"Cred ca 12 porti este o integrala a sufletului, chiar daca regia spectacolului va fi o imensa inchisoare in care toti ne aflam, de fapt", a explicat Costi Radoaca, noul textier al trupei Iris, intr-o conferinta de presa sustinuta saptamana aceasta. In cadrul evenimentului, Cristi Minculescu si colegii sai au vorbit despre albumul 12 porti si despre concertul de lansare si au primit Discul de Platina pentru vanzarile albumului anterior, Cei ce vor fi, aparut in 2007.

Cristi MinculescuFoto: Hotnews

Cristi canta mai bine ca atunci cand cantam noi, impreuna, acum 20 si ceva de ani.

Mihai Alexandru, noul producator al trupei Iris

"Va dati seama, poate altii s-ar fi lasat de cantat, ar fi stat linistiti, dar ma bucur ca trupa iese acum, dupa atatia ani de zile, cu ceva nou. Incercam sa ajungem intotdeauna la perfectiune. Niciodata nu poti ajunge acolo, dar noi incercam: prin albume, prin spectacole, prin oamenii pe care ii avem langa noi", a spus Nelu Dumitrescu, membru fondator si baterist al trupei Iris.

In cadrul conferintei de presa, Irisii au vorbit despre cel mai nou material al trupei, 12 porti, la care au contribuit Costi Radoaca (textier) si Mihai Alexandru (producator muzical, fost membru al trupei).

"Mihai Godoroja a obosit. Este foarte greu sa stai langa orice formatie", a continuat Nelu Dumitrescu, explicand motivul pentru care au apelat la un nou producator muzical.

Cred ca 12 porti este o integrala a sufletului, chiar daca regia spectacolului va fi o imensa inchisoare in care toti ne aflam, de fapt. Depinde de noi cum vom reusi sa iesim prin care poarta.

Costi Radoaca, noul textier al trupei Iris

"Mike a zis: "Nu mai pot, mi-ajung si mie 13 ani de zile". "Nu vrei? Vezi ca o sa iti para rau, sunt piese frumoase". Si atunci ne-am gandit la Mihai Alexandru - il stim de mult timp, gandeste altfel, gandeste modern".

"Noua ne place sa mai schimbam. Dar ti-e teama. Ai o straduta si e foarte greu sa pleci de pe ea. Asta se potriveste, merge cu producatorul, cu vocea lui Cristi."

Mihai Alexandru, noul producator muzical al trupei, a precizat ca noul album aduce schimbari in stilul Iris. "Eu cand lucrez trebuie sa ma gandesc si la radio. M-am gandit ca trebuie sa se duca si trupa Iris pe radio, desi e foarte greu. Asta am incercat sa fac: multe lucruri schimbate, linia melodica a vocii - trebuiau duse spre anii nostri".

Discul 12 porti va fi prezentat intr-un spectacol ce va avea loc pe 21 noiembrie, ora 20:00, la Sala Palatului din Capitala.

"Nu va fi numai un concert, va fi un spectacol, va fi un fel de integrala - multimedia, dans, scenotehnica si tot felul de efecte speciale care vor construi o idee", a explicat Costi Radoaca, textier al noului disc Iris.

Pentru mine e o bucurie foarte mare, avand in vedere ce se intampla pe vremea asta, anul trecut. Imi doresc sa il ascultati de 12 ori pe zi. Sper ca o sa va surprindem intr-un mod foarte placut. Imi scot palaria pentru suportul moral de anul trecut si sper sa va dam motive sa fiti de acum alaturi de noi si de acum inainte.

Cristi Minculescu

"Avem 12 porti pe care trebuie sa le deschidem sau sa le inchidem. Depinde unde ne aflam: ne aflam in fata portilor, ne aflam dupa porti... Ce vedem - este foarte important. Am incercat in cele 12 porti sa abordam problemele sufletesti, umane, pe care le traim acum, dureroase sau triste, frumoase sau de mare ardoare. Si atunci, tot acest spectacol este conceput intr-o imensa inchisoare. Inchisoarea este un paradox. Vor exista 12 porti in aceasta inchisoare, pentru ca eu consider ca noi toti traim intr-o imensa inchisoare, mai putin constient sau mai mult constient, dar aceasta este inchisoarea noastra. Ca este Romania, ca este blocul, vecinul, ca este locul de munca, toti traim intr-o inchisoare. Ca este virtuala, ca este reala, ea este o inchisoare. De noi depinde cum vom deschide acest porti".

"12 porti, 12 chei de a afla mai multe despre om, despre noi. Dupa experienta Iris-ului - avem totusi varste de 50 de ani - credem ca ne putem asuma un asemenea numar simbolic, care sa cuprinda 12 stari umane, 12 porniri ale sufletului uman spre a cauta acel ceva de care noi vorbim in piese. Nu ne-a fost frica, nu ne-a fost jena de mantuire, de viata de apoi, de Dumnezeu, care trebuie sa faca ceva pentru poporul acesta, dar si noi trebuie sa facem ceva pentru Bunul Dumnezeu.

Cred ca 12 porti este o integrala a sufletului, chiar daca regia spectacolului va fi o imensa inchisoare in care toti ne aflam, de fapt. Depinde de noi cum vom reusi sa iesim prin care poarta".