Pe sistemul clasificarii filmelor - interzis minorilor, audienta generala etc -, jocurile video ar putea fi supuse unei analize similare. Distribuitorii care ar incalca aceasta regula - punand in vanzare jocuri nepotrivite pentru copii - ar putea fi obligati sa plateasca amenzi usturatoare, recomanda un raport realizat recent in Marea Britanie.

Conform chroniclelive.co.uk, raportul intocmit de psihologul Tanya Byron va recomanda, de asemenea, o campanie masiva de educare a parintilor, educatorilor si ingrijitorilor, cu scopul de a-i face constienti de riscurile la care copiii sunt supusi cand intra pe internet sau acceseaza jocuri video.

Tanya Byron, specialist in comportamentul infantil, a fost contactata, anul trecut, de prim-ministrul britanic Gordon Brown. Acesta era ingrijorat de faptul ca noile forme electronice de petrecere a timpului liber ar putea afecta, in cazul copiilor, dezvoltarea valorilor morale.

In prezent, doar jocurile care contin scene sexuale sau forme evidente de violenta au nevoie de o clasificare in functie de varsta, facuta de Comitetul Britanic de Clasificare a Filmelor. Doar 2% dintre jocuri sunt in prezent interzise minorilor.

Un nou sistem de evaluare ar putea asigura faptul ca fiecare joc va fi clasificat in acelasi mod in care sunt clasificate si filmele.

Prin raportul prezentat, Byron doreste sa atentioneze ca nu se cunosc prea bine pericolele la care copiii sunt supusi atunci cand folosesc internetul si jocurile video. De asemenea, in raport se mentioneaza ca PC-urile ar trebui sa stea mai degraba in camerele folosite la comun, cum ar fi sufrageria, decat in dormitorul copiilor.

Parintii ar trebui sa supravegheze activitatea online a copiilor, pentru a se asigura ca site-urile nu au un continut pentru adulti, se mai afirma in raport.

In timp ce parintii cred ca accesarea internetului este asemanatoare cu uitatul la televizor, Dr Byron atentioneaza ca folosirea internetului seamana mai mult cu a-ti trimite copilul afara, la joaca, fara sa il supraveghezi, in acest caz periculozitatea fiind mai crescuta.

Parintii ar putea fi indrumati de profesionisti sau ar putea urma chiar cursuri speciale, pentru a se asigura ca nu vor fi pacaliti de copii, acestia crescand cu noua tehnologie si fiind, deci, mai priceputi in a o folosi.