Dupa o a doua editie in care s-a vorbit mai mult despre Florin Salam si mai putin despre artistii veniti de peste hotare, 54 la numar, organizatorii festivalului multicutural Outernational Days recunosc ca - in ciuda succesului- festivalul a fost un esec financiar. Astfel, pe 7 octombrie, in clubul Kran din Bucuresti este organizat un eveniment de fundraising, unde vor canta Raze de Soare, Tinos Elanios Band (live), Mitos Micleusanu solo (live), Aleksa Alaska, Bogman, Orbita Lacustra, PARADAIZ Tape Masina si The Attic Soundsystem.

HotNews.roFoto: Hotnews

Exista riscul ca firma care a organizat Outernational Days sa fie executata silit din cauza incapacitatii de plata a unor facturi si sa intre in faliment, iar asta inseamna "Adio, Outernational 3!".

  • Cum s-a ajuns aici?

"Trei zile si nopti de multiculturalism in inima Capitalei. Artisti din Kenya, Turcia, Senegal si Liban vor performa la a doua editie a festivalului multicultural Outernational Days".

Cam asa era prezentata cea de-a doua editie, promovata cu entuziasm de mass-media romanesti si internationale, dar si de sponsori.

Totul parea sa mearga intr-o directie buna, astfel ca organizatorii au apelat la o agentie de turism care i-a ajutat sa cumpere, in avans, bilete de avion pentru cei 54 de artisti, plus 2 jurnalisti invitati.

Lucrurile au inceput sa ia insa o alta intorsatura cand a fost anuntat ca headliner Florin Salam. Nume precum Doug Shipton din Marea Britanie, Mazen Kerbaj din Libia sau Ogoya Nengo din Kenya nu au mai contat. Multi dintre posibilii parteneri s-au speriat si nu au vrut sa fie asociati cu "regele manelelor" din Romania.

Acum, organizatorii festivalului datoreaza o suma rotunda agentiei de turism care i-a ajutat sa cumpere biletele de avion, iar executarea silita le bate la usa, Bucurestiul riscand astfel sa piarda un festival.

Sursa foto: Outernational Days

  • Cum ajuti?

Poti veni pe 7 noiembrie la concertele organizate la Kran (mai multe detalii aici) sau printr-o donatie (vezi cum aici).

  • Ce inseamna muzica Outernational?

Outernational se caracterizeaza in primul rand prin diversitatea muzicala, multe intre trupe sau din artisti inspirandu-se din muzica lor traditionala sau din cultura specifica a comunitatii din care provin si pastrand, totodata, o puternica expresie contemporana. Nu este un gen in sine, ci mai degraba o platforma de promovare care functioneaza la nivel global. Ceva de genul acesta:

"Daca te uiti pe afisul Outernational Days, o sa observi ca lipsesc unele lucruri. Unde e brandul de bere care isi repozitioneza comunicare pe zona de ? (Nu ma refer la un brand anume, toate par sa faca asta in 2017.) Unde e banca cool? Unde sunt brandurile de masini? Unde este radioul partener? Lipsesc din acelasi motiv pentru care lipsesc si manele din playlist-urile de la radio. Ne e frica sa ne schimbam imaginea despre sine acceptand ca lumea aia, cu amarati, si mafioti, e si lumea noastra. Romul este o etnie. este creatia romanului, de care tot lui ii e frica". - Scena9

"Un festival care a adus muzica din toate colturile lumii, de la sunetele electronice stranii produse de Social Insects sau Stefan Fraunberger, la muzica africana din Niger, Senegal, Kenya si pana la Florin Salam [...] Sute de persoane s-au ingramadit si au dansat cumstiau mai bine pe muzica asa-numitului rege al manelelor, care nu s-a sfiit sa se autoproclame presedinte al Romaniei" - News.ro

"Demersul acestor festivaluri, desi se vrea a fi o privire cat mai si o coborare printre nativi, nu-i decat un tourist gaze unde, ca si in cazul performance-ului lui Salam, toata lumea e multumita la final: e despre cum marginalii isi imagineaza muzica pe care albii ar vrea s-o asculte, in timp ce ultimii se umplu de har si " - Art7

Sursa foto: Outernational Days

  • Cum a fost si ce s-a zis dupa Outernational Days 2?