Asculta doua fragmente din The Island (povestea lui Robinson Crusoe, "singur... pe o insula plina de oameni") si Apolodor (povestea unui pinguin care face o calatorie in jurul lumii). Interpretate de Ada Milea in limba engleza, adaptarile muzicale sunt inspirate din piesele de teatru ale lui Gellu Naum.

Robinson Crusoe, prima editie (1719)Foto: Wikipedia

Ada Milea este o actrita si cantareata romana, apreciata atat pentru compozitiile sale revolutionare, cat si pentru coloanele sonore ale unor renumite piese de teatru. Experimentele sale se situeaza la granita dintre muzica si teatru. Printre proiectele Adei Milea se numara si spectacolele: Apolodor, Nasul, Don Quijote (cu versiunea in limba engleza - Don Quixote), The Island / Insula.

Gellu Naum (1915-2001) - poet, prozator si dramaturg roman, considerat cel mai important reprezentant roman al curentului suprarealist si unul dintre ultimii mari reprezentanti ai acestuia pe plan european. Opera sa a fost tradusa in principalele limbi internationale, fiind incununata cu premii importante. In teatru a realizat lucrari precum Cartile cu Apolodor, Insula, Cel mai mare Gulliver.

Asculta mai jos doua fragmente din The Island si din Apolodor, interpretate de Ada Milea in cadrul unui concert desfasurat luna aceasta, la Sala Galateca, cu ocazia festivalului "5 (arte) in cinci (zile) - ICR la BCU".

Avand un text adaptat de Ada Milea dupa piesa de teatru Insula de Gellu Naum, spectacolul The Island recompune povestea lui Robinson Crusoe, care este, de data aceasta, singur pe o insula plina de nebuni.

Prezentat in intregime in limba engleza, The Island este "o abordare suprarealista a povestii lui Robinson Crusoe, plina de umor sec, sclipiri de intelepciune neagra si melodii sensibile, minimaliste", dupa cum spun jurnalistii de la TimeOut New York.

Apolodor este adaptare a Cartii cu Apolodor de Gellu Naum (publicata in 1959). Spectacolul este un concert cu personaje, o "harta muzicala" a calatoriilor pinguinului Apolodor pe glob. Apolodor are si o varianta in engleza.

Pinguinul Apolodor e solist la circ in Bucuresti, insa dorul de fratii sai din Labrador il face sa plece in lume, in cautarea acestora. Calatoria il duce prin locuri exotice precum Sahara, Madagascar sau Uruguay, scotandu-i in drum personaje interesante si primejdii nebanuite.

Ajuns in Labrador, pinguinului i se face dor de casa si de colegii de la circ si nu isi doreste decat sa se intoarca de unde a plecat. In varianta engleza, refrenul "Mi-e dor, mi-e dor" este cantat de Apolodor (singurul fragment in limba romana) de cate ori tristetea il alunga din cate-un loc confortabil.