Scriitorul Mircea Cartarescu si-a schimbat peste noapte opinia cu privire la premiul Nobel pentru Literatura acordat muzicianului Bob Dylan. "E minunat ca Bob Dylan a primit premiul Nobel pentru literatura, literatura nu este o cetate cu ziduri rigide, ci un loc deschis", a scris Mircea Cartarescu pe Facebook, vineri. La o zi dupa ce scriitorul se arata socat ca muzicianul a primit o astfel de distinctie, notand ca "Dylan nu avea nevoie de premiul asta".

Mircea CartarescuFoto: Miruna Cajvaneanu / Hotnews.ro

"Iata pozitia mea definitiva, dupa ce peste noapte (un sfetnic bun) am cantarit toate argumentele pro si contra: este minunat ca Bob Dylan a primit premiul Nobel pentru literatura! Literatura nu este o cetate cu ziduri rigide, ci un loc deschis, supus tuturor influentelor si schimbarilor, o oglinda a lumii asa cum e ea in fiecare moment. Deschiderea literaturii spre zonele marginale, spre cultura pop, spre strada, spre altceva si altfel nu poate fi decat fericita. In personalitatea lui Bob Dylan avem, iconic, acest melanj de traditie populara si traditie a modernitatii poetice, imbinare de Woody Guthrie si Dylan Thomas, posibila numai prin mijlocirea unui urias talent", se arata in mesajul postat vineri de Mircea Cartarescu pe Facebook.

Asta dupa ce Cartarescu a spus joi ca Dylan nu avea nevoie de un asemenea premiu, aratandu-si compasiunea pentru "scriitorii adevarati".

"Nu cred ca Dylan avea nevoie de premiul asta; pana la urma, totusi, de ce nu? Nimeni nu contesta ca e un geniu muzical si un mare poet (eu l-am si tradus, uite coperta!) Dar mi-e atat de mila de scriitorii adevarati, Adonis, Ngugi, DeLillo si alti 2-3 care aproape ca aveau premiul in buzunar! Cum naiba s-or simti acum?", a scris Mircea Cartarescu pe Facebook.

"Si-mi pare atat de rau pentru marii scriitori care imbatranesc la coada, maestrii si favoritii mei: Pynchon, Lobo Antunes, Amos Oz, John Ashberry, Vila-Matas- Ne-a facut-o comitetul Nobel de data asta!", a mai spus Cartarescu dupa ce comitetul Nobel a anuntat ca laureatul din acest an al premiului pentru literatura este poetul, compozitorul si cantaretul Bob Dylan.

Cantaretul american Bob Dylan (75 de ani) a fost distins joi cu Premiul Nobel pentru Literatura pe anul 2016. Bob Dylan a fost premiat pentru "crearea de noi forme de exprimare poetica in marea traditie a muzicii americane". Bob Dylan este primul muzician din istorie distins cu Premiul Nobel.