu să te bucuri de călătorie. Rețeaua de drumuri este foarte bună, au făcut destul de recent mai multe tuneluri. Deci, mai tot timpul vei vedea coasta Mării Negre.

Dacă ai nevoie de internet pe drum și este scump roamingul, peste tot în orașe găsești oferte la echivalentul în lire a circa 5,5 euro pentru 50 gb.

Carburantul este ieftin. Zilele astea costă circa 35 lire turcești benzina și 38 motorina. Cum am schimbat banii la un curs de 31 lire pentru un euro, prețurile ar fi de puțin peste 1 euro/litru.

Adică mult mai ieftin decât în România. Evident, pentru ei este cam scump.

În mai toate orașele vezi plaje destul de mari. Așadar, dacă ai de gând să călătorești vara, nu ai cum să nu te bucuri de zonă.

Cumpără ceai din Samsun

Dacă ai ajuns în zonă, ideal este să cumperi ceaiul produs în acea zonă, adică a Mării Negre.

Turcii preferă să-l cumpere din Samsun.

Au chiar și o perioadă în care merg să se aprovizioneze. Se spune că ceaiul din luna mai ar fi cel mai bun.

Dacă-ți place ceaiul, poate ar trebui să-ți faci aprovizionarea din Samsun.

Turcilor le mai place să mănânce la brutăriile din zonă și întodeauna mănâncă mihlama, un preparat specific zonei.

*Nu vă spunem ce conține (găsiți pe internet diverse rețete, dar mai bine mâncați direct de la sursă). Ingredientele locale au alt gust.

Ce să vezi în Kastamonu: o plimbare la Tașkopru / Cumpără usturoi

În regiunea Kastamonu ideal este să mergeți în orașul Tașkopru cunoscut pentru usturoi. E atât de important și se vinde atât de mult, încât chiar lângă podul de piatră – un obiectiv turistic important dacă mergeți – (construit în 1336, încă funcțional, a fost reabilitat) veți vedea un monument al usturoiului în toată splendoarea.

Legat de acel usturoi, turcii spun că este bogat în minerale și vitamine, având un gust mai intens decât alte specii.

Tot în Kastamonu, destul de sproape de Tașkopru, se află Pompeiopolis, un oraș roman fondat de generalul Pompey în 64/63 înainte de Hristos. Încă se fac săpături arheologice în zona. Probabil în câțiva ani va fi mult mai mare situl arheologic.

Turcii doresc să mai sape câțiva kilometri. Pot fi văzute inclusiv mozaicuri din acea perioadă.

Orașul Kastamonu: gustă Cekme helva

După ce ajungi în orașul Kastamonu și vizitezi castelul (construit de Imperiul roman de răsărit sub dinastia Komnenos), nu ai cum să-l ratezi, îl vezi de oriunde ești, fiind situat la înălțime, trebuie să știi că ai restaurante extraordinare și mâncare ieftină. Tot acolo găsești cea mai bună halva din Turcia.

Este denumită Cekme helva (tradusă: halva întinsă) și este unică. Este o combinație între vata de zahăr și Saray Helva.

Poate nu-ți place halvaua, în general, dar ar trebui să o testezi. S-ar putea să ai o surpriză când vine vorba de gust.

Și nici nu este scumpă. O cutie de halva (150 de grame) cu fistic costă echivalentul a circa 1 euro.

Pentru cei care nu sunt vegetarieni, în mai toate restaurantele din Kastamonu găsești etli ekmek, adică un preparat pe baza de pâine și carne. De asemenea, neapărat trebuie să guști Banduma.

Dacă am tot amintit de Kastamonu, Samsun ori Tașkopru găsești alune de pădure. Sunt mai bune decât cele de care le găsim de pe piața românească. Vei da, poate, echivalentul a 2-3 euro pentru câteva sute de grame (depinde de unde cumperi), dar vei simți diferența.

Turcii spun că de acolo își cumpără Nutella alunele.

Orașul șofranului din Turcia

Safranbolu, oraș al șofranulului, este în centrul provinciei Karabuk. Trebuie vizitat: arhitectura, văile, totul este aproape magic. Poate de aceea este pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 1994.

Băi tucești (hamam), bazaruri, hanuri, moschei, vechea casă guvernamentală și clădirile sunt unice. Vedeți mai multe detalii în clipul video.

Acolo poți să și mănânci foarte bine. De exemplu, la Restaurant Tașev găsești atât preparate tradiționale, cât și internaționale la prețuri foarte bune.

Ravioli: circa 5 euro

Sarmale: circa 5,6 euro

Sebze Kofte (pentru vegetarieni): 5,8 euro

Supă: aproape 2 euro

Sunt doar câteva exemple.

Un punct de atracție turistică este chiar lângă restaurant, după ce ieși (în afară de vechea casă guvernamentală): Casa pisicii.

Trebuie neapărat să stați măcar o zi în zonă, pentru a vedea arhitectura orașului și nu numai.

Chiar puteți cumpăra șofran, inclusiv produse cu șofran: săpun, ceai, rahat și altele. Prețurile diferă de la un loc la altul. Un ceai era în jur de 4 euro. Zona, fiind specială, e turistică. Deci prețurile sunt puțin mai ridicate decât în alte părți.

Amasra: plaje bune dacă mergi vara

Dacă vei merge vara, un oraș cu potențial este Amasra, veți vedea arhitectura specială, fiind condus o lungă perioadă de genovezi.

A fost numit după regina Amastris, iar după ce l-a cucerit, Mehmed al II-lea, în 1460, impresionat de frumusețea locului l-a denumit „Cel mai drag din lume”.

Găsești câteva plaje extraordinare pe care n-ai cum să le ratezi. Chiar lângă una dintre plaje se află și Muzeul Amasra. Chiar și în grădina muzeului vezi lucrări de piatră din perioadele elenistică, romană, genoveză și otomană.

În Amasra, ca mâncare, trebuie neapărat să încercați salata care poartă denumirea orașului.

Și dacă tot sunteți acolo, ca băutura (nu e alcoolică): șalgam. O găsiți, probabil, și în alte orașe de coastă în restaurante.

Îți plac Legendele Olimpului? Vezi locul celei de-a 12-a munci a lui Hercules

Dacă îți place mitologia greacă, atunci trebuie să mergi în Eregli la Peștera Cehennemagzi. De fapt, vorbim de 3 peșteri situate în centrul orașului.

Sunt legate de cea de-a 12 muncă a lui Hercules, adică unde s-a luptat cu câinele cu 3 capete: Cerberus. Aceea este locația în care se spune că a coborât pentru a-l captura.

Zonguldak: muzeul minier

Știm cu toții că se folosește cărbune pentru diverse produse energetice, inclusiv pentru creme pentru corp.

Dacă mergi în Zonguldak vei vedea, de fapt, un oraș minier. Acolo a început mineritul în 1880. Vizitează Muzeul Minier, deoarece nu vei regreta. Ca parte din tur, vei coborî la 60 de metri în galeriile săpate de mineri. Vei vedea condițiile în care lucrează.

Luați în considerare că unele filme turcești care au ca temă această muncă sunt filmate acolo.

Povestea unul dintre ghizii muzeului că a avut, la un moment dat, turiste americane care după ce au coborât discutau despre faptul că-și murdăresc hainele și pantofii scumpi. El le-a spus că munca pe care o fac minerii este una grea pentru ca ele să folosească produse de înfrumusețare pe bază de cărbune.

Când au auzit, au pus mâinile pe cărbunii din galerii și au început să-și dea pe față.

Nu știm dacă „e o poveste pescărească”, dar e amuzantă. El povestea că au ajuns la suprafață având urme de cărbune pe față.

Complexul muzeal are o sală de expoziții pe care o puteți vizita. Acolo găsiți aranjate foarte frumos machete de utilaje miniere realizate de copiii ai căror părinți au murit în mine.

Orașul este destul de mare și ai ce vedea la tot pasul.

În Zonguldak trebuie să încerci desertul: Dovleac cu tahini și înghețată.

Așadar, dacă te gândești la o vacanță diferită, unde nu sunt foarte mulți turiști (cum este Istanbul) și în care vrei să te bucuri de călătorie și gusturi noi, poate ar trebui să încerci Paflagonia. Legat de Istanbul (nu are legătură cu Paflagonia), dacă tot l-am menționat, au deschis de câțiva ani un nou port, la Galata, iar restaurantele oferă gusturi noi. Turcii spun că preparatele își schimbă aromele la fiecare câțiva ani pentru că mulți bucătari sunt școliți în afara țării și vin cu idei noi. Dacă mergeți în Portul Galata veți simți din plin acest lucru. Dacă vreți să faceți cumpărături, acolo aveți și mall.