VIDEO Un cantec din perioada caderii Constantinopolului (sec. XV)
"Dincolo de aceste versuri cuminti, pentru copii, piesa vine cu o muzica pe care astazi o mai intelegem sau o mai receptam cu greu, fiind influentati de cotidian si de tot ce inseamna comercial", a mai adaugat liderul trupei in cadrul evenimentului "Povestiri muzicale", din seria de intalniri "Cand Bizantul eram noi", de la Institutul Cultural Roman din Capitala.
Formatia vocal-instrumentala de muzica veche Anton Pann a luat fiinta in toamna anului 2004, la initiativa catorva studenti ai Universitatii Nationale de Muzica si ai Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.
Au pornit cu piesele muzicale din culegerea lui Anton Pann, au continuat cu cele din culegerea lui Gheorghe Ucenescu, Codexuri: Maldavae, Valahae, Caioni, Anonimus si Dimitrie Cantemir - din care au prelucrat cateva melodii. Asa a inceput munca de cercetare a vechilor scrieri muzicale romanesti.
Repertoriul propus de formatia Anton Pann isi are sursele in manuscrisele medievale de sorginte bizantina, otomana si apuseana, fiind influentat de parfumul balcanic si impregnat de folclorul si spiritul autohton.
Instrumentele folosite provin din spatiul oriental (al-ud, saz, ney, bendir, cobza, nai, fluiere, clarinet etc.) Aranjamentele orchestrale si conceptul sonor sunt realizate de Constantin Raileanu.
Caderea Constantinopolului se refera la cucerirea capitalei Imperiului Bizantin de catre fortele Imperiului Otoman, in 1453. Evenimentul a marcat sfarsitul Imperiului Roman de Rasarit si moartea ultimului imparat bizantin (Constantin al XI-lea). Constantinopolul a ramas capitala Imperiului Otoman pana la destramarea acestuia (in 1922) si a fost rebotezat Istanbul in anul 1930 (in perioada Republicii Turce).
VIDEO Muzica de mahala din cartuliile lui Anton Pann
VIDEO Doua cantece compuse de presupusul autor moral al melodiei Imnului National al Romaniei
VIDEO Dimitrie Cantemir, cantat de romani si de greci
VIDEO Ce ii caracterizeaza pe romani: doina si maneaua
VIDEO Dimitrie Cantemir, printul care a structurat stiintific toata teoria muzicii otomane
VIDEO Suntem in egala masura si orientali, dupa cum suntem occidentali
- -2 (2 voturi)O capodopera salvata de la ravagiile islamului... (Miercuri, 20 iulie 2011, 11:24) V.R. [utilizator]Foarte frumos, dar si foarte trist. Ca urmare a islamizarii fortate post-1453 s-au pierdut sau au fost distruse foarte multe opere de o valoare inestimabila.raspunde trimite
- +1 (1 vot)Comment sters de user (Luni, 25 iulie 2011, 17:21) Erasm [anonim]raspunde trimite
- 0 (0 voturi)influente arabesti,turcesti (Sâmbătă, 4 februarie 2012, 23:49) vlad [anonim]F.frumos,totusi mie ca si un profan care sint imi pare evidenta influenta turceasca,arabeasca.Oare cind ii vom scoate pe pagani din Europa?Cind vor iesi preotii din zidul de la miazazi al Sf.Sofia sa termine liturghia inceputa in fatidica zi de 29 mai 1453?CONSTANTINOPOLUL PAMINT CRESTIN,ORTODOXraspunde trimite

Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
VIDEO Regatul Unit în doliu: A murit prințul Philip, soțul Reginei Elisabeta a II a / Ce mesaj au transmis Palatul Buckingham și premierul
Prințul Philip al Marii Britanii - 7 decenii de gafe și glume incorecte politic
VIDEO Primele imagini cu o maimuță controlând un joc video cu creierul prezentate de Neuralink, compania lui Elon Musk