Metallica - Death Magnetic

[Warner; 2008]

O scena simpatica din filmul Lost in Translation este cand Charlotte (Scarlett Johansson) il intreaba pe Bob (Bill Murray): "You're probably just having a mid-life crisis. Did you buy a Porsche yet?". Conform Wikipediei, criza asta de mijloc al vietii apare atunci cand individul devine constient de trecerea timpului si de apropierea batranetii (si a mortii, inevitabil). Se manifesta prin regrete in legatura cu relatiile intime, cariera sau schimbarile fiziologice deosebit de amuzante.

Membrii Metallica au toti peste patruzeci de ani. Este normal sa se confrunte si ei cu aceasta problema. Au realizat ca se apropie de moarte ca un cui de un magnet (ha ha, ce gluma de doi bani). Pentru a pune diagnosticul definitiv trebuie sa revenim la articolul din Wikipedia. Indivizii care trec prin criza varstei a doua indeplinesc conditiile:

  • urmaresc un vis nedefinit - Waiting for the one / The day that never comes
  • regreta nerealizarea unor teluri - How can I be lost / In remembrance I relive
  • doresc sa se simta tineri - Clar, doar canta metal.

Pentru a-si lua gandul de la varsta deprimanta, se dedau la activitati precum:

  • abuzul de alcool - Hetfield, se stie.
  • achizitionarea unor obiecte scumpe,cum ar fi masini sport, haine, bijuterii - poza asta este celebra.
  • depresie - vezi Unforgiven III.
  • acorda mare atentie aspectului fizic - Si-au tuns pletele.

Cum suna albumul? Am sa fiu sincer. Este peste puterile mele sa il ascult cap-coada intr-o singura sesiune. Este atat de anost incat e nevoie sa bat campii vreo trei paragrafe (vezi mai sus), doar ca sa nu imi reproseze seful ca sunt lenes. Sa il numesc o dezamagire n-are sens, pentru ca numai un visator s-ar putea astepta la ceva bun de la Metallica. Degetele mele refuza sa mai scrie proza despre albumul asta, asa ca restul recenziei ia o forma schematica, usor de inteles, chiar si dupa o noapte de dat din cap.

5 motive sa asculti Metallica in 2008

  1. Ai 15 ani.
  2. Esti urat.
  3. Prietenii tai indeplinesc criteriile 1 si 2.
  4. Parintii nu te inteleg. Ai auzit ca sa fii emo e naspa, deci ai ales sa fii roacher.
  5. Au scos cateva albume ok acum doua decenii.

10 motive sa NU asculti Metallica in 2008

  1. E metal.
  2. Te afli in anul 2008.
  3. Nu in 1985.
  4. E thrash - ai mai auzit riff-urile astea pana acum.
  5. Versurile lui Hetfield sunt copiate de pe banca gotherilor din liceu.
  6. Ulrich nu canta la tobe, doar bate.
  7. Solourile lui Hammett sunt de fapt exercitii de incalzire.
  8. E trendy sa spui ca Trujillo (asta e bassistul, apropo) suna teapan (in sensul bun), dar de fapt nimeni nu aude bassul.
  9. Din cand in cand, le creste tensiunea si simt nevoia unei pauze asa ca opresc distorsul si baga riff-uri acustice reciclate din One.
  10. My Apocalypse. Nu accept nici un fel de scuze.

Exista doua momente acceptabile:

  1. Primele secunde din album. Chestia aia acustica care parca spune "DUM DUM DUM! Atentie, bai, something wicked this way comes!"
  2. Douazeci de secunde din All Nightmare Long (5.53-6.13) in care chitara lui Hammett face scurt-circuit, rezultand un solo destul de distractiv.

Intr-un fel, ii inteleg pe "baietii" de la Metallica. St. Anger a fost o greseala care nu putea ramane neindreptata, asa ca Death Magnetic are totusi un motiv sa existe. Felicitari, Metallica pentru o revenire la linia de plutire. Va multumim ca ati existat. Acum, va rog, cumparati-va fiecare cate un Porsche si faceti curse. Care moare primul o sa fie cel mai tare, un adevarat erou rock.

We gather here today

Say goodbye

'Cause you've reached the end of the line

* Nota: 5 *

Site oficial: http://www.metallica.com

MySpace: http://www.myspace.com/metallica

Shop: http://store.metallica.com/